Озакоњено "отимање" од локалних заједница?

Посланици Народне скупштине су по хитном поступку усвојили Закон о измјенама и допунама закона о стварним правима. Измјене су образложене потребом ефикаснијег располагања имовином у власништву града и Републике.

Република Српска 16.07.2015 | 21:26
Озакоњено "отимање" од локалних заједница?

Опозиција упозорава да ће измјене омогућити манипулисање земљиштем јер измјене предвидјају пренос права власништва са локалних заједница на републику без накнаде ако Влада одлучи да је у питању јавни интерес.

Закон о измјенама и допунама Закона о стварним правима мијења члан 348 Закона којим је до сада било предвидјено да се непокретностима у својини Републике и јединица локалне самоуправе, као и са правом градјења може располагати само на основу јавног конкурса и уз накнаду утврдјену по тржишној цијени.

"Изузетно од става 1 овог члана непокретности у својини Републике и јединице локалне самоуправе могу се отудјити испод тржишне цијене или без накнаде а у циљу реализације инвестиционог пројекта од посебног значаја за регионални односно локални економски развој." - нови је став члана 348 Закона.

На ове измјене су се и прије него што су усвојене позивали у граду Бања Луци у два случаја поклањања земљишта Уставном суду и министартву унутрашњих послова.

Измјенама закона предвидјено је и да детаљније услове прописују Влада односно скупштина локалне заједнице. То ће бити подложно манипулацијама јер ће Влада моћи да одлучује умјесто скупштине тврди опозиција.

Нигдје се не наводе прецизни услови и појашњења у којим конкретно случајевима се земљиште може дати без накнаде. Готово сваки пројекат може бити уредбом проглашен пројектом од јавног интереса, упозорава посланик СДС-а Давор Шешић.

Измјене и допуне Закона скупштини су прослиједјене по хитном поступку. Нелогично јер се ради о једном од најважнијих закона у Републици Српској.

Измјене закона о стварним правима иницирао је Савез општина и градова на инсистирање Бањалуке, Лакташа и Модриче.

(БН ТВ)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

К.у.м д.о.о

16.07.2015 17:12

Конацно куме, сморисе ови локалци са имовинско-правним пословима, сад моземо градити како треба!

ОДГОВОРИТЕ
Name

УЗБУНА

16.07.2015 17:25

У Сокоцу је јавна отимацина и крадја суме. Пар локалних моцника из СНСД-а опустосисе Романију. Нико ниста не предузима. Отимацина

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

16.07.2015 17:48

Тих пар локалних моћника су се вјероватно угледали на ове веће моћнике који опустошише државу

Name

1кроз1

16.07.2015 19:48

Треба све 1 кроз 1 ставити на Милета и СНСД а они це 'правилно' располагати. Инаце, потез је попут национализације која проводјена у комунизму. Ми смо вец у феудализму, идемо назад!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раја

17.07.2015 04:25

Аге су имале куле на узвисењима одакле виде свој пасалук.Милету идеја.

ОДГОВОРИТЕ