Rasprava u Skupštini o referendumu

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske raspravljali su o reaktiviranju odluke o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH na desetoj posebnoj sjednici, koja će biti nastavljena sutra.

Republika Srpska 14.07.2015 | 20:30
Rasprava u Skupštini o referendumu

20.30 Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je večeras da referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH mora biti održan jer se ne mogu više "servirati" rješenja, prema kojima, svaki dan treba da se desi neka erozija nadležnosti Srpske.

"Takva rješenja nećemo jer i ovako decentralizovana zemlja može da se kreće ka EU. To su uradile i druge složene države", rekla je Cvijanovićeva tokom rasprave na posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske.

19.47 Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović istakao je danas da pravosudne institucije sa nivoa BiH ne priznaju žrtve srpskog naroda iz posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata.

"Zbog toga smatram da je potrebno održati referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH", rekao je Savanović na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

On je napomenuo da u Srpskoj mora biti pokazano apsolutno jedinstvo kada je riječ o organizovanju referenduma.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić kaže da ova stranka nije protiv referenduma kao demokratskog izražavanja volje građana, ali ne na predloženi način.

Šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Branislav Borenović naglasio je da ova stranka nije zadovoljna radom pravosuđa BiH, ali ni onog u Srpskoj.

"U Srpskoj nije procesuiran nijedan krupan predmet koji se odnosi na kriminal i korupciju, iako je PDP podnio nekoliko prijava. Problem je i što veoma malo znamo o strukturalnom dijalogu", rekao je Borenović.

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske trebalo bi da bude reaktivirana odluka o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

18.57 Potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić istakao je da je moć referenduma nesumnjiva i pozvao poslanike da se u vezi sa tim ne dijele jer će, kako smatra, podjele stvoriti "mogućnosti za neki intervencionizam"

18.25 Klub poslanika SNSD je amandmanom predložio da referendum bude održan prve nedjelje po isteku 50 dana od dana stupanja na snagu Odluke o referendumu. Odluka stupa na snagu osam dana od objavljivanju u Službenom glasniku.

18.12 Poslanik DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović rekla je da se u Sudu BiH u oblasti ratnih zločina skoro 80 odsto presuda odnosi na Srbe, čime se pokušavati dati karakter rata, te naglasila da proizilazi da je samo jedna strana bila agresor i činila zločine, i to organizovano.

Ona je, tokom rasprave na posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske, rekla da su karakteristike Suda i Tužilaštva BiH učešće stranih sudija i tužilaca u njihovom radu, što je suprotno suverenitetu jedne zemlje, te retroaktivna primjena zakona na koju je morao reagovati Sud za ljudska prava u Strazburu, sporost u rješavanju predmeta i provođenju istraga.

Stevanovićeva je istakla da ne vidi problem o izjašnjavanju naroda na referendumu, dodajući da to nije nikakav atak na institucije BiH, već vraćanje BiH u okvire Dejtonskog mirovnog sporazuma.

18.09 Poslanik NDP-a Dragan Čavić izjavio je da predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku pokretanje priče o referenduma u RS-u o Sudu i Tužilaštvu služi kao sredstvo političkog pritiska prema predstavnicima EU za restruktuiranje tih pravosudnih institucija na nivou BiH.

Kazao je da je referendumska priča ponovo pokrenuta u RS da bi se zauzele bolje starne pozicije u nastavku strukturalnog dijaloga, koji je i pokrenut 2011.godine, nakon prve priče o referendumu u RS-u.

17.24 Nakon pauze, nastavljena je posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi trebalo da bude reaktivirana odluka o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je 2. jula zahtjev Narodnoj skupštini Srpske da na posebnoj sjednici razmatra donošenje, odnosno reaktiviranje, odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Referendumsko pitanje trebalo bi da glasi "Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?".

14.55 U toku je pauza u Narodnoj skupštini na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a.

14.45 Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik je Vukoti Govedarici odgovorio da dok se SNSD suprotstavljao nametanju zakona, Govedarica "nije bio nigdje" i dodao da ga je zvao evropski komesar za proširenje EU i tražio ukidanje odluke o referendumu, ali da mi je on poručio da nema odustajanja.

"SNSD je jasan branitelj onoga što vi i vaša partija uporno rušite dok ste sarađivali sa Pedijem Ešdaunom'' rekao je Milorad Dodik.

14.30 Predsjednik Vlade Željka Cvijanović rekla je da strukturalni dijalog nije dao rezultate zato što se nastojalo udaljiti od ključnih pitanja zbog kojih je dijalog i započet, dodala je da je moguće organizovati referendum i voditi strukturalni dijalog uporedo.

''Činjenica je da su neke nametnute odluke bile naknadno prihvaćene u Parlamentu, ali da to ne znači da su one bile ispravne'', kazala je ona. i dodala da je dolazak i intervencija tadašnje visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbjednost EU Ketrin Ešton 2011. godine i njena molba da se ne provede referendum svjedoči da su institucije u Republici Srpskoj bile u pravu.

14:20 Poslanik Slobodan Protić, koji govori u ime Kluba SP, u svojoj diskusiji istakao je da ovakvo pravosuđe ne doprinosi pomirenju, a visoki predstavnici svojim odlukama su kršili pravne postulate. Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović se osvrnuo na strukturalni dijalog.

