Расправа у Скупштини о референдуму

Посланици Народне скупштине Републике Српске расправљали су о реактивирању одлуке о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ на десетој посебној сједници, која ће бити настављена сутра.

Република Српска 14.07.2015 | 20:30
Расправа у Скупштини о референдуму

20.30 Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је вечерас да референдум о Суду и Тужилаштву БиХ мора бити одржан јер се не могу више "сервирати" рјешења, према којима, сваки дан треба да се деси нека ерозија надлежности Српске.

"Таква рјешења нећемо јер и овако децентрализована земља може да се креће ка ЕУ. То су урадиле и друге сложене државе", рекла је Цвијановићева током расправе на посебној сједници Народне скупштине Српске.

19.47 Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић истакао је данас да правосудне институције са нивоа БиХ не признају жртве српског народа из посљедњег одбрамбено-отаџбинског рата.

"Због тога сматрам да је потребно одржати референдум о Суду и Тужилаштву БиХ", рекао је Савановић на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске.

Он је напоменуо да у Српској мора бити показано апсолутно јединство када је ријеч о организовању референдума.

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Миладин Станић каже да ова странка није против референдума као демократског изражавања воље грађана, али не на предложени начин.

Шеф Клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Бранислав Бореновић нагласио је да ова странка није задовољна радом правосуђа БиХ, али ни оног у Српској.

"У Српској није процесуиран ниједан крупан предмет који се односи на криминал и корупцију, иако је ПДП поднио неколико пријава. Проблем је и што веома мало знамо о структуралном дијалогу", рекао је Бореновић.

На посебној сједници Народне скупштине Републике Српске требало би да буде реактивирана одлука о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ.

18.57 Потпредсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић истакао је да је моћ референдума несумњива и позвао посланике да се у вези са тим не дијеле јер ће, како сматра, подјеле створити "могућности за неки интервенционизам"

18.25 Клуб посланика СНСД је амандманом предложио да референдум буде одржан прве недјеље по истеку 50 дана од дана ступања на снагу Одлуке о референдуму. Одлука ступа на снагу осам дана од објављивању у Службеном гласнику.

18.12 Посланик ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић рекла је да се у Суду БиХ у области ратних злочина скоро 80 одсто пресуда односи на Србе, чиме се покушавати дати карактер рата, те нагласила да произилази да је само једна страна била агресор и чинила злочине, и то организовано.

Она је, током расправе на посебној сједници Народне скупштине Српске, рекла да су карактеристике Суда и Тужилаштва БиХ учешће страних судија и тужилаца у њиховом раду, што је супротно суверенитету једне земље, те ретроактивна примјена закона на коју је морао реаговати Суд за људска права у Стразбуру, спорост у рјешавању предмета и провођењу истрага.

Стевановићева је истакла да не види проблем о изјашњавању народа на референдуму, додајући да то није никакав атак на институције БиХ, већ враћање БиХ у оквире Дејтонског мировног споразума.

18.09 Посланик НДП-а Драган Чавић изјавио је да предсједнику РС-а Милораду Додику покретање приче о референдума у РС-у о Суду и Тужилаштву служи као средство политичког притиска према представницима ЕУ за реструктуирање тих правосудних институција на нивоу БиХ.

Казао је да је референдумска прича поново покренута у РС да би се заузеле боље старне позиције у наставку структуралног дијалога, који је и покренут 2011.године, након прве приче о референдуму у РС-у.

17.24 Након паузе, настављена је посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на којој би требало да буде реактивирана одлука о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је 2. јула захтјев Народној скупштини Српске да на посебној сједници разматра доношење, односно реактивирање, одлуке о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ.

Референдумско питање требало би да гласи "Да ли подржавате неуставно и неовлашћено наметање закона од високог представника међународне заједнице у БиХ, посебно наметнуте законе о Суду и Тужилаштву БиХ и примјену њихових одлука на простору Републике Српске?".

14.55 У току је пауза у Народној скупштини на захтјев Клуба посланика СНСД-а.

14.45 Предсједник Републике Српске, Милорад Додик је Вукоти Говедарици одговорио да док се СНСД супротстављао наметању закона, Говедарица "није био нигдје" и додао да га је звао европски комесар за проширење ЕУ и тражио укидање одлуке о референдуму, али да ми је он поручио да нема одустајања.

"СНСД је јасан бранитељ онога што ви и ваша партија упорно рушите док сте сарађивали са Педијем Ешдауном'' рекао је Милорад Додик.

14.30 Предсједник Владе Жељка Цвијановић рекла је да структурални дијалог није дао резултате зато што се настојало удаљити од кључних питања због којих је дијалог и започет, додала је да је могуће организовати референдум и водити структурални дијалог упоредо.

