Srbac: Poljaci u posjeti mjestu svojih predaka

Načelnik opštine Srbac Drago Ćirić danas je priredio prijem za 60 gradjana Boleslaveca koji su stigli u višednevnu posjetu ovoj opštini kako bi obišli mjesta u kojima su živjeli njihovi preci, prije kolektivnog povratka u Poljsku 1946. godine.

Republika Srpska 16.07.2015 | 21:09
Srbac: Poljaci u posjeti mjestu svojih predaka

Oni će, kako su rekli, obići Kunovu, Rakovac i još neke lokalitete na kojima su živjeli njihovi roditelji, djedovi i bake.

U razgovoru sa načelnikom Ćirićem izrazili su veliko zadovoljstvo što imaju priliku da posjete ognjišta svojih predaka, prema kojima su emotivno vezani. Susret je protekao u prijateljstvu i veselju, a nije nedostajalo pjesme i muzike.

Najstariji Ante Jekčeš, koji je rodjen u Kunovi, još uvijek pamti dane bezbrižnog djetinjstva u srbačkoj opštini.

-Naša zajednica je brojala 1 530 Poljaka, bili smo složni i vrijedni. Kada je donesena odluka od viših organa vlasti da se moramo vratiti u Poljsku bili smo jako tužni, ali nam predstavlja zadovoljstvo što možemo redovno dolaziti i pokloniti se sjenama naših predaka – kaže starina Ante Jekčeš.

Gosti će obići poljska groblja i manastir Osovicu. Načelnik opštine Drago Ćirić je izjavio da će uskoro stići još dva autobusa sa Poljacima iz Novogdjeca. Oni će obići groblja u Starom Martincu.

-Očekujemo da na ovaj način oživi vjerski turizam i da ćemo do kraja godine imati nekoliko hiljada noćenja u našim smještajnim kapacitetima – kaže Ćirić.

On je najavio rekonstrukciju Sokolskog doma u kome će se smjestiti zavičajni muzej i suvenirnica, a posebno eksponati iz vremena zajedničkog života sa Poljacima.

U realizaciji ovog projekta očekuje se i pomoć Poljaka sa kojima su već nekoliko godina uspostavljeni prijateljski odnosi i saradnja u više oblasti.

(Savo Keser)

Komentari / 0

Ostavite komentar