"Da je ovaj proces uspio, vjerovatno danas ne bi bilo ove sjednice i ove teme. Strukturalni dijalog nije uspio jer neko nije želio da uspije. Jedini doprinos da on uspije je davala Republika Srpska. Svi drugi su smanjivali šanse," poručio je.

Milanko Mihajlica iz SRS je rekao da je predsjedniok Republike Srpske danas sat i po govorio o stvarima u kojima je sam učestvovao i kojima je doprinjeo. Mihajlica je upitao Vladu Republike Srpske jesu li za referendum ili su za nastavak strukturisanog dijaloga.

Vukota Govedarica, predsjednik Kluba SDS kaže da Dodik nije rekao ništa što nije govorio i prilikom prošlog raspisivanja referenduma, i dodao je da se SDS slaže sa svim što je rekao u vezi sa nametnutim odlukama, analizi budžeta trošenja novoformiranih institucija na nivou BiH i dodao:

"Ovo je obračun Milorada Dodika sa samim sobom", rekao je Govedarica i istakao da je SNSD bio saveznik međunarodne zajednice u tom periodu, o čemu Dodik danas, kako je rekao, nije govorio.

13:40 Nakon što je počela poslanička rasprava bošnjački poslanici izjavili su da inicijativa nije u skladu s Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom, te da će ostati na sjednici do kraja i napustiti je kada bude glasanje.

Oni su medijima rekli da će odluku ako bude usvojena morati da potvrdi i Vijeće naroda Republike Srpske, što će blokirati Klub Bošnjaka.

13:20 Milorad Kojić iz Centra za istraživanje ratnih zložina rekao je da kada je procesuiranjw ratnih zločina nad Srbima iz proteklog rata i pronalazak nestalih lica Srba od kada je u nadležnosti pravosuđa na nivou BiH je u potpunom zastoju.

''Odlukama visokih predstavnika stvaran institucinalni i pravni okvir u kojem se Srbima pripisuje iskljuičiva krivica za zločine iz proteklog rata'', pojasnio je Kojić.

''U postupcima protiv Srba optužnice se terete na upitnim iskazima svjedoka dok dokumenacjia institucija Republike Srpske koja se šalje za Sud i Tužilaštvo ne predstavlja važan dokazni materijal'', priča Kojić i dodaje da je cilj je da se Srbi proglase za jedine krivce za događaje u proteklom ratu.

13:15 Poslanicima se obratio Duško Miletić u ime Boračke organizacije Republike Srpske koji je rekao da Sud i Tužilaštvo nisu opravdali svoju ulogu i njihov rad i dalje predstavlja kamen spoticanja.

'Republika Srpska mora formirati više istražnih timova s ciljem istraživanja svih događaja iz proteklog rata kako bi efikasnije mogli podnijeti dokazi i argumenti kad se pojave novi slučajevi procesuiranja Srba od strane Suda i Tužilaštva BiH'', zaključio je.

''Interes BORS je politički stabilna i jaka Republika Srpska'', kazao je Miletić na kraju svog izlaganja pred poslanicima Srpske.

13:00 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da će donošnje odluke o referendumu o radu Suda i Tužilaštva BiH biti zapisano u političkoj istoriji Srpske kao jedan od najvažnijih trenutaka nakon njenog osnivanja.

"Ne smijemo iznevjeriti buduće generacije koje od nas očekuju odgovornost i zato treba da svi ponosno budemo dio ovog procesa bez obzira na političke i stranačke razlike, kao i lične animozitete. Treba da budemo okupljeni oko jedinstvenog cilja odbrane nacionalnih i narodnih prava. Ovo što danas radimo i radićemo na referendumu odnosiće se na generacije koje nisu ni rođene i ako sada propustimo priliku, propustićemo da naši potomci imaju budućnost. Uvjeren sam da, ukoliko Republika Srpska ne očuva snagu, za Srbe na ovim prostorima neće biti mjesta. Samo braneći našu snagu i prava možemo da na adekvatan način osiguramo našu budućnost", naglasio je predsjednik Srpske.

U obraćanju poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dodik je istakao da se ključna motivizacija za pokretanje ove procedure zasniva na dokazu da su Sud i Tužilaštvo BiH selektivni, što je najbolje vidljivo u slučaju "Orić" i pokušajima da se nametne vrhovni sud BiH, što mora da bude biti odbijeno, kao i postojanje ovih institucija.

"Uvjeren sam da u Republici Srpskoj možemo imati jedinstvo o ovom pitanju i zato pozivam sve narodne poslanike da nakon obuhvatne rasprave donesu odluku o raspisivanju referenduma i utvrde referendumsko pitanje, te da se odlukom direktno ili indirektno odredi datum održavanja referenduma, koji po Zakonu ne može biti prije 30 dana ni kasnije od šest mjeseci od kada odluka stupi na snagu", poručio je predsjednik Dodik.

Ističući da je ponosan što Republika Srpska i na ovaj način pokazuje demokratski kapacitet, što dodatno ohrabruje i uvjerava u ispravnost njenih stavova, Dodik je rekao da pravo na stav mora biti stvar nacionalne odgovornosti i dio političkog karaktera i državne odgovornosti.