''Чињеница је да су неке наметнуте одлуке биле накнадно прихваћене у Парламенту, али да то не значи да су оне биле исправне'', казала је она. и додала да је долазак и интервенција тадашње високе представнице за спољну политику и безбједност ЕУ Кетрин Ештон 2011. године и њена молба да се не проведе референдум свједочи да су институције у Републици Српској биле у праву.

14:20 Посланик Слободан Протић, који говори у име Клуба СП, у својој дискусији истакао је да овакво правосуђе не доприноси помирењу, а високи представници својим одлукама су кршили правне постулате. Потпредсједник Владе Републике Српске Антон Касиповић се осврнуо на структурални дијалог.

"Да је овај процес успио, вјероватно данас не би било ове сједнице и ове теме. Структурални дијалог није успио јер неко није желио да успије. Једини допринос да он успије је давала Република Српска. Сви други су смањивали шансе," поручио је.

Миланко Михајлица из СРС је рекао да је предсједниок Републике Српске данас сат и по говорио о стварима у којима је сам учествовао и којима је доприњео. Михајлица је упитао Владу Републике Српске јесу ли за референдум или су за наставак структурисаног дијалога.

Вукота Говедарица, предсједник Клуба СДС каже да Додик није рекао ништа што није говорио и приликом прошлог расписивања референдума, и додао је да се СДС слаже са свим што је рекао у вези са наметнутим одлукама, анализи буџета трошења новоформираних институција на нивоу БиХ и додао:

"Ово је обрачун Милорада Додика са самим собом", рекао је Говедарица и истакао да је СНСД био савезник међународне заједнице у том периоду, о чему Додик данас, како је рекао, није говорио.

13:40 Након што је почела посланичка расправа бошњачки посланици изјавили су да иницијатива није у складу с Уставом БиХ и Дејтонским мировним споразумом, те да ће остати на сједници до краја и напустити је када буде гласање.

Они су медијима рекли да ће одлуку ако буде усвојена морати да потврди и Вијеће народа Републике Српске, што ће блокирати Клуб Бошњака.

13:20 Милорад Којић из Центра за истраживање ратних зложина рекао је да када је процесуирањw ратних злочина над Србима из протеклог рата и проналазак несталих лица Срба од када је у надлежности правосуђа на нивоу БиХ је у потпуном застоју.

''Одлукама високих представника стваран институцинални и правни оквир у којем се Србима приписује искљуичива кривица за злочине из протеклог рата'', појаснио је Којић.

''У поступцима против Срба оптужнице се терете на упитним исказима свједока док докуменацјиа институција Републике Српске која се шаље за Суд и Тужилаштво не представља важан доказни материјал'', прича Којић и додаје да је циљ је да се Срби прогласе за једине кривце за догађаје у протеклом рату.

13:15 Посланицима се обратио Душко Милетић у име Борачке организације Републике Српске који је рекао да Суд и Тужилаштво нису оправдали своју улогу и њихов рад и даље представља камен спотицања.

'Република Српска мора формирати више истражних тимова с циљем истраживања свих догађаја из протеклог рата како би ефикасније могли поднијети докази и аргументи кад се појаве нови случајеви процесуирања Срба од стране Суда и Тужилаштва БиХ'', закључио је.

''Интерес БОРС је политички стабилна и јака Република Српска'', казао је Милетић на крају свог излагања пред посланицима Српске.

13:00 Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да ће доношње одлуке о референдуму о раду Суда и Тужилаштва БиХ бити записано у политичкој историји Српске као један од најважнијих тренутака након њеног оснивања.

"Не смијемо изневјерити будуће генерације које од нас очекују одговорност и зато треба да сви поносно будемо дио овог процеса без обзира на политичке и страначке разлике, као и личне анимозитете. Треба да будемо окупљени око јединственог циља одбране националних и народних права. Ово што данас радимо и радићемо на референдуму односиће се на генерације које нису ни рођене и ако сада пропустимо прилику, пропустићемо да наши потомци имају будућност. Увјерен сам да, уколико Република Српска не очува снагу, за Србе на овим просторима неће бити мјеста. Само бранећи нашу снагу и права можемо да на адекватан начин осигурамо нашу будућност", нагласио је предсједник Српске.

У обраћању посланицима у Народној скупштини Републике Српске Додик је истакао да се кључна мотивизација за покретање ове процедуре заснива на доказу да су Суд и Тужилаштво БиХ селективни, што је најбоље видљиво у случају "Орић" и покушајима да се наметне врховни суд БиХ, што мора да буде бити одбијено, као и постојање ових институција.

