Штедише Љубљанске банке најавиле протест

Девизне штедише из БиХ, чији је новац распадом бивше Југославије остао заробљен у Љубљанској банци, нису задовољне плановима Словеније о исплати старе девизне штедње, те због тога за понедјељак 20. јула најављују протесте у Сарајеву.

Босна и Херцеговина 17.07.2015 | 14:45
Штедише Љубљанске банке најавиле протест

У Удружењу за заштиту девизних штедиша у БиХ потврдили су да ће се окупиће се испред Амбасаде Словеније у БиХ, затим испред Канцеларије Савјета Европе и Високог судског и тужилачког савјета БиХ у Сарајеву, како би упозорили надлежне институције на лоше рјешење које је предложила словеначка влада, а због чега би многи у БиХ могли остати без своје девизне штедње. Такође, тиме желе показати и своје незадовољство чињеницом да никад од судова у БиХ, како кажу, нису добили ниједну одлуку која иде у корист штедиша, већ увијек иде у корист друге стране.

Наиме, Словенија је у року који је истекао данас доставила Савјету Европе у Стразбуру приједлог закона којим је дефинисано на који начин ће бити исплаћен дуг штедишама Љубљанске банке, а након што је то наложено пресудом Европског суда за људска права, који је пресудио у корист штедиша из БиХ јула прошле године.
Амила Омерсофтић, предсједник Удружења за заштиту девизних штедиша у БиХ, рекла је да је Словенија усвојила и упутила према Стразбуру закон који регулише модел исплате старе девизне штедње.

"Закон је јако лош по наше штедише и јако смо незадовољни, нарочито за штедише из Републике Српске. Наиме, послије рата су неки људи вршљали по Бањалуци, правили уговоре са штедишама, који су им давали изјаве да могу да наплате за њих тај новац. Ако неко има такав уговор, онда не може доћи до своје имовине, а тај који има такав склопљен уговор може", рекла је Омерсофтићева. Истакла је да су се тим поводом обратили и Министарству финансија Републике Српске да се огласе или замоле Министарство спољних послова БиХ да скрене пажњу на то, како нешто такво не би прошло пред Комитетом министара Савјета Европе.

"Упозорите људе у Републици Српској о томе, да знају. Мислим да су ти мешетари већ ту њихову штедњу наплатили", казала је Омерсофтићева. Са друге стране, истакла је да постоји опасност и да највећи број штедиша из ФБиХ не наплати своју штедњу.

Иначе, укупан дуг Љубљанске банке према штедишама у БиХ и Хрватској износи око 257 милиона евра без камате, с тим да штедишама у БиХ без камате дугује преко 250 милиона тадашњих марака, који ће, како је закон предвидио, по курсу из 1999. године бити конвертовани у евро.

Извор: Независне новине

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Карадоз

17.07.2015 12:46

Добили су зелено од ЕУ да не исплацују.. зато боље халалите него да пропадне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХА ХА ХА

17.07.2015 13:29

ХА ХА ХА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тих брига немамо

17.07.2015 18:42

Пред рат је инфлација појела све сто смо имали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

минусу

18.07.2015 12:58

Стедисе су бивси месари и други обртници. Нас из канцеларија није имао пас засто ујести. Инфлација пред распад СФРЈ је била једна од најјвецих у историји.

ОДГОВОРИТЕ