Ово је најглупљи план помоћи икада

Цео споразум који је ноћас наметнут Грчкој методом уцена и са жељом да се Атина понизи због посезања за референдумом, ултимативним демократских оружјем демократске Европе, не доноси решење, каже Гардијанов економски уредник, већ само одлаже пропаст.

Свијет 14.07.2015 | 07:58
Ово је најглупљи план помоћи икада

Настављају да се гомилају коментари стручњака везани за неодрживост и темељну погрешност договора који је наметнут Грцима на челу са премијером Алексисом Ципрасом, који многи упоређују са ратовањем, осветништвом и тероризмом.

Економски уредник британског Гардијана Лари Елиот каже да је прочитао цео споразум који је јутрос постигнут и закључује да он доноси катастрофу.

“Кејнс (утицајни енглески економиста; прим. н.) никада није постојао. ‘Општа теорија запослености, камате и новца’ никада није написана. Економска историја се завршила на дан када је Френклин Рузвелт заменио Херберта Хувера на месту председника Сједињених Држава. То је суштина договора који је Грчку задржао у евру, договора који ће продубити рецесију те земље, учинити њене дугове још неодрживијим и који буквално гарантује да ће њени проблеми ускоро поново испливати на површину“, написао је он.

Елиот указује такође и на то да ће Грчка сада морати сваке године да скупи све више и више него што троши, а ако привреда не буде довољно јака да покрије те циљеве онда ће се активирати “квази-аутоматски резови потрошње”.

"Да је Грчка у рупи, остатак еврозоне би јој додао кашичицу и рекао јој да настави да копа“, илуструје економски уредник Гардијана.

Овај приступ јавним финансијама је изашао из моде ’30-их година прошлог века, али се сада вратио, каже он. Већина савремених влада ради по принципу “аутоматских стабилизатора” који подразумевају веће дефиците или мање суфиците током тешких времена јер је општеприхваћено да подизање пореза или штедња током рецеције смањује потражњу и чини рецесију још гором.

Аутор овог текста, који у целини можете прочитати овде, наводи пример британског министра финансија Џорџа Озборна који је смањио буџетски дефицит током претходног мандата али је дозволио аутоматским стабилизаторима да прораде када привреди није ишло најбоље. Нова фискална правила која захтевају буџетски суфицит ће бити суспендована ако годишњи економски раст падне испод 1%.

Званични Берлин међутим инсистира на томе да се оваква флексибилност не примени у Грчкој, па је чак након њиховог ОXИ-ја отишао много даље у својим захтевима.

Атина је принуђена да повећа стопу ПДВ-а за бројне услуге и да спроведе моменталне измене пензијског система који ће повећати здравствене издатке и помоћ најсиромашнијим пензионерима. Такође ће морати да отпусте све државне службенике који су запослени у последњих шест месеци.

Захтеви који су били постављени пре референдума тако су додатно пооштрени, како кроз квази-аутоматске резове потрошње тако и кроз наметнуту распродају грчке државне својине. Наводно, требало би да у наредне три године продају имовину вредну 50 милијарди евра путем приватизације, од чега ће половина бити искоришћена за докапитализацију банака, половина друге половине за отплату дуга а друга половине друге половине за инвестиције у грчку економију.

“Грчка је, да позајмим фразу Харолда Мекмилана, принуђена да прода породично сребро (заједно са аеродромима, лукама и банкама) да би отплатила пакет помоћи и докапитализовала банке. То је план“, пише Елиот.

Истина је међутим да Грчка нема шансе да скупи тих 50 милијарди долара у наредне три године. Овај циљ је већ постављен 2011. године; у међувремену је грчка берза пала за 40 одсто, а скупљено је на овај начин само три милијарде.

Грчка за сада остаје у еврозони, али је јасно да постоје само два начина да се криза разреши, додаје он. Први је да се Грчкој отпише велики део дуга, а други је да јој се дозволи да продише и да почне поново да расте темпом који ће јој омогућити да сервисира своје дугове. Овај споразум не нуди ни једно ни друго.

Постоји само један мали уступак који подразумева да ће Грчкој бити продужен период отплате дугова ако предузме све неопходне кораке. То није решење, већ пукотина у решеткама дужничког затвора кроз коју пролази трачак светла, закључује он.

Због овог коментара господина Елиота, као и због коментара водећих светских економиста који су се већ одавно сложили са вођством Сиризе, о чему смо већ писали, не можемо да се не запитамо: да ли постоји неки тајни, злокобни план за Грчку? да ли ово бацање Грка на колена води ка нечему о чему не сме ни да се проговори? ка отвореној окупацији? или можда ка тоталној централизацији Европске уније и фискалној унији за земље еврозоне?

(Телеграф.рс)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Констатација

14.07.2015 06:16

Хоћемо ли ми научити шта на случају Грчке? Нећемо јер ми морамо да живимо њемачким стандардом иако смо тек писмени а избрали смо неписмењаке да нам воде државу односно организују живот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еро

14.07.2015 06:18

Њемачка је потпуно управу. Грцима је дато преко 300 Милијарди Еура кредита. ЕЈЈЈЈЈЈ ЗНАТЕ ЛИ КОЈЕ СУ ТО ПАРЕ на само 7 Милиона становника. Да су те паре подијелили становништву данас би сваки Грк био милионер. Па комплет Грчка не вриједи тих 300 Милијарди. Због тога њих не треба жалити, него истјерати из ЕУ и оградити бодљикавом жицом. Гдје спискаше толику лову.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Еро