"Увјерен сам да у Републици Српској можемо имати јединство о овом питању и зато позивам све народне посланике да након обухватне расправе донесу одлуку о расписивању референдума и утврде референдумско питање, те да се одлуком директно или индиректно одреди датум одржавања референдума, који по Закону не може бити прије 30 дана ни касније од шест мјесеци од када одлука ступи на снагу", поручио је предсједник Додик.

Истичући да је поносан што Република Српска и на овај начин показује демократски капацитет, што додатно охрабрује и увјерава у исправност њених ставова, Додик је рекао да право на став мора бити ствар националне одговорности и дио политичког карактера и државне одговорности.

"Морамо рећи да су погрешне и злонамјерне тврдње да референдумом желимо да извршимо сецесију Републике Српске од БиХ. Одржавање референдума не крши Дејтонски мировни споразум, него представља један од најзначајнијих облика демократског изјашњавања грађана у складу с међународним правом. Одлука на референдуму неће угрозити интегритет и суверенитет БиХ, само ће захтијевати да се реформа правосуђа у БиХ врати у оквире уставног уређења с јасно одређеним надлежностима. Референдумско изјашњење о обавези поштовања Дејтонског споразума, биће допринос демократском и европском путу БиХ", констатовао је Додик.

Ако је референдум проблем у Републици Српској и БиХ, нагласио је предсједник Српске, онда то само потврђује чињеницу да ово није истински слободна и демократска земља, већ међународни протекторат, па се референдуму као демократској форми углавном противе странци.

"Неки сада говоре да о овом питању и не треба референдум, јер су сви против Суда и Тужилаштва БиХ. Сматрам да референдум треба да потврди оно 'што се већ зна', чиме би ојачали и потврдили дејтонску позицију Републиике Српске. Веома је важно да се успоставља институт референдума као начина доношења важних одлука, али даје институцијама Републике Српске додатни капацитет за дјеловање према нашим представницима у органима БиХ и утиче на њихово дјеловање и доношење одлука које морају бити у интересу Републике Српске", нагласио је Додик.

У сваком случају, каже он, одлука на референдуму ће бити снажна препорука нашим представницима у Парламентарној скупштини БиХ за дјеловање, а наше институције могу оспорити дејство одлука Суда и Тужилаштва БиХ на територији Републике Српске.

"Референдумом Република Српска, као страна по међународном уговору и државотворни ентитет БиХ, упозорава да више неће допустити кршење принципа правде и владавине права. Неотуђиво је право Републике Српске да оцјењује дјеловање високог представника и усклађеност са мандатом који има по Анексу 10. и само за Анекс 10.

Сваки покушај смањивања аутономије Републике Српске, под плаштом реформи, сагледаваћемо у свјетлу сличних покушаја као што је била реформа полиције, којим се покушавала промијенити уставна конструкција БиХ утврђена међународним Дејтонским уговором. Наш приступ је уставан, а непостојање уставног основа за правосуђе на нивоу БиХ је наш темељни став", поручио је Додик.

Он је поновио да Суд и Тужилаштво БиХ немају уставну основу и дејтонски капацитет, немају сагласности и они су наметнути.

"Није довољно тврдити да је Уставни суд БиХ донио одлуку о томе или пак да је Парламентарна скупштина потврдила наметнуте законе. Ту напросто недостаје базични уставни услов за пренос надлежности, а то је споразум ентитета као страна-потписница свих анекса Дејтонског споразума. Република Српска ту сагласност никад није дала и не постоји одлука Републике Српске о томе. Не постоји ни одлука Федерације БиХ о томе. Ове одлуке страна и њихов споразум морају да постоје, јер ако их нема, нема уставног основа, а наравно ту онда почиње неправно насиље. Наша воља се мора поштовати јер је легална и легитимна", поручио је Додик.

Суд и Тужилаштво БиХ, каже он, могу добити сагласност Српске ако се измјене и допуне закони који их регулишу, у смислу да се онемогући напад на независност и уставну надлежност правосуђа Републике Српске, искључи примјена ретроактивности, укине досадашња апелациона пракса и да се процесуирање обезбиједи за све злочине без селекције.

"Врховни суд Републике Српске мора да буде задња правосудна инстанца за коначне одлуке по законима Републике Српске. Суд и тужилаштво БиХ могу имати надлежности да пресуђују по законима за које је надлежна БиХ и никако по законима ентитета. Зато не прихватамо увођење института врховног суда БиХ", нагласио је Додик.

Он је рекао да Устав БиХ и Дејтонски споразум једино ентитетима дају надлежност за правосуђе, а БиХ има једино Уставни суд у складу са Уставом БиХ.

