Све афере скоро несмјењивог Зубца

Након што је условно осуђен на годину затвора због тога што је одбио пружити помоћ Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ с циљем заштите зграде Предсједништва, која је прошле године запаљена, директор СИПА-е Горан Зубац према тврдњама министра безбједности БиХ и ове године се оглушио на захтјев Дирекције за ангажовање СИПА-е у поводу организације џеназе у Поточарима.

Босна и Херцеговина 15.07.2015 | 10:22
Све афере скоро несмјењивог Зубца

Министар безбједности БиХ Драган Мектић је након завршене сједнице Савјета министара БиХ саопптио новинарима да је Дирекција за координацију полицијских тијела 23. јуна тражила од СИПА-е да јој помогне у организацији џеназе у Поточарима, те да СИПА никада није одговорила на захтјев Дирекције.

Директор СИПА-е Горан Зубац прошле године је осуђен јер 7. фебруара није испоштовао обавезу да заштити зграду Предсједништва Босне и Херцеговине чиме је државној имовини због тога причињена штета од готово 200.000 еура.

Према оптужници, он је одбијао одговорити на захтјеве за помоћ у спрјечавању напада демонстраната на зграду Предсједништва, које му је упућивао тадашњи директор Дирекције за координацију полицијских тијела Босне и Херцеговине Химзо Селимовић.

Тадашњи командант посебне јединице СИПА-е и садашњи директор Агенције за координацију полицијских тијела Мирсад Вилић тада је потврдио да су његови полицајци били спремни дјеловати, но да им директор Агенције то није допустио.

Зубца медији већ дужи временски период доводе у блиску везу с предсједником Републике Српске Милорадом Додиком. Додик је подизање оптужнице против Зубца повезао с "политичким обрачуном са српским кадровима“ у БиХ.

Поред ових инцидената, Зубац је познат и по томе што је у Канцеларију дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета БиХ поднио пријаву против главног тужиоца БиХ Горана Салиховића.

Он је тада тражио да се покрене питање одговорности Салиховића због пуштања на слободу Шемсудина Мехмедовића којег су припадници Салиховићеве СИПА-е без налога Тужилаштва БиХ ухапсили због наводног постојања основа сумње да је починио кривично дјело ратног злочина.

Убрзо након хапшења Мехмедовић је пуштен на слободу и ослобођен оптужби.

Прошлог мјесеца посланицима у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ обратио се државни тужилац Горан Салиховић који је позвао посланике да смијене Горана Зубца.

"Имамо случај Зубац, човјек је осуђен, он води Агенцију за истраге и заштиту БиХ (СИПА), то је ваш задатак да га смијените. Не знам зашто га не смјењујете, ја не могу да радим неке предмете јер имам забрану приступа тајним подацима", питао је Салиховић парламентарце.

Зубац се у центру јавности нашао и након што је Јовицу Миросављевића вратио у Јединицу за специјалну подршку.

Наиме против Јовице Миросављевића званог Цхетникс, који је обнашао дужност вршиоца дужности команданта Јединице за специјалну подршку СИПА-е, никада није окончана интерна истрага коју је покренуо бивши директор СИПА-е Мирко Лујић, а због објављивања слика којима је јавно подржао Четнички равногорски покрет.

Јовица Миросављевић

Након што су објављене компромитујуће фотографије на којим се Миросављевић сликао у прслуку на којем пише "цхетникс" Лујић га је за казну послао у Бањулуку.

Након што је преузео функцију директора СИПА-е Горан Зубац је наредио враћање Миросављевића у Јединицу за специјалну подршку, након чега га је послао у Лондон на усавршавање енглеског језика.

Већ неколико пута пред Независним одбором Парламентарне скупштине БиХ покренута је иницијатива о смјени Горана Зупца која никада није усвојена.

Наиме, приједлог о суспензији или смјени директора СИПА-е Независни одбор дужан је упутити Савјету министара БиХ које га одбија или уважава.

Након фебруарских протеста Независни одбор одбио је да се изјасни о смјени Зубца због недовољног броја гласова, а како су тада писали медији, ХДЗ БиХ увелико је утицао на блокирање процеса смјене директора СИПА-е.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић упутио је Парламенту БиХ иницијативу за разрјешење предсједника Независног одбора Парламентарне скупштине БиХ Жике Крунића јер "не обавља своју дужност и не извршава законску обавезу и надлежност".

Мектић који има овлаштења да покрене смјену директора СИПА-е највјероватније ће након смјена у Независном одбору предложити и смјену Горана Зубца.

Независни одбор је независно тијело Парламентарне скупштине БиХ које дјелује на професионалним основама, не заступајући, не штитећи и не подривајући интересе било које политичке странке, регистроване организације или било којег народа у БиХ.

