Пријети побуна у Сиризи, оставка Ципраса?

Због промјене курса током маратонских преговора са лидерима еврозоне и прихватања мјера штедње и реформи, грчком премијеру Алексису Ципрасу пријети побуна у сопственим редовима, а постоји могућност и да до краја недјеље поднесе оставку, пише данас њемачки лист "Билд".

Свијет 14.07.2015 | 15:46
Пријети побуна у Сиризи, оставка Ципраса?

Грчки премијер сада се суочава са тешком битком да добије подршку коалиционих партнера за коначни приједлог лидера еврозоне за спас Грчке.

Министар енергетике Панајотис Лафазанис, који предводи Леву платформу унутар владајуће Сиризе, оцијенио је споразум Грчке са лидерима еврозоне као "неприхваљив" додавши да он "поништава народни мандат и поносно "не" грчких грађана на референдуму".

Од укупно 149 посланика Сиризе, 30 радикалних љевичара из овог табора окренуло је леђа Ципрасу због тога што је попустио пред захтјевима кредитора.

И док коалициони партнер Анел пријети да неће подржати предложени пакет, Ципрас покушава посланицима да објасни промјену свог курса у Бриселу.

Према информацијама "Билд-а", Ципрас сада размишља и о оставци како би отворио пут за формирање привремене техничке владе и расписивање нових избора.

Према овом сценарију, Ципрас би сутра заједно са представницима опозиције усвојио мјере штедње у парламенту, након чега би влада поднијела оставку.

Тиме би грчки премијер избјегао да сам спроведе непопуларне мјере штедње, наводи "Билд".

Бивши министар економије Јанис Варуфакис изјавио је да би био веома изненађен ако Ципрас буде хтио да остане премијер послије свега, не искључујући могућност ванредних избора.

Договор ЕУ и Грчке Варуфакис је окарактерисао као "нови Версајски споразум".

У случају избора на јесен, Ципрас би у оваквој ситуацији, имао веће шансе да побиједи, оцјењује њемачки таблоид.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Цезар

14.07.2015 19:41

И треба да поднесе оставку јер је поклекнуо. Понаша се ко задња фукара.

ОДГОВОРИТЕ