"Нажалост, Уставни суд БиХ се претворио у политички суд, проширио своју апелациону улогу и претворио се у суд треће инстанце за редовне правосудне процесе, а требало би да то користи само онда кад је евидентно кршење људских права. Зато треба на нивоу БиХ донијети и Закон о Уставном суду БиХ и тако уредити ову област. Уставни суд БиХ не може да оцјењује акте уставних судова ентитета, јер таква пракса руши политички систем БиХ", истакао је предсједник Српске.

Он је нагласио да су високи представник и ОХР већ годинама проблем, а не рјешење за БиХ, те да су сада постали и проблем који дијели међународну заједницу.

У обраћању посланицима на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, Додик је рекао да истрајавање на тој превазиђеној и недемократској институцији, БиХ само удаљава од пријеко потребног консензуса у унутрашњим односима.

"То је видљиво, јер бошњачке политичке, вјерске, медијске, невладине структуре не желе да се одрекну досадашњих поклона ОХР-а, противправно учињених на централизацији вишенационалне и вишеструко сложене државе. Интервенционизам високог представника довео је до огромних проблема, што је већ дуго и најважнији циљ ОХР-ове структуре", констатовао је Додик.

Он је рекао да је покушај високог представника Валентина Инцка да од Савјета безбједности УН исходи накнадну легализацију свега онога што је чињено против Дејтонског споразума, доживио неуспјех.

Да је све што је чинио високи представник било легално и у складу са Дејтонским споразумом и међународним правом, каже Додик, зашто је онда тражио ретроактивну легализацију и покриће од Савјета безбједности?

"Као легалисти, не намјеравамо да расписивањем референдума доводимо у питање суверенитет и територијални интегритет БиХ. Управо супротно - желимо да сачувамо интересе и права Републике Српске, њених институција и грађана, а тиме и БиХ. Само потврђујемо уставно одређење да је судска власт дефинисана уставима ентитета, као и одговарајућим законима", нагласио је предсједник Републике.

Он је појаснио да Република Српска, као страна потписница Анекса 4 Дејтонског мировног споразума, није постигла споразум са Федерацијом БиХ за преношење надлежносги за Суд и Тужилаштво БиХ на ниво БиХ, како је прописано члановима ИИИ 5.а) и ИВ 4.е) Устава БиХ, и поручио да за сваки пренос надлежности мора да постоји споразум страна потписница, а у случају наметнутих закона од високог представника тих споразума није било.

"Накнадно увођење одлука високог представника у правни систем БиХ и ентитета је за нас, такође, акт под присилом и зато одбацујемо као недопустиву праксу да Парламентарна скупштина може да доноси одлуке у име ентитета који су једине легитимне и легалне стране у БиХ. Парламентарна скупштина не представља легалну алтернативу институту споразума страна-потписница свих анекса Дејтонског мировног споразума, па и Анекса 4. Као Устава БиХ. Народна скупштина Републике Српске је мјесто претходног усаглашавања и доношења одлука које може касније само да потврди и Парламентарна скупштина", појаснио је Додик.

Он је навео да је високи представник злоупотријебио овлаштења да би наметао законе, а према Бонској декларацији, има искључиво овлаштења да доноси одлуке из надлежности Предсједништва и Савјета министара БиХ, додавши да је наметањем закона, прекршио и такозвана "Бонска овлаштења".

Према његовим ријечма, високи представник је наметнутим одлукама преузео ингеренције извршне и законодавне власти и изашао из мандата који му је дат Дејтонским споразумом.

"Свјесни смо тежине наших одлука, њихове важности за Републику Српску и управо из тих разлога желимо да чујемо и мишљење грађана о нашим ставовима. Ми имамо легално и легитимно право на референдум. Високи представник није имао ни легално ни легитимно право да наметнутим одлукама успоставља Суд БиХ, са специфичним надлежностима и Тужилаштво БиХ, такође, са специфичним надлежностима са тенденцијом ка успостављању Врховног суда БиХ.

Нормална уставом предвиђена законодавна активност унапријед се осуђује као антидејтонски чин. Референдум је одговор и реакција на правно и политичко насиље које осјећамо као дискриминаторско", поручио је Додик у обраћању посланицима у Народној скупштини Српске.

Уводно излагање предсједника Републике Српске трајало је око сат и 30 минута. Прије почетка сједнице у парламенту Српске данас је виђен специјални представник ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је 2. јула захтјев Народној скупштини Српске да на посебној сједници разматра доношење, односно реактивирање, одлуке о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ.

Референдумско питање требало би да гласи "Да ли подржавате неуставно и неовлашћено наметање закона од високог представника међународне заједнице у БиХ, посебно наметнуте законе о Суду и Тужилаштву БиХ и примјену њихових одлука на простору Републике Српске?".