"Moramo reći da su pogrešne i zlonamjerne tvrdnje da referendumom želimo da izvršimo secesiju Republike Srpske od BiH. Održavanje referenduma ne krši Dejtonski mirovni sporazum, nego predstavlja jedan od najznačajnijih oblika demokratskog izjašnjavanja građana u skladu s međunarodnim pravom. Odluka na referendumu neće ugroziti integritet i suverenitet BiH, samo će zahtijevati da se reforma pravosuđa u BiH vrati u okvire ustavnog uređenja s jasno određenim nadležnostima. Referendumsko izjašnjenje o obavezi poštovanja Dejtonskog sporazuma, biće doprinos demokratskom i evropskom putu BiH", konstatovao je Dodik.

Ako je referendum problem u Republici Srpskoj i BiH, naglasio je predsjednik Srpske, onda to samo potvrđuje činjenicu da ovo nije istinski slobodna i demokratska zemlja, već međunarodni protektorat, pa se referendumu kao demokratskoj formi uglavnom protive stranci.

"Neki sada govore da o ovom pitanju i ne treba referendum, jer su svi protiv Suda i Tužilaštva BiH. Smatram da referendum treba da potvrdi ono 'što se već zna', čime bi ojačali i potvrdili dejtonsku poziciju Republiike Srpske. Veoma je važno da se uspostavlja institut referenduma kao načina donošenja važnih odluka, ali daje institucijama Republike Srpske dodatni kapacitet za djelovanje prema našim predstavnicima u organima BiH i utiče na njihovo djelovanje i donošenje odluka koje moraju biti u interesu Republike Srpske", naglasio je Dodik.

U svakom slučaju, kaže on, odluka na referendumu će biti snažna preporuka našim predstavnicima u Parlamentarnoj skupštini BiH za djelovanje, a naše institucije mogu osporiti dejstvo odluka Suda i Tužilaštva BiH na teritoriji Republike Srpske.

"Referendumom Republika Srpska, kao strana po međunarodnom ugovoru i državotvorni entitet BiH, upozorava da više neće dopustiti kršenje principa pravde i vladavine prava. Neotuđivo je pravo Republike Srpske da ocjenjuje djelovanje visokog predstavnika i usklađenost sa mandatom koji ima po Aneksu 10. i samo za Aneks 10.

Svaki pokušaj smanjivanja autonomije Republike Srpske, pod plaštom reformi, sagledavaćemo u svjetlu sličnih pokušaja kao što je bila reforma policije, kojim se pokušavala promijeniti ustavna konstrukcija BiH utvrđena međunarodnim Dejtonskim ugovorom. Naš pristup je ustavan, a nepostojanje ustavnog osnova za pravosuđe na nivou BiH je naš temeljni stav", poručio je Dodik.

On je ponovio da Sud i Tužilaštvo BiH nemaju ustavnu osnovu i dejtonski kapacitet, nemaju saglasnosti i oni su nametnuti.

"Nije dovoljno tvrditi da je Ustavni sud BiH donio odluku o tome ili pak da je Parlamentarna skupština potvrdila nametnute zakone. Tu naprosto nedostaje bazični ustavni uslov za prenos nadležnosti, a to je sporazum entiteta kao strana-potpisnica svih aneksa Dejtonskog sporazuma. Republika Srpska tu saglasnost nikad nije dala i ne postoji odluka Republike Srpske o tome. Ne postoji ni odluka Federacije BiH o tome. Ove odluke strana i njihov sporazum moraju da postoje, jer ako ih nema, nema ustavnog osnova, a naravno tu onda počinje nepravno nasilje. Naša volja se mora poštovati jer je legalna i legitimna", poručio je Dodik.

Sud i Tužilaštvo BiH, kaže on, mogu dobiti saglasnost Srpske ako se izmjene i dopune zakoni koji ih regulišu, u smislu da se onemogući napad na nezavisnost i ustavnu nadležnost pravosuđa Republike Srpske, isključi primjena retroaktivnosti, ukine dosadašnja apelaciona praksa i da se procesuiranje obezbijedi za sve zločine bez selekcije.

"Vrhovni sud Republike Srpske mora da bude zadnja pravosudna instanca za konačne odluke po zakonima Republike Srpske. Sud i tužilaštvo BiH mogu imati nadležnosti da presuđuju po zakonima za koje je nadležna BiH i nikako po zakonima entiteta. Zato ne prihvatamo uvođenje instituta vrhovnog suda BiH", naglasio je Dodik.

On je rekao da Ustav BiH i Dejtonski sporazum jedino entitetima daju nadležnost za pravosuđe, a BiH ima jedino Ustavni sud u skladu sa Ustavom BiH.

"Nažalost, Ustavni sud BiH se pretvorio u politički sud, proširio svoju apelacionu ulogu i pretvorio se u sud treće instance za redovne pravosudne procese, a trebalo bi da to koristi samo onda kad je evidentno kršenje ljudskih prava. Zato treba na nivou BiH donijeti i Zakon o Ustavnom sudu BiH i tako urediti ovu oblast. Ustavni sud BiH ne može da ocjenjuje akte ustavnih sudova entiteta, jer takva praksa ruši politički sistem BiH", istakao je predsjednik Srpske.

On je naglasio da su visoki predstavnik i OHR već godinama problem, a ne rješenje za BiH, te da su sada postali i problem koji dijeli međunarodnu zajednicu.

U obraćanju poslanicima na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, Dodik je rekao da istrajavanje na toj prevaziđenoj i nedemokratskoj instituciji, BiH samo udaljava od prijeko potrebnog konsenzusa u unutrašnjim odnosima.