14.07.2015 08:27

(1) Грка има 10,8 милиона. (2) Обичним Грцима нико није "дао" паре. У Грчкој је на власти олигархија која из буџета извлачи паре и пребацује их на рачуне у Швајцарским и Лондонским банкама. Иста та олигархија НЕ ПЛАЋА порез (власници бродова у сваком случају не). Грчка војска (Грчка је у НАТО-у!) има буџет који је већи од свих европских чланица НАТО-а (Грчка: 5,5%, ЕУ НАТО: 2,5% годишњег буџета). Овако је од краја ИИ светског рата, овако је и данас, а изгледа да ће овако остати и у будућности. (3) Европска олигархија је све ово знала. И опет је примила Грчку у ЕУ и у Евро. Давала је кредите грчкој олигархији без поговора. Европска олигархија ништа није предузела да се смањи војни буџет (јер тада Грци не би могли да купују њемачко и америчко оружје, иако им оно не треба) или да се "удари" на грчку олигархију (нпр. конфискација неопорезоване имовине). Наравно, зато је европска олигархија наметнула да се смање пензије (неуставно), да се затварају болнице, да се за ситне паре распродаје све што иоле вриједи. Коме? Истој тој грчкој и европској олигархији. (4) Ако су обични Грци тако богати као што тврдиш, зашто онда људи масовно умиру јер нема лијекова односно не могу себи исте да приуште? Зашто је стопа самоубистава у сталном порасту? Зашто је стопа смртности новорођенчади у сталном порасту? (5) Ко у свему овом види сличности са ситуацијом у "нашој" "држави" (нити је наша, нити је држава) онда нека се припреми на тренутак када овдје неко дође са стране и почне да "уводи ред" а да при том не дира олигархију која је све уништила. Цех ће на крају платити такви као ти Еро.

Name

никола

14.07.2015 06:24

"латинима" никад не треба вјеровати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Франкфурт

14.07.2015 06:40

Добар.дигли су 35 милиарди са рацуна и то само у задњих мјесец и треба им сад јос коју стотину опростит има пар стотина хиљада Срба у Њемацкој сви трце а то кроз веце порезе плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

14.07.2015 06:46

ЗАБОРАВИТЕ ГРЦКУ, САДА ЈЕ КИНА У ОПАСНОСТИ! У само мјесец дана доживјели су слом, изгубили више од три и пол БИЛИЈУНА долара...или преведено 3500 ХИЉАДЕ милијарди долара. Надам се да је сала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики-БЛ

14.07.2015 06:47

Народ бира власт, власт одлучује како да троши и даље се задужује да би се одржала на позицијама на којима је...Дође тако једном вријеме да се и почне враћати посуђено...зато је мој закључак да постоји "колективна одговорност" и колективно испаштање...Ко размишља мозгом а не осјећањима није му потребно објашњење...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

14.07.2015 08:00

ХЕЈ ЕРО... ПА ТАЈ НОВАЦ ЈЕ УГЛАВНОМ ОТИСАО НА КАМАТЕ ОНИМА КОЈИ СУ ГА ПОСУДИЛИ... ЗАСТО СУ ДАВАЛИ НОВАЦ, КАДА СУ ЗНАЛИ ДА ТО ГРЦИ НЕ МОГУ ВРАТИТИ... ЊЕМЦИ ЧЕКАЈУ ДА ИХ ГРЦИ ИСПЛАТЕ ПРОДАЈОМ НЕКОЛИКО ОСТРВА... ТО ЈЕ СТАРА ИДЕЈА ПРЕОБУЧЕНИХ ФАСИСТА

Name

ДПС

14.07.2015 07:00

Хоце се они играти референдума. А кад Европа заврне пипу ваља пристати на далеко горе услове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бег

14.07.2015 07:12

Грци стари нерадници и тросаџије али тудјег новца.Пола Европе и дрзава које кредитирају Грке имају веце порезе намете а Грци стари радни народ има веце плате и пензије од тих дрзава стварно је то економски и постено,Треба их истјерати из Уније видјели би за колико би тамо се поцели убијати сами.

ОДГОВОРИТЕ
Name

све је до народа

14.07.2015 08:07

Тако то изгледа кад неписмени, неспособни, и наопако насадјени идиоти, упорно изгласавају багрове, а остали се праве блентави као да их се све то уопште не тиче. И РС је у истом филму. Оно што је за Грчку 350 милијарди то је за РС 3.5 милијарде. Сви ти кредитори нису имали добре намјере јер су гурале Грке у амбис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

14.07.2015 08:14

Овако ће и наши политичари паметоват за коју годину кад увале народу до ј... Сви ће нам бити криви што смо спискали кредите на плате администрацији

ОДГОВОРИТЕ
Name

лом

14.07.2015 08:20

Геноцид у свиленим рукавицама , над народон Грчке !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додано

14.07.2015 08:32

Стара пословица"ко ради,не боји се глади",не мозе се вјецно с тудјих ледја зивјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милутин

14.07.2015 08:43

Не знам јесте ли знали да у Грчкој постоји острво слијепаца, од 980 и кусур становника, 95% тих становника су слијепци,мада се доказало да то није уопште тачно и даље примају слијепачки додатак који износи 760 ЕВРА..Око 9о 000 преко сто годишњих пензионера примају пензије иако су давно умрли, а њихови потомци то не пријављују и тако варају државу, да се не говори о не плаћању пореза и н епријављивању стварног стања зарада, доктора,адвоката, богаташа. Никакво чудо што су запали у такву ситуацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цврле

14.07.2015 08:51

Јос један протекторат у Европи!

ОДГОВОРИТЕ