Шавијево емотивно писмо Касиљасу и лекција Реалу...!

Најежићете се кад будете прочитали шта је легенда Барселоне поручила легенди Реала преко новина и схватити због чега је Барса имала више успеха у последње време од ривала из Мадрида.

Фудбал 15.07.2015 | 23:00
Шавијево емотивно писмо Касиљасу и лекција Реалу...!

Писмо које је путем дневника "Вангуардиа" легендарни капитен Барселоне Шави Ернандез посветио свом великом пријатељи, али и ривалу, такође легенадрном капитену Реала Икеру Касиљасу, није само лекција за Мадриђане, већ и за све нас.

За све спортисте широм света, за све оне који не умеју да раздвоје ривалитет и жељу за победом, од пријатељства и поштовања противника.

Догодило се, ето, да после 15 година незаборавних дуела, током којих су и један и други, са својим клубовима, ишли на кров Европе и света и падали у сенку овог другог, и Шави и Икер оду из шпанског фудбала исте године.

Један је испраћен како то и доликује, величанствено, уз наклон целе Каталоније. Други једва успео да закаже конференцију за медије, током које није издржао, већ се сломио пред новинарима. Не зато што одлази погнуте главе, већ зато што је годинама трпео неправду и осећао да је сувишан, без да му је то било ко директно саопштио...

И ту је, вероватно, суштинска разлика између данашње Барсе и данашњег Реала и разлог због ког је мање трофејни од два шпанска клуба имао знатно више успеха на свим пољима у претходних десет година.

Ево шта је Шави написао Касиљасу...

"Упознао сам Икера на Светском првенству за кадете, у Египту, када смо имали мање од 17 година и одмах смо се зближили. Од тог дана, када год би ме неко питао за њега, мој одговор је увек био исти: 'Он је заиста сјајан тип'.

Управо зато ме погађа све што се догађа тренутно. Током последњих неколико година, приметио сам да не ужива више у свему што ради, да није више срећан као пре. Понекад бих, чак, приметио горчину у њему и мислим да је крајње време да сви ми, у овој земљи, застанемо и да се осврнемо око себе.

Немогуће да спортисти у Шпанији не могу да доживе позне године своје каријере, без да буду омаловажавани и да им се све грешке бележе на веома ружан начин! Иста ствар се тренутно догађа Рафи Надалу, најбољем шпанском спортисти свих времена.

Сада је време да Икер оде у Порто и сигуран сам да ће тамо бити дочекан као прави херој. Њега много више цене у иностранству. А, Икер само заслужује да буде третиран на исти начин на који је он увек третирао све остале око себе...

За мене, он је најважнији голман у историји фудбала. Какве су то биле одбране!? Можда његов рад ногу није био најбољи, али никада нисам видео типа који има бољу интуицију међу стативама.

Он је исписао историју са националним тимом, нарочито у оној чувеној пенал серији са Италијанима. 'Опусти се, Луис, имамо Икера, који је као ватра'. То сам рекао Арагонесу. А, оно због чега сам посебно поносан и срећан је то што смо успели да одржимо наше пријатељство упркос различитим бојама наших клубова.

Начин на који је напустио Реал Мадрид ме је заиста узнемирио. Растужио ме је. Желим ти све најбоље у времену које те чека у Порту, мој пријатељу", написао је Шави Ернандез и оставио Шпанију у тишини.

Може много тога да се научи из овог писма.

Коментари / 0

Оставите коментар