"To je vidljivo, jer bošnjačke političke, vjerske, medijske, nevladine strukture ne žele da se odreknu dosadašnjih poklona OHR-a, protivpravno učinjenih na centralizaciji višenacionalne i višestruko složene države. Intervencionizam visokog predstavnika doveo je do ogromnih problema, što je već dugo i najvažniji cilj OHR-ove strukture", konstatovao je Dodik.

On je rekao da je pokušaj visokog predstavnika Valentina Incka da od Savjeta bezbjednosti UN ishodi naknadnu legalizaciju svega onoga što je činjeno protiv Dejtonskog sporazuma, doživio neuspjeh.

Da je sve što je činio visoki predstavnik bilo legalno i u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravom, kaže Dodik, zašto je onda tražio retroaktivnu legalizaciju i pokriće od Savjeta bezbjednosti?

"Kao legalisti, ne namjeravamo da raspisivanjem referenduma dovodimo u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Upravo suprotno - želimo da sačuvamo interese i prava Republike Srpske, njenih institucija i građana, a time i BiH. Samo potvrđujemo ustavno određenje da je sudska vlast definisana ustavima entiteta, kao i odgovarajućim zakonima", naglasio je predsjednik Republike.

On je pojasnio da Republika Srpska, kao strana potpisnica Aneksa 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, nije postigla sporazum sa Federacijom BiH za prenošenje nadležnosgi za Sud i Tužilaštvo BiH na nivo BiH, kako je propisano članovima III 5.a) i IV 4.e) Ustava BiH, i poručio da za svaki prenos nadležnosti mora da postoji sporazum strana potpisnica, a u slučaju nametnutih zakona od visokog predstavnika tih sporazuma nije bilo.

"Naknadno uvođenje odluka visokog predstavnika u pravni sistem BiH i entiteta je za nas, takođe, akt pod prisilom i zato odbacujemo kao nedopustivu praksu da Parlamentarna skupština može da donosi odluke u ime entiteta koji su jedine legitimne i legalne strane u BiH. Parlamentarna skupština ne predstavlja legalnu alternativu institutu sporazuma strana-potpisnica svih aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma, pa i Aneksa 4. Kao Ustava BiH. Narodna skupština Republike Srpske je mjesto prethodnog usaglašavanja i donošenja odluka koje može kasnije samo da potvrdi i Parlamentarna skupština", pojasnio je Dodik.

On je naveo da je visoki predstavnik zloupotrijebio ovlaštenja da bi nametao zakone, a prema Bonskoj deklaraciji, ima isključivo ovlaštenja da donosi odluke iz nadležnosti Predsjedništva i Savjeta ministara BiH, dodavši da je nametanjem zakona, prekršio i takozvana "Bonska ovlaštenja".

Prema njegovim riječma, visoki predstavnik je nametnutim odlukama preuzeo ingerencije izvršne i zakonodavne vlasti i izašao iz mandata koji mu je dat Dejtonskim sporazumom.

"Svjesni smo težine naših odluka, njihove važnosti za Republiku Srpsku i upravo iz tih razloga želimo da čujemo i mišljenje građana o našim stavovima. Mi imamo legalno i legitimno pravo na referendum. Visoki predstavnik nije imao ni legalno ni legitimno pravo da nametnutim odlukama uspostavlja Sud BiH, sa specifičnim nadležnostima i Tužilaštvo BiH, takođe, sa specifičnim nadležnostima sa tendencijom ka uspostavljanju Vrhovnog suda BiH.

Normalna ustavom predviđena zakonodavna aktivnost unaprijed se osuđuje kao antidejtonski čin. Referendum je odgovor i reakcija na pravno i političko nasilje koje osjećamo kao diskriminatorsko", poručio je Dodik u obraćanju poslanicima u Narodnoj skupštini Srpske.

Uvodno izlaganje predsjednika Republike Srpske trajalo je oko sat i 30 minuta. Prije početka sjednice u parlamentu Srpske danas je viđen specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je 2. jula zahtjev Narodnoj skupštini Srpske da na posebnoj sjednici razmatra donošenje, odnosno reaktiviranje, odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Referendumsko pitanje trebalo bi da glasi "Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?".

Komentari / 78

Ostavite komentar
Name

Nemanja

14.07.2015 09:44

O referendumu ali o samostalnosti, odvojiti se i ograditi od drugog entiteta, oni jedni sa drugima živiti ne mogu a ne sa nama da žive.

ODGOVORITE
Name

nedjo

14.07.2015 09:44

Milorad Dodik treba da izglasa sud koji ce ga da pritvori njega i njegovu Zeljku a ne da se stavno pravi budala.

ODGOVORITE
Name

sretno

14.07.2015 09:46

Sa srećom! Živjela Republika Srpska i bila samostalna i nezavinsa jednog dana, svima nam je to želja i životni cilj zarad vjekovnog mira na ovim prostorima i lakšeg puta ka EU i manje svađa i netrepeljivost međ ljudima koji vjekovima ne mogu zajedno a tjeraju ih na silu.

