Prijeti pobuna u Sirizi, ostavka Ciprasa?

Zbog promjene kursa tokom maratonskih pregovora sa liderima evrozone i prihvatanja mjera štednje i reformi, grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu prijeti pobuna u sopstvenim redovima, a postoji mogućnost i da do kraja nedjelje podnese ostavku, piše danas njemački list "Bild".

Svijet 14.07.2015 | 15:46
Prijeti pobuna u Sirizi, ostavka Ciprasa?

Grčki premijer sada se suočava sa teškom bitkom da dobije podršku koalicionih partnera za konačni prijedlog lidera evrozone za spas Grčke.

Ministar energetike Panajotis Lafazanis, koji predvodi Levu platformu unutar vladajuće Sirize, ocijenio je sporazum Grčke sa liderima evrozone kao "neprihvaljiv" dodavši da on "poništava narodni mandat i ponosno "ne" grčkih građana na referendumu".

Od ukupno 149 poslanika Sirize, 30 radikalnih ljevičara iz ovog tabora okrenulo je leđa Ciprasu zbog toga što je popustio pred zahtjevima kreditora.

I dok koalicioni partner Anel prijeti da neće podržati predloženi paket, Cipras pokušava poslanicima da objasni promjenu svog kursa u Briselu.

Prema informacijama "Bild-a", Cipras sada razmišlja i o ostavci kako bi otvorio put za formiranje privremene tehničke vlade i raspisivanje novih izbora.

Prema ovom scenariju, Cipras bi sutra zajedno sa predstavnicima opozicije usvojio mjere štednje u parlamentu, nakon čega bi vlada podnijela ostavku.

Time bi grčki premijer izbjegao da sam sprovede nepopularne mjere štednje, navodi "Bild".

Bivši ministar ekonomije Janis Varufakis izjavio je da bi bio veoma iznenađen ako Cipras bude htio da ostane premijer poslije svega, ne isključujući mogućnost vanrednih izbora.

Dogovor EU i Grčke Varufakis je okarakterisao kao "novi Versajski sporazum".

U slučaju izbora na jesen, Cipras bi u ovakvoj situaciji, imao veće šanse da pobijedi, ocjenjuje njemački tabloid.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Cezar

14.07.2015 19:41

I treba da podnese ostavku jer je pokleknuo. Ponaša se ko zadnja fukara.

ODGOVORITE