Најава - креће ЈСЛ: Ко ће се најбоље снаћи у новом систему такмичења?

После краће паузе без српског фудбала, на који смо некако заборавили помоћу Светског првенства за омладинце и Европског шампионата за младе, лопта ће се од овог петка поново котрљати по суперлигашким теренима, од Суботице до Сурдулице.

Фудбал 16.07.2015 | 23:45
Најава - креће ЈСЛ: Ко ће се најбоље снаћи у новом систему такмичења?

Нова сезона српске Суперлиге, која ће се од ове године играти по новом систему, званично ће почети у петак од 20 часова утакмицама шампиона Србије Партизана и Металца из Горњег Милановца у Београду, односно Борца и нишког Радничког у Чачку.

Као и прошле године, у првенству Србије ће се такмичити 16 клубова, али овог пута ће се после двокружног система и одиграних 30 кола, лига поделити на две групе од по осам екипа.

По завршетку првог дела такмичења дотадашњи број освојених бодова биће подељен са два (у случају непарног броја заокружиће се на горњу цифру), па ће се у даље такмичење, плеј-оф и плеј-аут, кренути са дупло мање бодова.

Првих осам екипа на табели играће у плеј-оф групи, а преосталих осам плеј-аут, оба по једнокружном систему, односно у седам кола.

Актуелни шампион Партизан ће са свог терену кренути у одбрану титуле против Металца из Горњег Милановца, који се вратио у Суперлигу после три сезоне проведене у нижем рангу, Црвена звезда ће у недељу од 17 часова играти на Врачару против ОФК Београда, док Војводина ће у недељу у Новом Саду бити домаћин Чукаричком од 19 часова.

Једини дебитант у највишем рангу такмичења, Радник из Сурдулице, сезону ће почети у Суботици против Спартака, док ће Јавор, који се вратио у Суперлигу, у првом колу играти на гостовању против Новог Пазара. У „малом" градском дербију на Бањици Рад ће угостити Вождовац, док ће, такође у суботу, Јагодина дочекати Младост из Лучана.

Партизан, који је сезону већ почео у уторак у квалфикацијама за Лигу шампиона против Дила Горија (1:0), прошле сезоне се изједначио са Звездом по броју титула шампиона државе, те ове године имају прилику да по први пут у новијој историји клуба претекну „вечитог" ривала по броју трофеја.

Звезда се ове сезоне више неће такмичити у Лиги Европа, па је новом тренеру Миодрагу Божовићу преостало само да се концентрише на домаћа такмичења и покуша да освоји „дуплу круну".

Да ли ће у томе успети, за разлику од неких ранијих година, готово извесно се неће питати само Партизан, пошто је још један београдски клуб Чукарички успео да сачува окосницу екипе која је прошле сезоне освојила Куп Србије, па ће сигурно и „Брђанима” ове године порасти апетити.

Такође ће из другог плана дугогодишњи „трећи клуб Србије” Војводина, али и Јагодина, Нови Пазар и Раднички из Ниша, покушати да поремете планове Београђанима и „однесу” барем један трофеј из престонице.

Коментари / 0

Оставите коментар