Коментари / 78

Оставите коментар
Name

Немања

14.07.2015 09:44

О референдуму али о самосталности, одвојити се и оградити од другог ентитета, они једни са другима живити не могу а не са нама да живе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

недјо

14.07.2015 09:44

Милорад Додик треба да изгласа суд који це га да притвори њега и његову Зељку а не да се ставно прави будала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сретно

14.07.2015 09:46

Са срећом! Живјела Република Српска и била самостална и незавинса једног дана, свима нам је то жеља и животни циљ зарад вјековног мира на овим просторима и лакшег пута ка ЕУ и мање свађа и нетрепељивост међ људима који вјековима не могу заједно а тјерају их на силу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан.бл

14.07.2015 09:48

Само референдум. Зивела Република Српска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

14.07.2015 10:14

Јадо, а ко ће ти расписати референдум. Не мислиш ваљда да ће Додик. И да изгласамо отцјепљење Српске, ко ће нас признати. Србија прва неће... И шта после. Српска на два дијела. Додик је прихватио Брчко дистрикт и тиме пресјекао Српску на два дијела... А добро се сјећам да је обећао оставку ако Брчко не буде у саставу Српске... И гдје је Брчко а гдје он?

Name

Лоло

14.07.2015 13:47

Која контрадикторност.

Name

Фаул

14.07.2015 09:51

Опет слаба реклама малог баје. Додатакли смо дно дна ко нам води политику. Кад боље расмислим, нисмо боље ни заслужили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

14.07.2015 09:52

Дај референдум Миле да и ја видим ту Норвешку...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

14.07.2015 11:30

Ја чу у Луxембург,једва чекам.

Name

Санса

14.07.2015 09:53

Сад треба да изгласамо за Суд,а сутра Европа укида Дејтонски споразум,оде нам Србска,због крсења Дејтонског споразума.Ми има сами себи да укинемо РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

14.07.2015 11:16

Треба слушат Додика,он само хоче да поравња број БИХ држављана у ЕУ,тамо има пуно више Хрвата и Бошњака.

Name

ЗА ШАНСУ

14.07.2015 12:20

ТИ БИ И ВЕЧЕРУ ПРОМАШИО

Name

п

14.07.2015 12:25

Сат и по Додик одржи предавање о части и поштењу и окаља странце,Охр и суд Бих а заборави рећи да га ти исти странци и Охр доведоше на власт,његови посланици изгласаше одклуку о формирању суда и тужилаштва Бих и Он и његова екипа протеклих 8 година у власти на нивоу БиХ све то "некако истрпише", па им сад дошло до грла кад треба процесуирати Шпирића, Тегелтију,Зупца а и Њега лично!?ЛИЦЕМЈЕРСТВО БЕЗ ГРАНИЦА!!!

Name

цалифорниа дреамин

14.07.2015 12:56

Додик им држи лекцију из патриотизму.

Name

Правда

14.07.2015 13:34

Па чему коментари, посланици "Позиције" су у шоку од страха, погледајте те изразе лица...Јел неко мисли да смију својом главом да одлучују ?!?

Name

Логика

14.07.2015 13:40

Син се не дрогира, али се изгледа тата дрогира.

Name

@цалифорниа дреамин

14.07.2015 13:46

Једном смо покушали да живимо од патриотизма, тачније 99, и није нам успијело. Стали смо у ред за кришку хљеба и јабуку....

Name

Немања

14.07.2015 13:54

Немам појма. Мислим да је немогуце да он не види да је ово крај РСа. Знаци ради то саврсено свјестан а не зато сто гријеси или је наиван. Опет, мислим да му се нема ко супроставити. То сто це Босњаци улозити вето це пасти на 'неовисном и праведном' суду РС.

Name

питање је непрецизно

14.07.2015 09:58

Неовластено и неуставно и од високог представника а не знас којег и која је то справа која мјери сваки закон јел неуставан ил није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

14.07.2015 10:04

Зелени лупајте минусе на васем авазу а не овде ;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милена

14.07.2015 11:57

Грешис душо, нису у питању зелени. Има и другачијих и школованих Срба.

Name

ре граџанин

14.07.2015 15:21

И ти си писмен чобане.

Name

приједор

14.07.2015 10:06

На власти вец десет година, дозволили да се стотине Срба похапси и сад кад су осјетили да су они на реду као не ваља суд. Против таквог референдума.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трут

14.07.2015 10:07

Ста ви мислите? Отцијепит пола земље тек тако? :Д Како би ријесили проблем Брцког.. како за коридор ка Посавском кантону.. ко би направио милион границних прелаза и безброј других проблема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

абц

14.07.2015 10:59

Обилазница око Брцког и зид илу бодљикава зица према Федерацији као сто Мадјарска ради.

Name

за трута

14.07.2015 11:36

Прави си трут.

Name

борац

14.07.2015 10:11

Звецка за народ неце бити усвојено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

драле

14.07.2015 10:14

Милорад Додик продао Републику Српску и добио паре од запада. Шта сад?

