Пензионери ће "појести" запослене

Фонд пензијског и инвалидског осигурања Републике Српске потражује 410 милиона КМ, односно 209,7 милиона евра. Однос пензионера и запослених све неповољнији.

Босна и Херцеговина 14.07.2015 | 16:33
Пензионери ће "појести" запослене

Број запослених у односу на број пензионера је 1,14:1 и из године у годину све је неповољнији, а директор Фонда ПИО РС Младен Милић је оценио да је тај однос кључни показатељ и да из године у годину све је неповољнији и бележи стални пад.

Према његовим речима, однос броја радника према броју пензионера у РС износи 1,14:1, колико и у Федерацији Босне и Херцеговине, а нешто је мањи у односу на Хрватску гђе је тај однос 1,17:1.

Милић наводи да је однос нешто повољнији у Словенији и Србији где је 1,38:1, док је најбољи однос у Македонији 1,8:1 и Црној Гори Црној 1,55:1.

Тако неповољан однос запослених и пензионера настао углавном због великог присуства "рада на црно", рекао је он, наводећу процену да бар 20.000 до 30.000 запослених није пријављено на обавезно пензијско и инвалидско осигурање.

Он је, такође, рекао да највећи број непријављених радника ради у угоститељству, трговини, грађевинарству, туризму и дрвопреради.

Рачуница показује да би Фонд добио 13 милиона КМ годишње ако би се само 20.000 илегалних радника пријавило и да би однос запослених према пензионерима тада износио 1,2:1.

Милић се у разговору заложио за прелазак на трезорски начин исплате пензија, јер би то донело одређено растерећење у смислу обезбеђивања средстава, а оствариле би се и уштеде јер се у том случају Фонд не би задуживао и плаћао камате по основу тих задужења.

Он је оценио искуства из Црне Горе, Хрватске, Македоније и других земаља у којима се исплата пензија врши из трезора као веома позитивна и навео да је Фонд и због те чињенице у последње три године тражио да се пређе на такав начин исплате пензија.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Сноуден

14.07.2015 15:00

Једино фонд пио ТС зајебава и обмањује пензионере оне људе који су постено стекли пуни стаз.Знам људе који имају цак све услове и виска стаза по три цетири године.По пар година тим људима се вуцају предмети по подруму фиокама латицама.Ако одете надјете неку стелу ил везу и дате коферту остварицете своје право које вас свакако као градјанина припада.Једино фонд пио нема стратегију дугороцно гледано ово је кратког даха и пресипање из супљег у празно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колико цух

14.07.2015 19:26

Бит це бонови умјесто пара јер систем колабира. Није то само рад на црбо него нема се гдје продати производња. Ти бонови це испразнити продавнице и повецати потросњу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрачај прекајски

15.07.2015 07:34

Неће моћи појести, немају зуба. Само ријетки имају протезе.

ОДГОВОРИТЕ