Ozakonjeno "otimanje" od lokalnih zajednica?

Poslanici Narodne skupštine su po hitnom postupku usvojili Zakon o izmjenama i dopunama zakona o stvarnim pravima. Izmjene su obrazložene potrebom efikasnijeg raspolaganja imovinom u vlasništvu grada i Republike.

Republika Srpska 16.07.2015 | 21:26
Ozakonjeno "otimanje" od lokalnih zajednica?

Opozicija upozorava da će izmjene omogućiti manipulisanje zemljištem jer izmjene predvidjaju prenos prava vlasništva sa lokalnih zajednica na republiku bez naknade ako Vlada odluči da je u pitanju javni interes.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o stvarnim pravima mijenja član 348 Zakona kojim je do sada bilo predvidjeno da se nepokretnostima u svojini Republike i jedinica lokalne samouprave, kao i sa pravom gradjenja može raspolagati samo na osnovu javnog konkursa i uz naknadu utvrdjenu po tržišnoj cijeni.

"Izuzetno od stava 1 ovog člana nepokretnosti u svojini Republike i jedinice lokalne samouprave mogu se otudjiti ispod tržišne cijene ili bez naknade a u cilju realizacije investicionog projekta od posebnog značaja za regionalni odnosno lokalni ekonomski razvoj." - novi je stav člana 348 Zakona.

Na ove izmjene su se i prije nego što su usvojene pozivali u gradu Banja Luci u dva slučaja poklanjanja zemljišta Ustavnom sudu i ministartvu unutrašnjih poslova.

Izmjenama zakona predvidjeno je i da detaljnije uslove propisuju Vlada odnosno skupština lokalne zajednice. To će biti podložno manipulacijama jer će Vlada moći da odlučuje umjesto skupštine tvrdi opozicija.

Nigdje se ne navode precizni uslovi i pojašnjenja u kojim konkretno slučajevima se zemljište može dati bez naknade. Gotovo svaki projekat može biti uredbom proglašen projektom od javnog interesa, upozorava poslanik SDS-a Davor Šešić.

Izmjene i dopune Zakona skupštini su proslijedjene po hitnom postupku. Nelogično jer se radi o jednom od najvažnijih zakona u Republici Srpskoj.

Izmjene zakona o stvarnim pravima inicirao je Savez opština i gradova na insistiranje Banjaluke, Laktaša i Modriče.

(BN TV)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

K.u.m d.o.o

16.07.2015 17:12

Konacno kume, smorise ovi lokalci sa imovinsko-pravnim poslovima, sad mozemo graditi kako treba!

ODGOVORITE
Name

UZBUNA

16.07.2015 17:25

U Sokocu je javna otimacina i kradja sume. Par lokalnih mocnika iz SNSD-a opustosise Romaniju. Niko nista ne preduzima. Otimacina

ODGOVORITE
Name

marko

16.07.2015 17:48

Tih par lokalnih moćnika su se vjerovatno ugledali na ove veće moćnike koji opustošiše državu

Name

1kroz1

16.07.2015 19:48

Treba sve 1 kroz 1 staviti na Mileta i SNSD a oni ce 'pravilno' raspolagati. Inace, potez je poput nacionalizacije koja provodjena u komunizmu. Mi smo vec u feudalizmu, idemo nazad!

ODGOVORITE
Name

Raja

17.07.2015 04:25

Age su imale kule na uzvisenjima odakle vide svoj pasaluk.Miletu ideja.

ODGOVORITE