ОДГОВОРИТЕ
Name

зелени

14.07.2015 10:23

Брђанине чији си ти грађанин?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

14.07.2015 10:33

Грци гласали на референдуму па опет ниста... само десет милиона € у неције дзепове отисло, а пара нема, ни данас нема, неце бит ни сутра...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Томбацар

14.07.2015 10:36

Ма да ли је могуце да јос има неких који падају на Бајину прицу. Да ли ти који зеле независност имају мало мозга у глави да се то не мозе догодити. Правно рецено. Па се питам цему овај циркус од банана скупстине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дон Кихот

14.07.2015 10:48

Ма дај пребаци на наша плећа, издржо је Србин и албанску голготу.... Чини ми се да се Баја спрема да побјегне па ко вели ево ви одлучите...гдје био до сад он и Небојша,Шпирић, Душанка и Кошарац...фино било док је ишло....нема више...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

14.07.2015 10:49

Дипломати Еуропске уније и најутицајнијих западних држава у Босни и Херцеговини упозорили су власти Републике Српске да ће планирани референдум о статусу Суда и Тужитељства БиХ сматрати пријетњом суверенитету и интегритету државе "што се неће толерисати", стоји у заједничкој изјави објављеној у уторак у Сарајеву. Изјаву су потписали шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гуннар-Wигемарк, амбасадор Британије Едwард Фергусон, амбасадори Сједињених Држава Мауреен Цоррмацк и Француске Цлаире Бодонyи те отправник послова њемачке амбасаде Адриан Поллманн.

ОДГОВОРИТЕ
Name

синке цирих

14.07.2015 10:52

Браво за предсједника! Само независност , па це све кренути на боље. Подрзавам референдум, то је најпреце сада као први корак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран ЈСО

14.07.2015 11:29

Дођи онда ратуј из Цириха.

Name

Освит

14.07.2015 10:54

Мјесна заједница Крупа на врбасу донијјела одлуку о референдуму о укидању опстинског суда Бања Лука.Позадина опстински суд не дозвољава да фудбалски клуб крупа преузме фк борац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

напријед

14.07.2015 11:03

Тако је Баја само рокај, идем на референдум макар неимао хљеба јести наредних 100 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеле

14.07.2015 11:08

Е мој баја,то што трабуњаш чули смо 100 пута.Све шупља и празна прича са 20 г0дина закашњења. Прво врати покрадене паре, ти и твоји кумови и пријатељи који сте крали милијарде км. Шкрбић, Станковић,Будимир, Радишић,Павић,Ђокић,Цвујановић,Мајкић,Кошарац и хиљаде других из врха СНСД-а, на челу са тобом и твојом целокупном породицом/.Онда ћемо ти вјеровати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

14.07.2015 11:11

Видим да референдум овде највисе подрзавају "насе патриоте који зиве на западу",а њима је лако из богатих и уредјених земаља правити се патриотом,само се питам хоце ли те исте земље признати референдум или једном помоци сиромасним народима у овој дрзави? Теско,јер такви зеле дестабилизацију овог подруцја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

14.07.2015 11:19

Ако је итко читао дејтон и устав БиХ и РС и ФБиХ види се да је суд и тужилаштво у надлежности ентитета а не на државном нивоу, зато суд и тужилаштво нису легализовани кроз устав тако да се могу оспоравати. А устав је највиши правни акт сваке државе и све се ради према уставу... Зато устави и постоје да се може према њима креирати држава и закони и уређење...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХУМАНО

14.07.2015 11:25

Ким Сунг,Јонг или корејски велики водја не зна стати...... кад је одтамбурао шта је имао одједном на РТРС прекид јер је таква програмска шема . значи нема шансе да чујемо шта на то има рећи опозиција. И да питам гдје је и на ком програму пренос уживо преко интернета???????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

14.07.2015 11:35

Милорад Додик и његов СНСД је највеће зло које је могло задесити овај овакав наопако насадјени народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Градјанин

14.07.2015 11:39

Ту политику можеш проводити у Сј. Кореји. Интернет је одувијек био слободан медиј, а ако ти мислиш да ови коментатори креирају јавно мнење у друштву, јадна ти је мајка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

14.07.2015 11:54

Некадашњи високи представник међународне заједнице у БиХ Wолфганг Петритсц је у колумни коју су објавили локални медији оцијенио како ће се РС проводјењем оваквог референдума довести у позицију у којој је данас, на примјер, Јужна Осетија. "Проводјење оваквог референдума значило би да се РС издваја из правног оквира дефинисаног Дејтоном, а то би значило да РС доводи у опасност своје међународно признање, које је потврђено Дејтонским споразумом. У том случају, РС би се изоловала од међународног правног оквира и дошла у опасност да у међународној заједници буде посматрана као творевина која нема међународни статус као, на примјер, Јужна Осетија, коју признаје само Русија и нико други. Ја бих грађане РС питао је ли то што они желе", написао је Петриц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КБ

