Sve afere skoro nesmjenjivog Zubca

Nakon što je uslovno osuđen na godinu zatvora zbog toga što je odbio pružiti pomoć Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH s ciljem zaštite zgrade Predsjedništva, koja je prošle godine zapaljena, direktor SIPA-e Goran Zubac prema tvrdnjama ministra bezbjednosti BiH i ove godine se oglušio na zahtjev Direkcije za angažovanje SIPA-e u povodu organizacije dženaze u Potočarima.

Bosna i Hercegovina 15.07.2015 | 10:22
Sve afere skoro nesmjenjivog Zubca

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić je nakon završene sjednice Savjeta ministara BiH saopptio novinarima da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela 23. juna tražila od SIPA-e da joj pomogne u organizaciji dženaze u Potočarima, te da SIPA nikada nije odgovorila na zahtjev Direkcije.

Direktor SIPA-e Goran Zubac prošle godine je osuđen jer 7. februara nije ispoštovao obavezu da zaštiti zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine čime je državnoj imovini zbog toga pričinjena šteta od gotovo 200.000 eura.

Prema optužnici, on je odbijao odgovoriti na zahtjeve za pomoć u sprječavanju napada demonstranata na zgradu Predsjedništva, koje mu je upućivao tadašnji direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine Himzo Selimović.

Tadašnji komandant posebne jedinice SIPA-e i sadašnji direktor Agencije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić tada je potvrdio da su njegovi policajci bili spremni djelovati, no da im direktor Agencije to nije dopustio.

Zubca mediji već duži vremenski period dovode u blisku vezu s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Dodik je podizanje optužnice protiv Zubca povezao s "političkim obračunom sa srpskim kadrovima“ u BiH.

Pored ovih incidenata, Zubac je poznat i po tome što je u Kancelariju disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH podnio prijavu protiv glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića.

On je tada tražio da se pokrene pitanje odgovornosti Salihovića zbog puštanja na slobodu Šemsudina Mehmedovića kojeg su pripadnici Salihovićeve SIPA-e bez naloga Tužilaštva BiH uhapsili zbog navodnog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo ratnog zločina.

Ubrzo nakon hapšenja Mehmedović je pušten na slobodu i oslobođen optužbi.

Prošlog mjeseca poslanicima u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH obratio se državni tužilac Goran Salihović koji je pozvao poslanike da smijene Gorana Zubca.

"Imamo slučaj Zubac, čovjek je osuđen, on vodi Agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA), to je vaš zadatak da ga smijenite. Ne znam zašto ga ne smjenjujete, ja ne mogu da radim neke predmete jer imam zabranu pristupa tajnim podacima", pitao je Salihović parlamentarce.

Zubac se u centru javnosti našao i nakon što je Jovicu Mirosavljevića vratio u Jedinicu za specijalnu podršku.

Naime protiv Jovice Mirosavljevića zvanog Chetniks, koji je obnašao dužnost vršioca dužnosti komandanta Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e, nikada nije okončana interna istraga koju je pokrenuo bivši direktor SIPA-e Mirko Lujić, a zbog objavljivanja slika kojima je javno podržao Četnički ravnogorski pokret.

Jovica Mirosavljević

Nakon što su objavljene kompromitujuće fotografije na kojim se Mirosavljević slikao u prsluku na kojem piše "chetniks" Lujić ga je za kaznu poslao u Banjuluku.

Nakon što je preuzeo funkciju direktora SIPA-e Goran Zubac je naredio vraćanje Mirosavljevića u Jedinicu za specijalnu podršku, nakon čega ga je poslao u London na usavršavanje engleskog jezika.

Već nekoliko puta pred Nezavisnim odborom Parlamentarne skupštine BiH pokrenuta je inicijativa o smjeni Gorana Zupca koja nikada nije usvojena.

Naime, prijedlog o suspenziji ili smjeni direktora SIPA-e Nezavisni odbor dužan je uputiti Savjetu ministara BiH koje ga odbija ili uvažava.

Nakon februarskih protesta Nezavisni odbor odbio je da se izjasni o smjeni Zubca zbog nedovoljnog broja glasova, a kako su tada pisali mediji, HDZ BiH uveliko je uticao na blokiranje procesa smjene direktora SIPA-e.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić uputio je Parlamentu BiH inicijativu za razrješenje predsjednika Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH Žike Krunića jer "ne obavlja svoju dužnost i ne izvršava zakonsku obavezu i nadležnost".

Mektić koji ima ovlaštenja da pokrene smjenu direktora SIPA-e najvjerovatnije će nakon smjena u Nezavisnom odboru predložiti i smjenu Gorana Zubca.

Nezavisni odbor je nezavisno tijelo Parlamentarne skupštine BiH koje djeluje na profesionalnim osnovama, ne zastupajući, ne štiteći i ne podrivajući interese bilo koje političke stranke, registrovane organizacije ili bilo kojeg naroda u BiH.

Savjet ministara BiH razmatraće danas u Sarajevu Izvještaj o radu Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ za 2014. godinu. Početak sjednice zakazan je za 12.30 časova, a po njenom okončanju biće objavljeno saopštenje.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Serafim

15.07.2015 08:39

KO nije Cetnik nije ni Srbin to je pokazala dosadasnja istorija i ratovanje, koga mrze dusmani cetnike ili partizane i zasto je to tako???? Samo ce vam se kazati.

