Најуспјешнији период у каријери Барака Обаме

Барак Обама, председник САД, од краја прошлог месеца остварио је према наводима америчких медија бројне политичке успехе, па би након последњег закључивања споразума о иранском нуклеарном програму могло да се каже да му је последњих неколико недеља било продуктивније него скоро комплетна два мандата.

Свијет 15.07.2015 | 22:47
Најуспјешнији период у каријери Барака Обаме

У претпоследњој недељи јуна шеф Беле куће је прво извео нешто што према мишљењу "Вашингтон тајмса" није баш било за очекивати - успео је да се договори са републиканским вођама у Конгресу.

Уследио је успешно испреговаран трговински споразум о транспацифичком партнерству у који је укључено 12 држава. Уколико Обама успе да споразум спроведе у дело, то ће за њега бити велико спољнополитичко постигнуће чије ће се последице осетити далеко након истека Обамине функције.

Субвенције сиромашнима

Затим је Врховни суд САД подржао давање субвенција Американцима са ниским и средњим примањима, што је друга одредба закона о здравственој заштити познатог као Обамакер коју је ова институција подржала.

Геј бракови

Исти суд је само 24 сата касније подржао и легализацију истополних бракова на нивоу целе нације, а не само у појединим савезним државама. Обама се прилично касно изјаснио о овом питању пошто је током предизборне кампање 2008. био само за дозволу грађанског брака геј паровима, да би тек у мају 2012. подржао регуларне геј бракове.

Споразум с Ираном

Врхунац успешног испуњавања планова за Обаму је стигао јуче када су након 12 година година тензија које су могле да донесу нови рат на Блиском истоку међународна заједница и Иран постигле коначни договор о скидању санкција у замену за контролу нуклеарног програма Техерана.

Обама је на почетку првог мандата добио Нобелову награду за мир коју касније није оправдао пошто су САД наставиле са војним ангажовањима, па би последњи успеси могли донекле да поправе слику о његовој улози на челу америчке администрације.

(Блиц)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Обама

15.07.2015 20:48

Хвала хвала, само јос ово око референдума да ријесим и одох на годисњи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лоли

15.07.2015 21:25

Ал пропао И он ко м..о кроз доњи вес. Дзаба ти све мада она долази ускоро по њега, а тамо се ниста понијети немозе !!!

ОДГОВОРИТЕ