Zaslužuje više! Gdje je ljubav za Đokovića?

Kada Novak Đoković igra finale Vimbldona pomalo nas zbunjuje, a malo više nam smeta to što je publika često na strani protivnika. To su primetili i uticajni britanski i drugi zapadni mediji. Zašto je Srbiji porastao ugled zbog Novaka Đokovića i kako se njemu kvari imidž jer dolazi iz Srbije?

Svijet 16.07.2015 | 16:15
Zaslužuje više! Gdje je ljubav za Đokovića?

Zaslužuje više! Gde je ljubav za Đokovića? Tvrdila je i pitala se ne samo britanska štampa, nekoliko dana pošto je danima pre finala otvoreno kritikovala srpskog tenisera.

Vimbldon nije prvi turnir na kojem su mediji i publika pokazivali da nekoga drugoga žele na tronu, ali je, čini se, ovoga puta protivljenje bilo najvatrenije. Zašto mečevi Novaka Đokovića imaju i zagrevanje i produžetke?

"To je sve sastavni deo mog života i ne mogu ovde da sedim i da se žalim kako mi je teško, jer sam ja izabrao ovaj put i izabrao da budem teniser", smatra Novak Đoković.

Teret koji nosi, smatraju poznavaoci, ipak je nešto teži. Za svaki uzvik ili stisnutu pesnicu upisuje mu se više minusa nego kada isto učine teniseri iz drugih zemalja.

"Indirektno, i te kako ima veze to odakle Đoković dolazi i ta inercija iz devedesetih godina negativnog stereotipa, gledanja na Srbiju i Srbe i sve koji dolaze iz Srbije, ne baš kao ratne zločince, ali kao na neke problematične likove, jeste nešto što istrajava već 20-25 godina", smatra politički analitičar Đorđe Vukadinović.

Da li je baš to razlog negativnih sadržaja u medijima i otvorene nenaklonosti londonske publike, novinar RTS-a koji je izveštavao sa Vimbldona, ne želi da spekuliše.

"Mislim da je britanska publika, tradicionalno, naklonjena nekim igračima. Rodžer Federer je neka vrsta ikone, ima najviše titula i svakako je da su bili na njegovoj strani", ukazuje novinar Sportske redakcije RTS-a Predrag Milinković.

Priznaje, ipak, da je bilo novinara koji su pokušavali da destabilizuju našeg tenisera i iskopaju bilo kakvu mrlju o njegovom životu.

"Tenis je kao retko koji sport baš okrenut tradiciji i neobično je da dođe sad tu neki Srbin i da postigne toliko pobeda, da nadmaši takve legende kao što su Agasi, Lendl i mnogi drugi", kaže Milinković.

Neki misle da se na svaki zvižduk publike iz Srbije oštrije gleda. Ove godine naročito, jer se turnir poklopio sa inicijativom Britanije za donošenje rezolucije o Srebrenici.

"Mi bismo voleli da to ima veze, pa da onda mi svaku pobedu doživimo kao ispravljanje istorijske nepravde. Ali, Đokovićev posao nije da ispravlja nepravde, već da na najbolji način reprezentuje sebe i zemlju kojoj pripada", ističe glavni urednik dnevnig lista Danas Zoran Panović.

Šta god da je razlog, Novaku Đokoviću mnogi zavide na tome što napade na sebe pretvara u inat, a potom u trijumf. Ipak, ne priželjkuju mu ni sudbinu Pita Samprasa, koji je tek posle završetka karijere postao miljenik publike.

Izvor: RTS

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Radovan

16.07.2015 11:54

Nole krči veoma trnovit put, taj put smo mu u mnogome mi učinili takvim. O njegovim zaslugama i usplesima treba da raspravlja skupštine i da ga postavi na mjesto koje mu pripada.

ODGOVORITE
Name

GOSPODIN

16.07.2015 12:16

NOLE JE DOKAZAO DA SVIJETOM NE VLADAJU KRETENI (POLITIČARI)

ODGOVORITE
Name

borka

16.07.2015 12:40

Dragi moj gospodine, tenis je putujuci cirkus sa koga se skida pogled sa mnogo vazniji stvari. Da, li vi vidite one klijentele tamo kako se zalijeva sampanjcom, sa skupocjenim suncanicama, satovima itd. Dosli su da se malo promovisu, a gladijatori se bore kao i nekada. Njegove pobjede služe prvenstveno njemu, ali mu hvala i na promociji. Mnogi njegovu cistu patriotsku odanost pretvorili u promociju losih politickih pravaca koje su i oni uspostavili na ovim prostorima.

Name

GOSPODIN

16.07.2015 14:17

DRAGA GOSPOĐO BORKA NISAM ZNAO DA VAM MORAM CRTATI.HTIO SAM REĆI DA ZNANJE VLADA SVIJETOM.

Name

jadnici

16.07.2015 12:17

To sto engleska stampa i publika cak i neki teniseri rade Novaku govori kakvi su oni a ne Novak zalosno je da takav neko,bez morala, etike i ljudskog dostojanstva moze pisati takve stvari. Ja se samo nadam da ce Novak biti iznad tih podvala,primitivizma koji ga ne trebaju dodirivati ni najmanje. Postovalac tog mladog covjeka s kojim treba da se ponosimo.

ODGOVORITE
Name

pik

16.07.2015 12:56

Kad je Ivanisevic osvojio Vimbldon Hrvati su bili u euforiji mjesec dana, docekala ga citava Hrvatska, a kod nas nista, najgori smo!!! Da nije osvojio jos bi mu psovali m... Kakve smo nistarije! Ja da sam na njegovom mjestu uzeo bih drzavljanstvo SAD. Nole, neka te bog cuva i sveti Vasilije Ostroški!!!

ODGOVORITE
Name

Serafim

16.07.2015 13:08

Bog je davao blagoslov mnogim Srbima, pa je blagoslovio i DJokovica kao i Teslu, Pupina, Vladiku Nikolaja, cara Lazara, Milosa Obilica,Gavrila Principa, Vuka Karadzica, Mirosavljevo Jevandjelje,Filipa Visnjica, Marka Kraljevica, Mokranjca itd. svakoga na svoj nacin nekoga kao junaka, sportistu, pisca, guslara, naucnika,muzicara, vojskovodju, sveca itd a to Englezima smeta,samo zato sto je Srbin i sto nikada nisu Srbina pobedili!! ali su Srbe kao lazni Drazini saveznici bombardovali ali pobedili i ponizili sa Rezolucijom o Srebrenici po bozijoj promisli nisu.

ODGOVORITE
Name

Gašpar

16.07.2015 13:34

Njega samo pare interesuju u ovom "putujućem cirkusu"-što pomenu ova dama, koja je potpuno u pravu!!!

ODGOVORITE
Name

as

16.07.2015 17:31

Federer je "kupio" publiku širom svijeta stilom kojim igra tenis i ponašanjem na terenu.On je do sada 12 uzastopnih godina proglašavan najomiljenijim tenierom i takav će biti do kraja svoje karijere.Teniseri sa Tura su mu do sada 11 puta dodijeli priznanje kao najkorektnijim među njima ,što znači da ga i oni izuzetno cijene.

ODGOVORITE