ODGOVORITE
Name

Dejan.bl

14.07.2015 09:48

Samo referendum. Zivela Republika Srpska

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

14.07.2015 10:14

Jado, a ko će ti raspisati referendum. Ne misliš valjda da će Dodik. I da izglasamo otcjepljenje Srpske, ko će nas priznati. Srbija prva neće... I šta posle. Srpska na dva dijela. Dodik je prihvatio Brčko distrikt i time presjekao Srpsku na dva dijela... A dobro se sjećam da je obećao ostavku ako Brčko ne bude u sastavu Srpske... I gdje je Brčko a gdje on?

Name

Lolo

14.07.2015 13:47

Koja kontradiktornost.

Name

Faul

14.07.2015 09:51

Opet slaba reklama malog baje. Dodatakli smo dno dna ko nam vodi politiku. Kad bolje rasmislim, nismo bolje ni zaslužili.

ODGOVORITE
Name

Iskreno

14.07.2015 09:52

Daj referendum Mile da i ja vidim tu Norvešku...

ODGOVORITE
Name

Zero

14.07.2015 11:30

Ja ču u Luxemburg,jedva čekam.

Name

Sansa

14.07.2015 09:53

Sad treba da izglasamo za Sud,a sutra Evropa ukida Dejtonski sporazum,ode nam Srbska,zbog krsenja Dejtonskog sporazuma.Mi ima sami sebi da ukinemo RS.

ODGOVORITE
Name

Zero

14.07.2015 11:16

Treba slušat Dodika,on samo hoče da poravnja broj BIH državljana u EU,tamo ima puno više Hrvata i Bošnjaka.

Name

ZA ŠANSU

14.07.2015 12:20

TI BI I VEČERU PROMAŠIO

Name

p

14.07.2015 12:25

Sat i po Dodik održi predavanje o časti i poštenju i okalja strance,Ohr i sud Bih a zaboravi reći da ga ti isti stranci i Ohr dovedoše na vlast,njegovi poslanici izglasaše odkluku o formiranju suda i tužilaštva Bih i On i njegova ekipa proteklih 8 godina u vlasti na nivou BiH sve to "nekako istrpiše", pa im sad došlo do grla kad treba procesuirati Špirića, Tegeltiju,Zupca a i Njega lično!?LICEMJERSTVO BEZ GRANICA!!!

Name

california dreamin

14.07.2015 12:56

Dodik im drži lekciju iz patriotizmu.

Name

Правда

14.07.2015 13:34

Па чему коментари, посланици "Позиције" су у шоку од страха, погледајте те изразе лица...Јел неко мисли да смију својом главом да одлучују ?!?

Name

Logika

14.07.2015 13:40

Sin se ne drogira, ali se izgleda tata drogira.

Name

@california dreamin

14.07.2015 13:46

Jednom smo pokušali da živimo od patriotizma, tačnije 99, i nije nam uspijelo. Stali smo u red za krišku hljeba i jabuku....

Name

Nemanja

14.07.2015 13:54

Nemam pojma. Mislim da je nemoguce da on ne vidi da je ovo kraj RSa. Znaci radi to savrseno svjestan a ne zato sto grijesi ili je naivan. Opet, mislim da mu se nema ko suprostaviti. To sto ce Bosnjaci uloziti veto ce pasti na 'neovisnom i pravednom' sudu RS.

Name

pitanje je neprecizno

14.07.2015 09:58

Neovlasteno i neustavno i od visokog predstavnika a ne znas kojeg i koja je to sprava koja mjeri svaki zakon jel neustavan il nije.

ODGOVORITE
Name

Gradjanin

14.07.2015 10:04

Zeleni lupajte minuse na vasem avazu a ne ovde ;)

ODGOVORITE
Name

Milena

14.07.2015 11:57

Grešis dušo, nisu u pitanju zeleni. Ima i drugačijih i školovanih Srba.

Name

re gradžanin

14.07.2015 15:21

I ti si pismen čobane.

Name

prijedor

14.07.2015 10:06

Na vlasti vec deset godina, dozvolili da se stotine Srba pohapsi i sad kad su osjetili da su oni na redu kao ne valja sud. Protiv takvog referenduma.

ODGOVORITE
Name

Trut

14.07.2015 10:07

Sta vi mislite? Otcijepit pola zemlje tek tako? :D Kako bi rijesili problem Brckog.. kako za koridor ka Posavskom kantonu.. ko bi napravio milion granicnih prelaza i bezbroj drugih problema.

ODGOVORITE
Name

abc

14.07.2015 10:59

Obilaznica oko Brckog i zid ilu bodljikava zica prema Federaciji kao sto Madjarska radi.

Name

za truta

14.07.2015 11:36

Pravi si trut.

Name

borac

14.07.2015 10:11

Zvecka za narod nece biti usvojeno.

ODGOVORITE
Name

drale

14.07.2015 10:14

Milorad Dodik prodao Republiku Srpsku i dobio pare od zapada. Šta sad?

ODGOVORITE
Name

zeleni

14.07.2015 10:23

Brđanine čiji si ti građanin?

ODGOVORITE
Name

Karadoz

14.07.2015 10:33

Grci glasali na referendumu pa opet nista... samo deset miliona € u necije dzepove otislo, a para nema, ni danas nema, nece bit ni sutra...

ODGOVORITE
Name

Tombacar

14.07.2015 10:36

Ma da li je moguce da jos ima nekih koji padaju na Bajinu pricu. Da li ti koji zele nezavisnost imaju malo mozga u glavi da se to ne moze dogoditi. Pravno receno. Pa se pitam cemu ovaj cirkus od banana skupstine.