ODGOVORITE
Name

Cezar

15.07.2015 08:46

Nevjerovatno. Zašto visoki predstavnik ne reaguje! Jedan visoki predstavnik je svojevremeno smijenio pola tadašnjih SDS funkcionera (neka je). Zatim je drugi smijenio hrpu policajajca (ispravno) koji su godinama nakon toga štrajkovali ali nikad nisu vraćeni na posao (ispravno). A direktor SIPE može biti neko ko je osudjen. I to, radi se o direktoru "Agencije za istrage i zaštitu"! Koji tamni vilajet!

ODGOVORITE
Name

Darko Stojanovic

15.07.2015 13:23

Kako da visoki predstavnik nekoga smijeni kada se i vise nego blisko druzi sa navedenim likovima (Laktasenko, Bakir i Covic). Zadnja im je zurka bila poslje parastosa u Bratuncu.

Name

Desertifikovani

15.07.2015 15:21

Svaka cast za komentar. Ja sam jedan od tih kojima je taj bandit visoki predstavnik zabranio rad i sad ponovo posle deset godina radim. Naravno za to niko nije odgovarao. A za ove sadasnje gore nabrojane radnje gospodina,SIPE niko nema nadleznost ili nece da ga desertifikuje. Nije on jedini, puna je ova jadna zemlja SIPOVACA i njemu slicnih. Zakon je za sitnu nejac a veliki su samo za novina jer iz novina se ne ide u zatvore.

Name

smoluca

15.07.2015 09:06

Zubac stiti SNSD i oni stite njega i to je to.

ODGOVORITE
Name

P

15.07.2015 09:06

PRITISNITE ČOVIĆA DA POPUSTI I KONAČNO SMIJENI OVOG ĆELAVOG MAFIJAŠA!

ODGOVORITE
Name

trebinjac

15.07.2015 09:11

Zaboraviste optužbe koje je strancima iznosio na veliki broj pripadnika CJB Trebinje, okrivljivao ih za šverc droge,cigareta,mito i ostalo, a svi i danas rade, samo što je Tužilaštvo BiH i stranci u njemu, zaštitilo ga od krivične prijave tih ljudi... Zaboraviste njegovu saradnju sa Kosmajčevim klanom, kojima je izdavao pasoše u Trebinju.... Ma trebalo bi nekiliko dana da se sve pobroji, sav kriminal....a to što se nabrajali je samo sitnica.

ODGOVORITE
Name

don Kihot

15.07.2015 09:23

Nema od tog ništa ko će zaštiti Špirića, Čovića,Radmanovića,Košarca, Baju...i ko zna koje još fu.are koje su opljačkale ovaj "jadni-naivni, g...i" narod nema tu rešenja?

ODGOVORITE
Name

Odzak

15.07.2015 09:31

Obavezno smjena i pogotovo krivicna prijava zbog necinjenja na ociglednom kriminalu na trasi auto ceste Svilaj Odzak gdje je sve kriminal i gdje je pokradeno preko 30 miliona a Sipa je navodno vodila istragu tj uzeli svoj dio da ne hapse Sipa je trenutno organizacija koja legalizuje kriminal jer kada oni naprave da nema kriminala to naplate a kriminalci dalje nastave sa radom.

ODGOVORITE
Name

belaj

15.07.2015 09:38

Sud BiH je glavna karika u zemlji, dok je ovaj izvršitelj toga suda, sve je to uvezano da narod gladuje i loše živi bez marke u džepu evo već deceniju koja je duga kao vjek, a ne nazire se trunka svjetlosti za narod iz tog mraka još.

ODGOVORITE
Name

prezubio

15.07.2015 09:51

Ode Zubac iz fotelje zato Dodo onako nervozan pa galami na voditelje.

ODGOVORITE
Name

borac

15.07.2015 10:17

Sipa je Bajina i Coviceva policija.

ODGOVORITE
Name

Strsljen

15.07.2015 10:40

Sav Narod je bez obzira na veru i naciju u kucnom pritvoru jer praznih dzepova ne mozes otici ni u bogomolju, da se ko covek pomolis ili klanjas Bogu.

ODGOVORITE
Name

Cavez

15.07.2015 10:53

Incko isti kao Covic Bakir i Baja i ova dvojica na slici nema tu razlike i u Inckovoj porodici ima 9 djece i brata popa nema tu ni ljudstva ni postenja.

ODGOVORITE
Name

Rudar III smjena

15.07.2015 11:01

EVO JEDNOG SVJEŽEG SLUČAJA ZA ZUBCA&CO(http://www.etrafika.net/drustvo/28184/vlada-rs-dala-koncesiju-za-losiju-ponudu-kompaniji-u-sredistu-korupcijskih-afera/)

ODGOVORITE
Name

car

15.07.2015 11:37

Pa da ne zivim u ovakvoj nesretnoj zemlji kao sto je tzv. BIH cudio bi se da li je moguce da postoji drzava i policijska agencija i od politike imenovan direktor da je tako vaznu agenciju kao sto je SIPA prisvojio kao privatno vlasnistvo njega i njeove partije pa im ne moze ni drzava nista e pa moj narode to ti je nesretna BIH sklepana ovako nakaradno GORAN je mrzi al funkciju i platu voli jer ona ih stiti od djela koja su pocinili on i njegovi iz stranke al doce i tom kraj nadamo se opljackani narode.

ODGOVORITE
Name

lolo

15.07.2015 18:57

Ako Zubac dobije nalog od tužilaštva BiH da privede Milorada Dodika, hoće li izvršiti zadatak?

ODGOVORITE