Penzioneri će "pojesti" zaposlene

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske potražuje 410 miliona KM, odnosno 209,7 miliona evra. Odnos penzionera i zaposlenih sve nepovoljniji.

Bosna i Hercegovina 14.07.2015 | 16:33
Penzioneri će "pojesti" zaposlene

Broj zaposlenih u odnosu na broj penzionera je 1,14:1 i iz godine u godinu sve je nepovoljniji, a direktor Fonda PIO RS Mladen Milić je ocenio da je taj odnos ključni pokazatelj i da iz godine u godinu sve je nepovoljniji i beleži stalni pad.

Prema njegovim rečima, odnos broja radnika prema broju penzionera u RS iznosi 1,14:1, koliko i u Federaciji Bosne i Hercegovine, a nešto je manji u odnosu na Hrvatsku gđe je taj odnos 1,17:1.

Milić navodi da je odnos nešto povoljniji u Sloveniji i Srbiji gde je 1,38:1, dok je najbolji odnos u Makedoniji 1,8:1 i Crnoj Gori Crnoj 1,55:1.

Tako nepovoljan odnos zaposlenih i penzionera nastao uglavnom zbog velikog prisustva "rada na crno", rekao je on, navodeću procenu da bar 20.000 do 30.000 zaposlenih nije prijavljeno na obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje.

On je, takođe, rekao da najveći broj neprijavljenih radnika radi u ugostiteljstvu, trgovini, građevinarstvu, turizmu i drvopreradi.

Računica pokazuje da bi Fond dobio 13 miliona KM godišnje ako bi se samo 20.000 ilegalnih radnika prijavilo i da bi odnos zaposlenih prema penzionerima tada iznosio 1,2:1.

Milić se u razgovoru založio za prelazak na trezorski način isplate penzija, jer bi to donelo određeno rasterećenje u smislu obezbeđivanja sredstava, a ostvarile bi se i uštede jer se u tom slučaju Fond ne bi zaduživao i plaćao kamate po osnovu tih zaduženja.

On je ocenio iskustva iz Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i drugih zemalja u kojima se isplata penzija vrši iz trezora kao veoma pozitivna i naveo da je Fond i zbog te činjenice u poslednje tri godine tražio da se pređe na takav način isplate penzija.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Snouden

14.07.2015 15:00

Jedino fond pio TS zajebava i obmanjuje penzionere one ljude koji su posteno stekli puni staz.Znam ljude koji imaju cak sve uslove i viska staza po tri cetiri godine.Po par godina tim ljudima se vucaju predmeti po podrumu fiokama laticama.Ako odete nadjete neku stelu il vezu i date kofertu ostvaricete svoje pravo koje vas svakako kao gradjanina pripada.Jedino fond pio nema strategiju dugorocno gledano ovo je kratkog daha i presipanje iz supljeg u prazno.

ODGOVORITE
Name

Koliko cuh

14.07.2015 19:26

Bit ce bonovi umjesto para jer sistem kolabira. Nije to samo rad na crbo nego nema se gdje prodati proizvodnja. Ti bonovi ce isprazniti prodavnice i povecati potrosnju.

ODGOVORITE
Name

Mračaj prekajski

15.07.2015 07:34

Neće moći pojesti, nemaju zuba. Samo rijetki imaju proteze.

ODGOVORITE