Заслужује више! Гдје је љубав за Ђоковића?

Када Новак Ђоковић игра финале Вимблдона помало нас збуњује, а мало више нам смета то што је публика често на страни противника. То су приметили и утицајни британски и други западни медији. Зашто је Србији порастао углед због Новака Ђоковића и како се њему квари имиџ јер долази из Србије?

Свијет 16.07.2015 | 16:15
Заслужује више! Гдје је љубав за Ђоковића?

Заслужује више! Где је љубав за Ђоковића? Тврдила је и питала се не само британска штампа, неколико дана пошто је данима пре финала отворено критиковала српског тенисера.

Вимблдон није први турнир на којем су медији и публика показивали да некога другога желе на трону, али је, чини се, овога пута противљење било најватреније. Зашто мечеви Новака Ђоковића имају и загревање и продужетке?

"То је све саставни део мог живота и не могу овде да седим и да се жалим како ми је тешко, јер сам ја изабрао овај пут и изабрао да будем тенисер", сматра Новак Ђоковић.

Терет који носи, сматрају познаваоци, ипак је нешто тежи. За сваки узвик или стиснуту песницу уписује му се више минуса него када исто учине тенисери из других земаља.

"Индиректно, и те како има везе то одакле Ђоковић долази и та инерција из деведесетих година негативног стереотипа, гледања на Србију и Србе и све који долазе из Србије, не баш као ратне злочинце, али као на неке проблематичне ликове, јесте нешто што истрајава већ 20-25 година", сматра политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић.

Да ли је баш то разлог негативних садржаја у медијима и отворене ненаклоности лондонске публике, новинар РТС-а који је извештавао са Вимблдона, не жели да спекулише.

"Мислим да је британска публика, традиционално, наклоњена неким играчима. Роџер Федерер је нека врста иконе, има највише титула и свакако је да су били на његовој страни", указује новинар Спортске редакције РТС-а Предраг Милинковић.

Признаје, ипак, да је било новинара који су покушавали да дестабилизују нашег тенисера и ископају било какву мрљу о његовом животу.

"Тенис је као ретко који спорт баш окренут традицији и необично је да дође сад ту неки Србин и да постигне толико победа, да надмаши такве легенде као што су Агаси, Лендл и многи други", каже Милинковић.

Неки мисле да се на сваки звиждук публике из Србије оштрије гледа. Ове године нарочито, јер се турнир поклопио са иницијативом Британије за доношење резолуције о Сребреници.

"Ми бисмо волели да то има везе, па да онда ми сваку победу доживимо као исправљање историјске неправде. Али, Ђоковићев посао није да исправља неправде, већ да на најбољи начин репрезентује себе и земљу којој припада", истиче главни уредник дневниг листа Данас Зоран Пановић.

Шта год да је разлог, Новаку Ђоковићу многи завиде на томе што нападе на себе претвара у инат, а потом у тријумф. Ипак, не прижељкују му ни судбину Пита Сампраса, који је тек после завршетка каријере постао миљеник публике.

Извор: РТС

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Радован

16.07.2015 11:54

Ноле крчи веома трновит пут, тај пут смо му у многоме ми учинили таквим. О његовим заслугама и усплесима треба да расправља скупштине и да га постави на мјесто које му припада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОСПОДИН

16.07.2015 12:16

НОЛЕ ЈЕ ДОКАЗАО ДА СВИЈЕТОМ НЕ ВЛАДАЈУ КРЕТЕНИ (ПОЛИТИЧАРИ)

ОДГОВОРИТЕ
Name

борка

16.07.2015 12:40

Драги мој господине, тенис је путујуци циркус са кога се скида поглед са много вазнији ствари. Да, ли ви видите оне клијентеле тамо како се залијева сампањцом, са скупоцјеним сунцаницама, сатовима итд. Досли су да се мало промовису, а гладијатори се боре као и некада. Његове побједе служе првенствено њему, али му хвала и на промоцији. Многи његову цисту патриотску оданост претворили у промоцију лосих политицких праваца које су и они успоставили на овим просторима.

Name

ГОСПОДИН

16.07.2015 14:17

ДРАГА ГОСПОЂО БОРКА НИСАМ ЗНАО ДА ВАМ МОРАМ ЦРТАТИ.ХТИО САМ РЕЋИ ДА ЗНАЊЕ ВЛАДА СВИЈЕТОМ.

Name

јадници

16.07.2015 12:17

То сто енглеска стампа и публика цак и неки тенисери раде Новаку говори какви су они а не Новак залосно је да такав неко,без морала, етике и људског достојанства мозе писати такве ствари. Ја се само надам да це Новак бити изнад тих подвала,примитивизма који га не требају додиривати ни најмање. Постовалац тог младог цовјека с којим треба да се поносимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пик

16.07.2015 12:56

Кад је Иванисевиц освојио Вимблдон Хрвати су били у еуфорији мјесец дана, доцекала га цитава Хрватска, а код нас ниста, најгори смо!!! Да није освојио јос би му псовали м... Какве смо нистарије! Ја да сам на његовом мјесту узео бих дрзављанство САД. Ноле, нека те бог цува и свети Василије Острошки!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

16.07.2015 13:08

Бог је давао благослов многим Србима, па је благословио и ДЈоковица као и Теслу, Пупина, Владику Николаја, цара Лазара, Милоса Обилица,Гаврила Принципа, Вука Карадзица, Миросављево Јевандјеље,Филипа Висњица, Марка Краљевица, Мокрањца итд. свакога на свој нацин некога као јунака, спортисту, писца, гуслара, науцника,музицара, војсководју, свеца итд а то Енглезима смета,само зато сто је Србин и сто никада нису Србина победили!! али су Србе као лазни Дразини савезници бомбардовали али победили и понизили са Резолуцијом о Сребреници по бозијој промисли нису.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гашпар

16.07.2015 13:34

Њега само паре интересују у овом "путујућем циркусу"-што помену ова дама, која је потпуно у праву!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ас

16.07.2015 17:31

Федерер је "купио" публику широм свијета стилом којим игра тенис и понашањем на терену.Он је до сада 12 узастопних година проглашаван најомиљенијим тениером и такав ће бити до краја своје каријере.Тенисери са Тура су му до сада 11 пута додијели признање као најкоректнијим међу њима ,што значи да га и они изузетно цијене.

ОДГОВОРИТЕ