На Мањачи данима жедни и људи и стока

На Мањачи вапе за водом! Жедни су и људи и стока јер су бунари и врела у већини заселака Стричића и Голеша пресушили прије неколико дана. Мјештанима је препуштено да се сами сналазе како би имали воде за пиће, али и напајање стоке.

Република Српска 17.07.2015 | 15:43
На Мањачи данима жедни и људи и стока

У мјесној заједници Стричићи тврде да су у најтежој ситуацији домаћинства у засеоцима Дујаковци, Горњи и Доњи Лусићи и Локвари јер су већ неколико дана без воде.

- Обратили смо се градским властима и речено нам је да ће до краја седмице послати цистерне с водом - рекао је предсједник Савјета ове МЗ Златко Сладојевић.

Објаснио је да би ови дијелови Стричића требало да буду покривени водосистемом Бањица.

- У Градској управи су нам рекли да немају довољно новца у буџету да ове године изграде тај дио водоводне мреже - навео је Сладојевић.

Члан Савјета мјесне заједнице Голеши Радивој Галић казао је да се становници у Горњем Первану, Галићима, Вукелићима и Милојевићима снабдијевају водом како знају и умију.

- Вода за потребе људи се може и довести обичним аутомобилом, али највећи проблем је вода за стоку. Већ годинама тражимо да се изгради водоводна мрежа, али нисмо наишли на разумијевање. Претходних година смо у неколико наврата преко Градске управе покушали да добијемо цистерне воде, али је мало шта урађено. Добијемо једну или ниједну, тако да су људи одустали - навео је Галић.

Рекао је да је ситуација у осталим дијеловима ове МЗ, која се снабдијева из водовода Суботица, задовољавајућа.

- У току дана је слабији притисак, али воде има - навео је Галић.

За завршетак три регионална система за снабдијевање водом "Гашића врело", "Бањица" и "Црно врело", чиме би се обезбиједила довољна количина воде домаћинствима на сеоском подручју, потребно је око 14,5 милиона КМ, које за сада нису ни на видику.

Процјене је направио Центар за развој и унапређење села у информацији о водоснабдијевању сеоског подручја коју ће разматрати одборници на засједању 23. јула. У сеоске водоводе претходних година уложено је више од 25 милиона КМ, а 96,2 одсто новца је обезбијеђено из кредита.

- Квалитет снабдијевања водом руралних насеља није задовољавајући - наведено је у овом документу.
Кмећани

Предсједник Савјета МЗ Кмећани Раде Козомара рекао је да су цистерне с водом прије неколико дана напуниле поједине бунаре у Маријановићима, Милосавићима, Јелисавцима и Лужијама.

- Стање је мало боље, али питање је колико ће те количине воде потрајати јер најављују сушни период са високим температурама - рекао је Козомара.

Извор: Глас Српске

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Бојан Нишевић

17.07.2015 11:25

Нека им Додик цар запјева под шатором, може ли то мјесто воде и водовода?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

17.07.2015 12:52

Знате ли ви ко је Златко Сладојевиц ? Па добро је да ваздуха имају са њим .

Name

Леми

17.07.2015 14:08

А мозе, сто не би могло! Јос им повезем цистерну пива...да се радујемо мени, заједно!

Name

слобо

17.07.2015 11:48

Сви смо ми јадан народ кад ово никог и не занима. Људи остају без воде али никог није брига све док су градови ок, ј.... села.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговина

17.07.2015 12:19

Како се људи муце у 21.вијеку па то је невјероватно а сто је најгоре сви их гледају како се муце и нико неце да помогне толико је то све проклето и отпало од најгорег соја. Људи у пустињи се баве пољопривредом а код нас немају воде а зиве поред воде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пипи фуга

17.07.2015 12:24

Гласали сте преварени сте сваки пут у задњих десет година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

17.07.2015 12:45

Цуј вода а референдум... не мере и једно и друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суперхик

17.07.2015 14:00

Миле обецао , послати кису!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Водовод Лактаси

17.07.2015 14:10

Данас испоруцено Милораду 6 цистерни воде за потребе његовог језера! Да не пресуси!

ОДГОВОРИТЕ