ODGOVORITE
Name

don Kihot

14.07.2015 10:48

Ma daj prebaci na naša pleća, izdržo je Srbin i albansku golgotu.... Čini mi se da se Baja sprema da pobjegne pa ko veli evo vi odlučite...gdje bio do sad on i Nebojša,Špirić, Dušanka i Košarac...fino bilo dok je išlo....nema više...

ODGOVORITE
Name

Karadoz

14.07.2015 10:49

Diplomati Europske unije i najuticajnijih zapadnih država u Bosni i Hercegovini upozorili su vlasti Republike Srpske da će planirani referendum o statusu Suda i Tužiteljstva BiH smatrati prijetnjom suverenitetu i integritetu države "što se neće tolerisati", stoji u zajedničkoj izjavi objavljenoj u utorak u Sarajevu. Izjavu su potpisali šef Delegacije EU u BiH Lars Gunnar-Wigemark, ambasador Britanije Edward Ferguson, ambasadori Sjedinjenih Država Maureen Corrmack i Francuske Claire Bodonyi te otpravnik poslova njemačke ambasade Adrian Pollmann.

ODGOVORITE
Name

sinke cirih

14.07.2015 10:52

Bravo za predsjednika! Samo nezavisnost , pa ce sve krenuti na bolje. Podrzavam referendum, to je najprece sada kao prvi korak.

ODGOVORITE
Name

Veteran JSO

14.07.2015 11:29

Dođi onda ratuj iz Ciriha.

Name

Osvit

14.07.2015 10:54

Mjesna zajednica Krupa na vrbasu donijjela odluku o referendumu o ukidanju opstinskog suda Banja Luka.Pozadina opstinski sud ne dozvoljava da fudbalski klub krupa preuzme fk borac.

ODGOVORITE
Name

naprijed

14.07.2015 11:03

Tako je Baja samo rokaj, idem na referendum makar neimao hljeba jesti narednih 100 godina.

ODGOVORITE
Name

Pele

14.07.2015 11:08

E moj baja,to što trabunjaš čuli smo 100 puta.Sve šuplja i prazna priča sa 20 g0dina zakašnjenja. Prvo vrati pokradene pare, ti i tvoji kumovi i prijatelji koji ste krali milijarde km. Škrbić, Stanković,Budimir, Radišić,Pavić,Đokić,Cvujanović,Majkić,Košarac i hiljade drugih iz vrha SNSD-a, na čelu sa tobom i tvojom celokupnom porodicom/.Onda ćemo ti vjerovati.

ODGOVORITE
Name

Realno

14.07.2015 11:11

Vidim da referendum ovde najvise podrzavaju "nase patriote koji zive na zapadu",a njima je lako iz bogatih i uredjenih zemalja praviti se patriotom,samo se pitam hoce li te iste zemlje priznati referendum ili jednom pomoci siromasnim narodima u ovoj drzavi? Tesko,jer takvi zele destabilizaciju ovog podrucja.

ODGOVORITE
Name

Maja

14.07.2015 11:19

Ako je itko čitao dejton i ustav BiH i RS i FBiH vidi se da je sud i tužilaštvo u nadležnosti entiteta a ne na državnom nivou, zato sud i tužilaštvo nisu legalizovani kroz ustav tako da se mogu osporavati. A ustav je najviši pravni akt svake države i sve se radi prema ustavu... Zato ustavi i postoje da se može prema njima kreirati država i zakoni i uređenje...

ODGOVORITE
Name

HUMANO

14.07.2015 11:25

Kim Sung,Jong ili korejski veliki vodja ne zna stati...... kad je odtamburao šta je imao odjednom na RTRS prekid jer je takva programska šema . znači nema šanse da čujemo šta na to ima reći opozicija. I da pitam gdje je i na kom programu prenos uživo preko interneta???????????

ODGOVORITE
Name

Banjalučanin

14.07.2015 11:35

Milorad Dodik i njegov SNSD je najveće zlo koje je moglo zadesiti ovaj ovakav naopako nasadjeni narod.

ODGOVORITE
Name

@Gradjanin

14.07.2015 11:39

Tu politiku možeš provoditi u Sj. Koreji. Internet je oduvijek bio slobodan medij, a ako ti misliš da ovi komentatori kreiraju javno mnenje u društvu, jadna ti je majka.

ODGOVORITE
Name

Realnost

14.07.2015 11:54

Nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Wolfgang Petritsc je u kolumni koju su objavili lokalni mediji ocijenio kako će se RS provodjenjem ovakvog referenduma dovesti u poziciju u kojoj je danas, na primjer, Južna Osetija. "Provodjenje ovakvog referenduma značilo bi da se RS izdvaja iz pravnog okvira definisanog Dejtonom, a to bi značilo da RS dovodi u opasnost svoje međunarodno priznanje, koje je potvrđeno Dejtonskim sporazumom. U tom slučaju, RS bi se izolovala od međunarodnog pravnog okvira i došla u opasnost da u međunarodnoj zajednici bude posmatrana kao tvorevina koja nema međunarodni status kao, na primjer, Južna Osetija, koju priznaje samo Rusija i niko drugi. Ja bih građane RS pitao je li to što oni žele", napisao je Petric.