14.07.2015 11:56

Јао Клуб Босњака ви сте као клуб политичких идиота, па ви радите у корист властите штете. Ако блокирате одлуку ви ћете бити криви за све. Пустите Милета да покрене референдум, немојте бити будале. Ццц, свако се бави политиком данас...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

14.07.2015 12:09

Продајем квалитетну ограду... За будуце генерације - неродјене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

требињка

14.07.2015 12:14

Нека нама насег Милорада,доста нам је висе Бранковица!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дипл инжењер

14.07.2015 12:29

Милораде Додик, хоћеш ли тражити од Запада да ти дају кредит да можеш провести референдум?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

14.07.2015 12:29

Лепо је да и ми као обицни смртници дамо своје коментаре или сугестије, јер тако тв куца тестира јавно мнење да изадје са добрим дневником пред гледаоце, али да би био фризер треба ти занат да би био вариоц треба ти зврсен занат, инзињер, доктор, банкар, полицајац итд а да се бавис политиком не треба ти никаква диплома свака луда то мозе да ради. Дипломатија и закони су несто друго не мозе нико никоме да укине дрзавност јер би постао ванземаљац, кроз демократију се тренира над народима. ДЕМОн је дјаво, КРАТ је владар, сви људски закони су промењљиви само Бозији закон је сталан и не промењив као десет бозији заповести итд. Овај референдум је пун погодак јер би судиластво оваквим пресудама и резолуцијама укинуло легитимитет РС!! али то није могуце ако се један народ одлуцно бори против неправде и селективног тузиластва. Ту је Србија и ХРватска као гарант Дејтона али и Русија која неце дати педаљ, србске земље да се узме е да Русија посрне ко за време Јелцина они би поново ударили на Србију па онда на Русију овако мирно спавајте и коментарисите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо Бања Лука

14.07.2015 12:33

А шта на све каже миш Игор Радојичић? Је ли се јавио за ријеч? А овдје на БН порталу и на Васковићевом блогу се мјесецима тврдило како ће Радојичић до јула да обори Додика и папкарску скупштинску већину... Ц,ц,ц...

ОДГОВОРИТЕ
Name

"сви у бољу будућност"

14.07.2015 12:44

Ево мене већ зове референт зе војна питања из опћине,каже вјежба,не знам шта да радим??

ОДГОВОРИТЕ
Name

ста да радис

14.07.2015 16:41

вјезбај бољу будуцност,с овом власцу је задуго нецес видјети

Name

клуб народа

14.07.2015 12:52

Ста се лозите на референдум кад се зна да неце проци у клубу народа, зна И Миле ал цовјек лози..склони тему са економских проблема И казе ето ја сам све покусао да продје референдум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Томбацар

14.07.2015 12:54

Који лицемјерни Баја. Док је био на власти на нивоу Бих све је било уреду. Сад када му гори под ногама зели да избјегне процесуирање па измисља прицу о референдуму. Али Баја ниција није до зоре горјела па ни твоја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ким Баја Д.

14.07.2015 13:09

Звао ме је неки комесар, молио али молио да повучем одлуку. Али ја њему историјско НЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пауза

14.07.2015 13:18

И сада се у паузи чека да неко назове Милета Марлбороа и замоли плачним гласном да се референдум одложи за нека друга времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

путин це то

14.07.2015 13:48

Плаце ко година од јутрос зове на тел ал изгледа да нема кредита пале ове цијене нафте а и Ирану це скинут санкције па це бит мање лове од трговине и извоза ракета које су забрањене сад тамо

Name

К.у.м. д.о.о

14.07.2015 13:19

Куме шлепери су спремни, цигаре су наручене, бесцаринско складиште очишћено, само да прође референдум и крећемо опет у стари посао. Има каса само ради, цангр.

ОДГОВОРИТЕ
Name

роцк 'н' ролл

14.07.2015 13:20

Што би рекли наши земљаци Гламочани, Дрварчани и Граховљаци: Додик их сатра...!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

стоко

14.07.2015 13:22

Ста хоцете. Изгласајте референдум,ниста незнате само без везе развлацити скупстину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједлог

14.07.2015 13:27

Нека одмах у пакету укине све судове а полицију да преименује у обезбједјење и онда нека понуди породици Ескобар и другим картелима да додју и изврсе страна улагања. Видимо да им у латинској Америци нико не мозе ниста самим тим би и РС била спасена. Лопови из цијелог свијета би досли и улагали у рај на земљи дон Дода Ронхилонеа

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОМЕНТАТОР

14.07.2015 13:27

Молим вас лијепо да нам БН ТВ да податак како и на ком програм можемо гледати овај ренос уживо. Вама вјерујемо и хвала на брзој информацији

ОДГОВОРИТЕ
Name

коментар

14.07.2015 13:32

Ко је украо агрегат у Невесињу???

