Србац: Пољаци у посјети мјесту својих предака

Начелник општине Србац Драго Ћирић данас је приредио пријем за 60 градјана Болеславеца који су стигли у вишедневну посјету овој општини како би обишли мјеста у којима су живјели њихови преци, прије колективног повратка у Пољску 1946. године.

Република Српска 16.07.2015 | 21:09
Србац: Пољаци у посјети мјесту својих предака

Они ће, како су рекли, обићи Кунову, Раковац и још неке локалитете на којима су живјели њихови родитељи, дједови и баке.

У разговору са начелником Ћирићем изразили су велико задовољство што имају прилику да посјете огњишта својих предака, према којима су емотивно везани. Сусрет је протекао у пријатељству и весељу, а није недостајало пјесме и музике.

Најстарији Анте Јекчеш, који је родјен у Кунови, још увијек памти дане безбрижног дјетињства у србачкој општини.

-Наша заједница је бројала 1 530 Пољака, били смо сложни и вриједни. Када је донесена одлука од виших органа власти да се морамо вратити у Пољску били смо јако тужни, али нам представља задовољство што можемо редовно долазити и поклонити се сјенама наших предака – каже старина Анте Јекчеш.

Гости ће обићи пољска гробља и манастир Осовицу. Начелник општине Драго Ћирић је изјавио да ће ускоро стићи још два аутобуса са Пољацима из Новогдјеца. Они ће обићи гробља у Старом Мартинцу.

-Очекујемо да на овај начин оживи вјерски туризам и да ћемо до краја године имати неколико хиљада ноћења у нашим смјештајним капацитетима – каже Ћирић.

Он је најавио реконструкцију Соколског дома у коме ће се смјестити завичајни музеј и сувенирница, а посебно експонати из времена заједничког живота са Пољацима.

У реализацији овог пројекта очекује се и помоћ Пољака са којима су већ неколико година успостављени пријатељски односи и сарадња у више области.

(Саво Кесер)

Коментари / 0

Оставите коментар