Balkana uzima živote, a spasilaca nema

Identifikovan je mladić koji se utopio u utorak, 14. jula, u popodnevnim časovima u jezeru Turističkog centra "Balkana". Riječ je o sedamnaestogodišnjem Danijelu Galiću iz Mrkonjić Grada.

Republika Srpska 16.07.2015 | 13:18
Balkana uzima živote, a spasilaca nema

Ovo planinsko jezero u posljednjih nekoliko godina odnijelo je nekoliko života, zbog čega stanovnici Mrkonjić Grada zahtijevaju hitno osnivanje spasilačke službe na ovom kupalištu kako bi se stalo u kraj nesrećnim slučajevima.

Iz Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske juče su potvrdili da je uzrok smrti sedamnaestogodišnjeg mladića iz Mrkonjić Grada utapanje.

Stradanje Galića uznemirilo je brojne očevice na Balkani, ali i građane Mrkonjić Grada.

- Bio sam na obali kada se odjednom začula galama kod skakaonice na malom jezeru. Mislio sam da se mladići šale pa viču iz vode. Kad sam prišao bliže, vidim da izvlače tijelo mlađeg muškarca - ispričao je jedan od brojnih očevidaca koji nije želio da mu objavimo ime.

Prema njegovim riječima, Mrkonjićani ali i brojni posjetioci kupališta Balkana ogorčeni su jer tako veliko jezero, gdje se ljeti dnevno kupa na stotine ljudi, nema bar jedan spasilački tim.

- Jezero svake godine odnese po jedan ili dva mlada života. Ovo je užas. Smatram da ovaj turistički centar mora imati spasilački tim jer kad je ljeto, kupalište je prepuno ljudi, posebno djece i omladine - rekao je ovaj posjetilac Balkane.

U trenutku utapanja mladića na plaži su se zadesili medicinska sestra i doktor iz Novog Sada koji su pokušali da reanimiraju mladića, ali im to nije pošlo za rukom.

Prema riječima očevidaca, Hitna pomoć je stigla 55 minuta nakon poziva.

- Hitna je stigla sa velikim zakašnjenjem. Medicinari koji su slučajno bili na plaži pokušali su da ožive mladića, ali rezultata nije bilo - kazao je drugi očevidac.

Direktor mrkonjićkog Doma zdravlja Radivoje Erak kazao je da je dežurna ekipa u ovoj zdravstvenoj ustanovi poziv u vezi sa slučajem utapanja na Balkani dobila oko 16.40 časova.

- U tom momentu nismo imali vozača, ali su dva tehničara u sanitetskom "golfu" odmah krenuli ka jezeru Balkana. Nakon 15 minuta stigao je i vozač koji je odmah krenuo na mjesto događaja, tako da nije tačno da je našim kolegama trebalo oko 55 minuta da dođu na Balkanu - kazao je Erak.

Iz Centra javne bezbjednosti Banjaluka rekli su da su uviđaj obavili policajci iz Mrkonjić Grada te da je o slučaju obaviješteno i nadležno tužilaštvo.

Danijel Galić završio je drugi razred Gimnazije u Mrkonjić Gradu i bio je odličan učenik.

CRNI JUL

Una

Almir Salkić (19) utopio se u rijeci Uni u naselju Srbljani kod Bihaća na kupalištu Topole u subotu, 11. jula, nakon što je skočio u rijeku da se okupa i više se nije pojavio.

Jablaničko jezero

Devetnaestogodišnji A. A. preminuo je u Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo nakon što je izvučen iz Jablaničkog jezera u subotu, 11. jula, u mjestu Čelebići kod Konjica.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

gradjanin

16.07.2015 13:17

Nažalost nije prvi put toliko o odnosu izmedju gradjana i opštine !Hitna pomoć isto zakazala čekali je više od pola sata.Kad god zovnete hitnu uvjek neki izgovor toliko se bahato ponašaju kao da im je očevima.Početi ih krivično kažnjavati strašno koliko života se ugasi zbog neblagovremenog dolaska hitne pomoći.

ODGOVORITE
Name

mg

16.07.2015 15:00

Dr Erak ne govori istinu, Medicainska ekipa je dovezena policijskim autom koji pozvan jer je ta patrola bila u selu Majdan, a ne sanitetskim golfom

ODGOVORITE