ODGOVORITE
Name

KB

14.07.2015 11:56

Jao Klub Bosnjaka vi ste kao klub političkih idiota, pa vi radite u korist vlastite štete. Ako blokirate odluku vi ćete biti krivi za sve. Pustite Mileta da pokrene referendum, nemojte biti budale. Ccc, svako se bavi politikom danas...

ODGOVORITE
Name

Logika...

14.07.2015 12:09

Prodajem kvalitetnu ogradu... Za buduce generacije - nerodjene.

ODGOVORITE
Name

trebinjka

14.07.2015 12:14

Neka nama naseg Milorada,dosta nam je vise Brankovica!

ODGOVORITE
Name

dipl inženjer

14.07.2015 12:29

Milorade Dodik, hoćeš li tražiti od Zapada da ti daju kredit da možeš provesti referendum?

ODGOVORITE
Name

Serafim

14.07.2015 12:29

Lepo je da i mi kao obicni smrtnici damo svoje komentare ili sugestije, jer tako tv kuca testira javno mnenje da izadje sa dobrim dnevnikom pred gledaoce, ali da bi bio frizer treba ti zanat da bi bio varioc treba ti zvrsen zanat, inzinjer, doktor, bankar, policajac itd a da se bavis politikom ne treba ti nikakva diploma svaka luda to moze da radi. Diplomatija i zakoni su nesto drugo ne moze niko nikome da ukine drzavnost jer bi postao vanzemaljac, kroz demokratiju se trenira nad narodima. DEMOn je djavo, KRAT je vladar, svi ljudski zakoni su promenjljivi samo Boziji zakon je stalan i ne promenjiv kao deset boziji zapovesti itd. Ovaj referendum je pun pogodak jer bi sudilastvo ovakvim presudama i rezolucijama ukinulo legitimitet RS!! ali to nije moguce ako se jedan narod odlucno bori protiv nepravde i selektivnog tuzilastva. Tu je Srbija i HRvatska kao garant Dejtona ali i Rusija koja nece dati pedalj, srbske zemlje da se uzme e da Rusija posrne ko za vreme Jelcina oni bi ponovo udarili na Srbiju pa onda na Rusiju ovako mirno spavajte i komentarisite.

ODGOVORITE
Name

Владо Бања Лука

14.07.2015 12:33

А шта на све каже миш Игор Радојичић? Је ли се јавио за ријеч? А овдје на БН порталу и на Васковићевом блогу се мјесецима тврдило како ће Радојичић до јула да обори Додика и папкарску скупштинску већину... Ц,ц,ц...

ODGOVORITE
Name

"svi u bolju budućnost"

14.07.2015 12:44

Evo mene već zove referent ze vojna pitanja iz općine,kaže vježba,ne znam šta da radim??

ODGOVORITE
Name

sta da radis

14.07.2015 16:41

vjezbaj bolju buducnost,s ovom vlascu je zadugo neces vidjeti

Name

klub naroda

14.07.2015 12:52

Sta se lozite na referendum kad se zna da nece proci u klubu naroda, zna I Mile al covjek lozi..skloni temu sa ekonomskih problema I kaze eto ja sam sve pokusao da prodje referendum.

ODGOVORITE
Name

Tombacar

14.07.2015 12:54

Koji licemjerni Baja. Dok je bio na vlasti na nivou Bih sve je bilo uredu. Sad kada mu gori pod nogama zeli da izbjegne procesuiranje pa izmislja pricu o referendumu. Ali Baja nicija nije do zore gorjela pa ni tvoja.

ODGOVORITE
Name

Kim Baja D.

14.07.2015 13:09

Zvao me je neki komesar, molio ali molio da povučem odluku. Ali ja njemu istorijsko NE!

ODGOVORITE
Name

Pauza

14.07.2015 13:18

I sada se u pauzi čeka da neko nazove Mileta Marlboroa i zamoli plačnim glasnom da se referendum odloži za neka druga vremena.

ODGOVORITE
Name

putin ce to

14.07.2015 13:48

Place ko godina od jutros zove na tel al izgleda da nema kredita pale ove cijene nafte a i Iranu ce skinut sankcije pa ce bit manje love od trgovine i izvoza raketa koje su zabranjene sad tamo

Name

K.u.m. d.o.o

14.07.2015 13:19

Kume šleperi su spremni, cigare su naručene, bescarinsko skladište očišćeno, samo da prođe referendum i krećemo opet u stari posao. Ima kasa samo radi, cangr.

ODGOVORITE
Name

rock 'n' roll

14.07.2015 13:20

Što bi rekli naši zemljaci Glamočani, Drvarčani i Grahovljaci: Dodik ih satra...!!!!

ODGOVORITE
Name

stoko

14.07.2015 13:22

Sta hocete. Izglasajte referendum,nista neznate samo bez veze razvlaciti skupstinu.

ODGOVORITE
Name

prijedlog

14.07.2015 13:27

Neka odmah u paketu ukine sve sudove a policiju da preimenuje u obezbjedjenje i onda neka ponudi porodici Eskobar i drugim kartelima da dodju i izvrse strana ulaganja. Vidimo da im u latinskoj Americi niko ne moze nista samim tim bi i RS bila spasena. Lopovi iz cijelog svijeta bi dosli i ulagali u raj na zemlji don Doda Ronhilonea

ODGOVORITE
Name

KOMENTATOR

14.07.2015 13:27

Molim vas lijepo da nam BN TV da podatak kako i na kom program možemo gledati ovaj renos uživo. Vama vjerujemo i hvala na brzoj informaciji

ODGOVORITE
Name

komentar

14.07.2015 13:32

Ko je ukrao agregat u Nevesinju???

