Najuspješniji period u karijeri Baraka Obame

Barak Obama, predsednik SAD, od kraja prošlog meseca ostvario je prema navodima američkih medija brojne političke uspehe, pa bi nakon poslednjeg zaključivanja sporazuma o iranskom nuklearnom programu moglo da se kaže da mu je poslednjih nekoliko nedelja bilo produktivnije nego skoro kompletna dva mandata.

Svijet 15.07.2015 | 22:47
Najuspješniji period u karijeri Baraka Obame

U pretposlednjoj nedelji juna šef Bele kuće je prvo izveo nešto što prema mišljenju "Vašington tajmsa" nije baš bilo za očekivati - uspeo je da se dogovori sa republikanskim vođama u Kongresu.

Usledio je uspešno ispregovaran trgovinski sporazum o transpacifičkom partnerstvu u koji je uključeno 12 država. Ukoliko Obama uspe da sporazum sprovede u delo, to će za njega biti veliko spoljnopolitičko postignuće čije će se posledice osetiti daleko nakon isteka Obamine funkcije.

Subvencije siromašnima

Zatim je Vrhovni sud SAD podržao davanje subvencija Amerikancima sa niskim i srednjim primanjima, što je druga odredba zakona o zdravstvenoj zaštiti poznatog kao Obamaker koju je ova institucija podržala.

Gej brakovi

Isti sud je samo 24 sata kasnije podržao i legalizaciju istopolnih brakova na nivou cele nacije, a ne samo u pojedinim saveznim državama. Obama se prilično kasno izjasnio o ovom pitanju pošto je tokom predizborne kampanje 2008. bio samo za dozvolu građanskog braka gej parovima, da bi tek u maju 2012. podržao regularne gej brakove.

Sporazum s Iranom

Vrhunac uspešnog ispunjavanja planova za Obamu je stigao juče kada su nakon 12 godina godina tenzija koje su mogle da donesu novi rat na Bliskom istoku međunarodna zajednica i Iran postigle konačni dogovor o skidanju sankcija u zamenu za kontrolu nuklearnog programa Teherana.

Obama je na početku prvog mandata dobio Nobelovu nagradu za mir koju kasnije nije opravdao pošto su SAD nastavile sa vojnim angažovanjima, pa bi poslednji uspesi mogli donekle da poprave sliku o njegovoj ulozi na čelu američke administracije.

(Blic)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Obama

15.07.2015 20:48

Hvala hvala, samo jos ovo oko referenduma da rijesim i odoh na godisnji.

ODGOVORITE
Name

loli

15.07.2015 21:25

Al propao I on ko m..o kroz donji ves. Dzaba ti sve mada ona dolazi uskoro po njega, a tamo se nista ponijeti nemoze !!!

ODGOVORITE