Балкана узима животе, а спасилаца нема

Идентификован је младић који се утопио у уторак, 14. јула, у поподневним часовима у језеру Туристичког центра "Балкана". Ријеч је о седамнаестогодишњем Данијелу Галићу из Мркоњић Града.

Република Српска 16.07.2015 | 13:18
Балкана узима животе, а спасилаца нема

Ово планинско језеро у посљедњих неколико година однијело је неколико живота, због чега становници Мркоњић Града захтијевају хитно оснивање спасилачке службе на овом купалишту како би се стало у крај несрећним случајевима.

Из Завода за судску медицину Републике Српске јуче су потврдили да је узрок смрти седамнаестогодишњег младића из Мркоњић Града утапање.

Страдање Галића узнемирило је бројне очевице на Балкани, али и грађане Мркоњић Града.

- Био сам на обали када се одједном зачула галама код скакаонице на малом језеру. Мислио сам да се младићи шале па вичу из воде. Кад сам пришао ближе, видим да извлаче тијело млађег мушкарца - испричао је један од бројних очевидаца који није желио да му објавимо име.

Према његовим ријечима, Мркоњићани али и бројни посјетиоци купалишта Балкана огорчени су јер тако велико језеро, гдје се љети дневно купа на стотине људи, нема бар један спасилачки тим.

- Језеро сваке године однесе по један или два млада живота. Ово је ужас. Сматрам да овај туристички центар мора имати спасилачки тим јер кад је љето, купалиште је препуно људи, посебно дјеце и омладине - рекао је овај посјетилац Балкане.

У тренутку утапања младића на плажи су се задесили медицинска сестра и доктор из Новог Сада који су покушали да реанимирају младића, али им то није пошло за руком.

Према ријечима очевидаца, Хитна помоћ је стигла 55 минута након позива.

- Хитна је стигла са великим закашњењем. Медицинари који су случајно били на плажи покушали су да оживе младића, али резултата није било - казао је други очевидац.

Директор мркоњићког Дома здравља Радивоје Ерак казао је да је дежурна екипа у овој здравственој установи позив у вези са случајем утапања на Балкани добила око 16.40 часова.

- У том моменту нисмо имали возача, али су два техничара у санитетском "голфу" одмах кренули ка језеру Балкана. Након 15 минута стигао је и возач који је одмах кренуо на мјесто догађаја, тако да није тачно да је нашим колегама требало око 55 минута да дођу на Балкану - казао је Ерак.

Из Центра јавне безбједности Бањалука рекли су да су увиђај обавили полицајци из Мркоњић Града те да је о случају обавијештено и надлежно тужилаштво.

Данијел Галић завршио је други разред Гимназије у Мркоњић Граду и био је одличан ученик.

ЦРНИ ЈУЛ

Уна

Алмир Салкић (19) утопио се у ријеци Уни у насељу Србљани код Бихаћа на купалишту Тополе у суботу, 11. јула, након што је скочио у ријеку да се окупа и више се није појавио.

Јабланичко језеро

Деветнаестогодишњи А. А. преминуо је у Универзитетском клиничком центру Сарајево након што је извучен из Јабланичког језера у суботу, 11. јула, у мјесту Челебићи код Коњица.

Извор: Глас Српске

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

градјанин

16.07.2015 13:17

Нажалост није први пут толико о односу измедју градјана и општине !Хитна помоћ исто заказала чекали је више од пола сата.Кад год зовнете хитну увјек неки изговор толико се бахато понашају као да им је очевима.Почети их кривично кажњавати страшно колико живота се угаси због неблаговременог доласка хитне помоћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мг

16.07.2015 15:00

Др Ерак не говори истину, Медицаинска екипа је довезена полицијским аутом који позван јер је та патрола била у селу Мајдан, а не санитетским голфом

ОДГОВОРИТЕ