ODGOVORITE
Name

nevesinje

14.07.2015 14:32

e jebemu više i taj agregat, koliko je KW bio da vidimo da skupimo pare.

Name

sramota

14.07.2015 13:46

Stvarno je sramota da jedan predsjednik mrška i spominje porodicu jednom posalniku

ODGOVORITE
Name

stojan

14.07.2015 13:49

Referenduma moze i biti da se skrene paznja sa vazniji stvari naprimjer mi srbi dobijamo penzije po julianskom kalendaru i ttd ali ce zavesiti kao i grcki referendum

ODGOVORITE
Name

Narodni poslanik

14.07.2015 14:00

Joj sad napale sjednice kad mi sa lovom rukamo po moru.Kad će pauza pa da idem na more dvaestak dana da se malo zasluženo opustim.

ODGOVORITE
Name

prijedlog za vladu

14.07.2015 14:19

Da se hitno kupi veci avion za potrebe vlasti. Jer ako se sta desi i trebadne zauzimat rezervni polozaj greota bi bilo ne povest dva papka i ove nove potencijalne ako bi se opet sta glasalo

ODGOVORITE
Name

kiza

14.07.2015 14:52

Dodik neka se razracunava sam sa sobom, a ne sa ovim napacenim narodom. Posto nije uspeo da se razracuna (sa ostalom dvojicom IDIOTA)sa gosp Vucicem, nadam se da ce krenuti razracunavanje sa Zeljkom, Radmanovicem, Spiricem i naravno i sa kumovima Miletom Radisicem (posto je vec Vucic zavrsio sa tom lopinom)i sa gosp Skrbicem (posto je sa njim zavrsila i Srbija, a koliko vidimo i ostatak sveta)

ODGOVORITE
Name

Goran

14.07.2015 14:53

Ako ostane sud , ode Dodo na robiju zbog bezbroj stvari. Naravno da ga mora ukinuti radi svoje guzice....

ODGOVORITE
Name

Pravda

14.07.2015 15:01

Dosao kraj,nema vise novaca $$$,sve su izcjedili,stranci nedaju vise para.Sad se boji Dodik sta ce mu biti pa ga hvata panika.Vidite samo u zadnje vrijeme kolike kredite dize samo da pokrije troskove,kredite od mizernih 5,10 miliona.Sta Je to za jednu vladu.Takav kredit dize jedna firma a ne jedna republika..Dovidjenja Dodik i RS

ODGOVORITE
Name

Borac

14.07.2015 15:34

Gusto je treba se zastititi sud je nekima postao nocna mora hitno se rijesiti BH suda i imati svoj privatni sud.

ODGOVORITE
Name

Ne mogu vise upisat cu se od smijeha

14.07.2015 16:49

Evo nastupa Zeljkica i kaze da se u Evropi prosto obozavaju referendumi,cak i Ameriku spomenu kako ima drzava i oni isto obozavaju referendume.kaza i kako je 11 godina bila prevodioc da bi saznala sta se prica.ja juce upalio dnevnik i to sa par stanica koje su nezavisne i cuo,nisam moro bit prevdioc.Al kad je pomiritelja i covjeka od konsenzusa spomenula i pozvala se na njega pa kaze gospodin Stevandic a ne papak il papak dr sta vec,to je vrhunac.Inace uglavnom valja nepovezane gluposti tipa ako sad ne bude to onda smo gotovi.ne kaze ko je gotov ni zbog cega nista... Pitam se samo al stvarno zaista kakav je taj baja talenat da ovakve nadje i da im da da vode ljude i drzave,evo kaze da je drzava koja ima nenormalan sud i tuzilastvo nenormalna,treba hitno sud u Banjaluci u karanten jer ga je proglasila nenormalnim...

ODGOVORITE
Name

oxi

14.07.2015 17:09

ce zavrsimo ko grci,sa rogatim se ne bode a nasi rogovi su 95 odseceni.

ODGOVORITE
Name

vss

15.07.2015 00:02

Željka, nismo mi protiv referenduma, nego smo protiv tebe, tvog šefa i njegovih ostalih bandita koji su nas žive sahranili.

ODGOVORITE
Name

Drina 007

15.07.2015 05:48

Ideeee Mileeeeeeeee Lajkovackom prugom,Lajkovackom prugom ideee Miiileeeeeee Kad nas Mile padne najvise ce zaliti Bosna i Hercegovina.Jer niko vise iz R.S. nece uraditi za nju kao nas Mile.Ki boga vas molim izglasajte taj referendum ispunite Miletu i tu zelju.

ODGOVORITE
Name

Serafim

15.07.2015 08:04

Ako se ne pobiju nisu Srbi, kako stvari stoje oni se prepucavaju a ne dogovaraju o svemu se prica vise nego o referendumu, a tuzilastvo BiH udra kontru podize istragu o Boski pa o Glinici po a o Bobar banci eto ko kaze da BiH sud ne radi.

ODGOVORITE
Name

Kad bolje razmislim

15.07.2015 08:32

"Nemanja", nije ovo kraj RS nego je njegov kraj. Nije imao mozga - zinuo na pare - a kasnije nije ni mogao da odstupi pa se uvalio u blato do grla. ..

ODGOVORITE