Najava - kreće JSL: Ko će se najbolje snaći u novom sistemu takmičenja?

Posle kraće pauze bez srpskog fudbala, na koji smo nekako zaboravili pomoću Svetskog prvenstva za omladince i Evropskog šampionata za mlade, lopta će se od ovog petka ponovo kotrljati po superligaškim terenima, od Subotice do Surdulice.

Fudbal 16.07.2015 | 23:45
Najava - kreće JSL: Ko će se najbolje snaći u novom sistemu takmičenja?

Nova sezona srpske Superlige, koja će se od ove godine igrati po novom sistemu, zvanično će početi u petak od 20 časova utakmicama šampiona Srbije Partizana i Metalca iz Gornjeg Milanovca u Beogradu, odnosno Borca i niškog Radničkog u Čačku.

Kao i prošle godine, u prvenstvu Srbije će se takmičiti 16 klubova, ali ovog puta će se posle dvokružnog sistema i odigranih 30 kola, liga podeliti na dve grupe od po osam ekipa.

Po završetku prvog dela takmičenja dotadašnji broj osvojenih bodova biće podeljen sa dva (u slučaju neparnog broja zaokružiće se na gornju cifru), pa će se u dalje takmičenje, plej-of i plej-aut, krenuti sa duplo manje bodova.

Prvih osam ekipa na tabeli igraće u plej-of grupi, a preostalih osam plej-aut, oba po jednokružnom sistemu, odnosno u sedam kola.

Aktuelni šampion Partizan će sa svog terenu krenuti u odbranu titule protiv Metalca iz Gornjeg Milanovca, koji se vratio u Superligu posle tri sezone provedene u nižem rangu, Crvena zvezda će u nedelju od 17 časova igrati na Vračaru protiv OFK Beograda, dok Vojvodina će u nedelju u Novom Sadu biti domaćin Čukaričkom od 19 časova.

Jedini debitant u najvišem rangu takmičenja, Radnik iz Surdulice, sezonu će početi u Subotici protiv Spartaka, dok će Javor, koji se vratio u Superligu, u prvom kolu igrati na gostovanju protiv Novog Pazara. U „malom" gradskom derbiju na Banjici Rad će ugostiti Voždovac, dok će, takođe u subotu, Jagodina dočekati Mladost iz Lučana.

Partizan, koji je sezonu već počeo u utorak u kvalfikacijama za Ligu šampiona protiv Dila Gorija (1:0), prošle sezone se izjednačio sa Zvezdom po broju titula šampiona države, te ove godine imaju priliku da po prvi put u novijoj istoriji kluba preteknu „večitog" rivala po broju trofeja.

Zvezda se ove sezone više neće takmičiti u Ligi Evropa, pa je novom treneru Miodragu Božoviću preostalo samo da se koncentriše na domaća takmičenja i pokuša da osvoji „duplu krunu".

Da li će u tome uspeti, za razliku od nekih ranijih godina, gotovo izvesno se neće pitati samo Partizan, pošto je još jedan beogradski klub Čukarički uspeo da sačuva okosnicu ekipe koja je prošle sezone osvojila Kup Srbije, pa će sigurno i „Brđanima” ove godine porasti apetiti.

Takođe će iz drugog plana dugogodišnji „treći klub Srbije” Vojvodina, ali i Jagodina, Novi Pazar i Radnički iz Niša, pokušati da poremete planove Beograđanima i „odnesu” barem jedan trofej iz prestonice.

Komentari / 0

Ostavite komentar