Савјет министара БиХ разматраће данас у Сарајеву Извјештај о раду Агенције за истраге и заштиту БиХ /СИПА/ за 2014. годину. Почетак сједнице заказан је за 12.30 часова, а по њеном окончању биће објављено саопштење.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Серафим

15.07.2015 08:39

КО није Цетник није ни Србин то је показала досадасња историја и ратовање, кога мрзе дусмани цетнике или партизане и засто је то тако???? Само це вам се казати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

15.07.2015 08:46

Невјероватно. Зашто високи представник не реагује! Један високи представник је својевремено смијенио пола тадашњих СДС функционера (нека је). Затим је други смијенио хрпу полицајајца (исправно) који су годинама након тога штрајковали али никад нису враћени на посао (исправно). А директор СИПЕ може бити неко ко је осудјен. И то, ради се о директору "Агенције за истраге и заштиту"! Који тамни вилајет!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко Стојановиц

15.07.2015 13:23

Како да високи представник некога смијени када се и висе него блиско друзи са наведеним ликовима (Лактасенко, Бакир и Цовиц). Задња им је зурка била посље парастоса у Братунцу.

Name

Десертификовани

15.07.2015 15:21

Свака цаст за коментар. Ја сам један од тих којима је тај бандит високи представник забранио рад и сад поново после десет година радим. Наравно за то нико није одговарао. А за ове садасње горе набројане радње господина,СИПЕ нико нема надлезност или неце да га десертификује. Није он једини, пуна је ова јадна земља СИПОВАЦА и њему слицних. Закон је за ситну нејац а велики су само за новина јер из новина се не иде у затворе.

Name

смолуца

15.07.2015 09:06

Зубац стити СНСД и они стите њега и то је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

15.07.2015 09:06

ПРИТИСНИТЕ ЧОВИЋА ДА ПОПУСТИ И КОНАЧНО СМИЈЕНИ ОВОГ ЋЕЛАВОГ МАФИЈАША!

ОДГОВОРИТЕ
Name

требињац

15.07.2015 09:11

Заборависте оптужбе које је странцима износио на велики број припадника ЦЈБ Требиње, окривљивао их за шверц дроге,цигарета,мито и остало, а сви и данас раде, само што је Тужилаштво БиХ и странци у њему, заштитило га од кривичне пријаве тих људи... Заборависте његову сарадњу са Космајчевим кланом, којима је издавао пасоше у Требињу.... Ма требало би некилико дана да се све поброји, сав криминал....а то што се набрајали је само ситница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дон Кихот

15.07.2015 09:23

Нема од тог ништа ко ће заштити Шпирића, Човића,Радмановића,Кошарца, Бају...и ко зна које још фу.аре које су опљачкале овај "јадни-наивни, г...и" народ нема ту решења?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одзак

15.07.2015 09:31

Обавезно смјена и поготово кривицна пријава због нецињења на оцигледном криминалу на траси ауто цесте Свилај Одзак гдје је све криминал и гдје је покрадено преко 30 милиона а Сипа је наводно водила истрагу тј узели свој дио да не хапсе Сипа је тренутно организација која легализује криминал јер када они направе да нема криминала то наплате а криминалци даље наставе са радом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

белај

15.07.2015 09:38

Суд БиХ је главна карика у земљи, док је овај извршитељ тога суда, све је то увезано да народ гладује и лоше живи без марке у џепу ево већ деценију која је дуга као вјек, а не назире се трунка свјетлости за народ из тог мрака још.

ОДГОВОРИТЕ
Name

презубио

15.07.2015 09:51

Оде Зубац из фотеље зато Додо онако нервозан па галами на водитеље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

15.07.2015 10:17

Сипа је Бајина и Цовицева полиција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стрсљен

15.07.2015 10:40

Сав Народ је без обзира на веру и нацију у куцном притвору јер празних дзепова не мозес отици ни у богомољу, да се ко цовек помолис или клањас Богу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цавез

15.07.2015 10:53

Инцко исти као Цовиц Бакир и Баја и ова двојица на слици нема ту разлике и у Инцковој породици има 9 дјеце и брата попа нема ту ни људства ни постења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудар ИИИ смјена

15.07.2015 11:01

ЕВО ЈЕДНОГ СВЈЕЖЕГ СЛУЧАЈА ЗА ЗУБЦА&ЦО(хттп://www.етрафика.нет/друство/28184/влада-рс-дала-концесију-за-лосију-понуду-компанији-у-средисту-корупцијских-афера/)

ОДГОВОРИТЕ
Name

цар

15.07.2015 11:37

Па да не зивим у оваквој несретној земљи као сто је тзв. БИХ цудио би се да ли је могуце да постоји дрзава и полицијска агенција и од политике именован директор да је тако вазну агенцију као сто је СИПА присвојио као приватно власниство њега и њеове партије па им не мозе ни дрзава ниста е па мој народе то ти је несретна БИХ склепана овако накарадно ГОРАН је мрзи ал функцију и плату воли јер она их стити од дјела која су поцинили он и његови из странке ал доце и том крај надамо се опљацкани народе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лоло

15.07.2015 18:57

Ако Зубац добије налог од тужилаштва БиХ да приведе Милорада Додика, хоће ли извршити задатак?

ОДГОВОРИТЕ