Šavijevo emotivno pismo Kasiljasu i lekcija Realu...!

Naježićete se kad budete pročitali šta je legenda Barselone poručila legendi Reala preko novina i shvatiti zbog čega je Barsa imala više uspeha u poslednje vreme od rivala iz Madrida.

Fudbal 15.07.2015 | 23:00
Šavijevo emotivno pismo Kasiljasu i lekcija Realu...!

Pismo koje je putem dnevnika "Vanguardia" legendarni kapiten Barselone Šavi Ernandez posvetio svom velikom prijatelji, ali i rivalu, takođe legenadrnom kapitenu Reala Ikeru Kasiljasu, nije samo lekcija za Madriđane, već i za sve nas.

Za sve sportiste širom sveta, za sve one koji ne umeju da razdvoje rivalitet i želju za pobedom, od prijateljstva i poštovanja protivnika.

Dogodilo se, eto, da posle 15 godina nezaboravnih duela, tokom kojih su i jedan i drugi, sa svojim klubovima, išli na krov Evrope i sveta i padali u senku ovog drugog, i Šavi i Iker odu iz španskog fudbala iste godine.

Jedan je ispraćen kako to i dolikuje, veličanstveno, uz naklon cele Katalonije. Drugi jedva uspeo da zakaže konferenciju za medije, tokom koje nije izdržao, već se slomio pred novinarima. Ne zato što odlazi pognute glave, već zato što je godinama trpeo nepravdu i osećao da je suvišan, bez da mu je to bilo ko direktno saopštio...

I tu je, verovatno, suštinska razlika između današnje Barse i današnjeg Reala i razlog zbog kog je manje trofejni od dva španska kluba imao znatno više uspeha na svim poljima u prethodnih deset godina.

Evo šta je Šavi napisao Kasiljasu...

"Upoznao sam Ikera na Svetskom prvenstvu za kadete, u Egiptu, kada smo imali manje od 17 godina i odmah smo se zbližili. Od tog dana, kada god bi me neko pitao za njega, moj odgovor je uvek bio isti: 'On je zaista sjajan tip'.

Upravo zato me pogađa sve što se događa trenutno. Tokom poslednjih nekoliko godina, primetio sam da ne uživa više u svemu što radi, da nije više srećan kao pre. Ponekad bih, čak, primetio gorčinu u njemu i mislim da je krajnje vreme da svi mi, u ovoj zemlji, zastanemo i da se osvrnemo oko sebe.

Nemoguće da sportisti u Španiji ne mogu da dožive pozne godine svoje karijere, bez da budu omalovažavani i da im se sve greške beleže na veoma ružan način! Ista stvar se trenutno događa Rafi Nadalu, najboljem španskom sportisti svih vremena.

Sada je vreme da Iker ode u Porto i siguran sam da će tamo biti dočekan kao pravi heroj. Njega mnogo više cene u inostranstvu. A, Iker samo zaslužuje da bude tretiran na isti način na koji je on uvek tretirao sve ostale oko sebe...

Za mene, on je najvažniji golman u istoriji fudbala. Kakve su to bile odbrane!? Možda njegov rad nogu nije bio najbolji, ali nikada nisam video tipa koji ima bolju intuiciju među stativama.

On je ispisao istoriju sa nacionalnim timom, naročito u onoj čuvenoj penal seriji sa Italijanima. 'Opusti se, Luis, imamo Ikera, koji je kao vatra'. To sam rekao Aragonesu. A, ono zbog čega sam posebno ponosan i srećan je to što smo uspeli da održimo naše prijateljstvo uprkos različitim bojama naših klubova.

Način na koji je napustio Real Madrid me je zaista uznemirio. Rastužio me je. Želim ti sve najbolje u vremenu koje te čeka u Portu, moj prijatelju", napisao je Šavi Ernandez i ostavio Španiju u tišini.

Može mnogo toga da se nauči iz ovog pisma.

Komentari / 0

Ostavite komentar