ОДГОВОРИТЕ
Name

невесиње

14.07.2015 14:32

е јебему више и тај агрегат, колико је КW био да видимо да скупимо паре.

Name

срамота

14.07.2015 13:46

Стварно је срамота да један предсједник мршка и спомиње породицу једном посалнику

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојан

14.07.2015 13:49

Референдума мозе и бити да се скрене пазња са вазнији ствари напримјер ми срби добијамо пензије по јулианском календару и ттд али це завесити као и грцки референдум

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народни посланик

14.07.2015 14:00

Јој сад напале сједнице кад ми са ловом рукамо по мору.Кад ће пауза па да идем на море дваестак дана да се мало заслужено опустим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједлог за владу

14.07.2015 14:19

Да се хитно купи веци авион за потребе власти. Јер ако се ста деси и требадне заузимат резервни полозај греота би било не повест два папка и ове нове потенцијалне ако би се опет ста гласало

ОДГОВОРИТЕ
Name

киза

14.07.2015 14:52

Додик нека се разрацунава сам са собом, а не са овим напаценим народом. Посто није успео да се разрацуна (са осталом двојицом ИДИОТА)са госп Вуцицем, надам се да це кренути разрацунавање са Зељком, Радмановицем, Спирицем и наравно и са кумовима Милетом Радисицем (посто је вец Вуциц заврсио са том лопином)и са госп Скрбицем (посто је са њим заврсила и Србија, а колико видимо и остатак света)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

14.07.2015 14:53

Ако остане суд , оде Додо на робију због безброј ствари. Наравно да га мора укинути ради своје гузице....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

14.07.2015 15:01

Досао крај,нема висе новаца $$$,све су изцједили,странци недају висе пара.Сад се боји Додик ста це му бити па га хвата паника.Видите само у задње вријеме колике кредите дизе само да покрије троскове,кредите од мизерних 5,10 милиона.Ста Је то за једну владу.Такав кредит дизе једна фирма а не једна република..Довидјења Додик и РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

14.07.2015 15:34

Густо је треба се заститити суд је некима постао ноцна мора хитно се ријесити БХ суда и имати свој приватни суд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не могу висе уписат цу се од смијеха

14.07.2015 16:49

Ево наступа Зељкица и казе да се у Европи просто обозавају референдуми,цак и Америку спомену како има дрзава и они исто обозавају референдуме.каза и како је 11 година била преводиоц да би сазнала ста се прица.ја јуце упалио дневник и то са пар станица које су независне и цуо,нисам моро бит превдиоц.Ал кад је помиритеља и цовјека од консензуса споменула и позвала се на њега па казе господин Стевандиц а не папак ил папак др ста вец,то је врхунац.Инаце углавном ваља неповезане глупости типа ако сад не буде то онда смо готови.не казе ко је готов ни због цега ниста... Питам се само ал стварно заиста какав је тај баја таленат да овакве надје и да им да да воде људе и дрзаве,ево казе да је дрзава која има ненормалан суд и тузиластво ненормална,треба хитно суд у Бањалуци у карантен јер га је прогласила ненормалним...

ОДГОВОРИТЕ
Name

оxи

14.07.2015 17:09

це заврсимо ко грци,са рогатим се не боде а наси рогови су 95 одсецени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

15.07.2015 00:02

Жељка, нисмо ми против референдума, него смо против тебе, твог шефа и његових осталих бандита који су нас живе сахранили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрина 007

15.07.2015 05:48

Идееее Милеееееееее Лајковацком пругом,Лајковацком пругом идеее Мииилеееееее Кад нас Миле падне највисе це залити Босна и Херцеговина.Јер нико висе из Р.С. неце урадити за њу као нас Миле.Ки бога вас молим изгласајте тај референдум испуните Милету и ту зељу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

15.07.2015 08:04

Ако се не побију нису Срби, како ствари стоје они се препуцавају а не договарају о свему се прица висе него о референдуму, а тузиластво БиХ удра контру подизе истрагу о Боски па о Глиници по а о Бобар банци ето ко казе да БиХ суд не ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кад боље размислим

15.07.2015 08:32

"Немања", није ово крај РС него је његов крај. Није имао мозга - зинуо на паре - а касније није ни могао да одступи па се увалио у блато до грла. ..

ОДГОВОРИТЕ