Наса: Историјски сусрет

Свемирски брод "Нови хоризонти" послао је сигнал који потврђује да је летјелица преживјела историјски сусрет са Плутоном, саопштила је америчка Наса.

Свијет 15.07.2015 | 08:28
Наса: Историјски сусрет

Први пристигли подаци сугеришу да није било проблема приликом проласка брода поред овог леденог тијела брзином од 14 километара у секунди. Сигнал је примљен у опсерваторији у Мадриду, која је дио Насине комуникационе мреже.

Поруци је било потребно четири часа и 25 минута да пређе 4,7 милијарди километара и стигне до Земље, пренио је Би-Би-Си.

"Не могу да опишем како се осјећам. Све је баш како смо планирали", изјавила је Алис Боумен, менаџер операција ове мисије.

Научници и инжењери бурно су поздравили пријем првог сигнала у контроли мисије. Они су се грлили и махали америчким заставама.

"Имамо здрав свемирски брод, имамо снимљене податке из Плутоновог система и сада се удаљавамо од њега", рекла је Боуменова.

Насин администратор Чарлс Болден рекао је да је са успјехом ове мисије обављена посјета свакој планети Сунчевог система.

Званичници ове институције кажу да је свемирски брод "пун слика" и да једва чекају да оне стигну на Земљу. Они су оцијенили да је ово изузетан тренутак у људској историји.

Сигнал који је примљен рано јутрос садржи само инжењерске податке, пошто је брод програмиран да прво јави да ли је пролазак поред Плутона прошао добро. Прве слике Плутона у високој резолуцији требало би да стигну током дана.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

бОСАНАЦ

15.07.2015 07:04

Кава лијепа вијест, ништа о Додику, референдуму, рударима, пензионерима.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

15.07.2015 07:14

Нека секти њеног криминалца, кога брига за Плутон и сва достигнућа науке и научника. Ово је Балкан и неписменим сељачинама највише одговара највећи и најистакнутији примјерак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

15.07.2015 07:24

Оћели бити каква резолуција написана о овоме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јаубка

15.07.2015 09:46

И РС ће почети издвајати 0,02% за научна истраживања. Миле неће више за свој ауто набављати фелне од злата него од легуре злата и молибдена тако да че то спустити трошкове тако да ће бити и за науку. Жељка гарантује. А и такозвани оснивачи СДСа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РадикалНО

15.07.2015 11:42

Све је то најобичнија лаж. Исто као наводно спустање на Мјесец. Све је снимљено у америчким пустињама. Кад су се наводно спустили на мједец, до сад би била редовна линија земља-месец.

ОДГОВОРИТЕ