Зашто СИПА није била у Поточарима?

Савјет министара БиХ на данашњој ванредној сједници најоштрије је осудио напад на премијера Србије Акелсандра Вучића у Поточарима,а Министарство безбједности задужено је да хитно достави информацију о нападу и да,у сарадњи са надлежним институцијама,открије одговорне за напад и оштро их казни.

Босна и Херцеговина 13.07.2015 | 19:39
Зашто СИПА није била у Поточарима?

,,Још једном се показало да у БиХ не постоји координација између полицијских агенција и због тога што прије треба формирати координационо тијело за безбиједност у БиХ'',каже предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић и додаје да то тијело не би наређивало полицијским агенцијама.

,,Не желимо никакав пренос надлежности али желимо координацију полицијских агенција како би заштитили све грађане и све који бораве у БиХ'',истиче Звиздић и напомиње да Савјет министара није имао никакве информације да ће Вучић бити нападнут у Сребреници.

,,Сада гледам у медијима и чујем изјаве званичнима и обавјештајних структура из Србије да су све то знали и да су те податке некоме доставили.Тражим да се каже коме је то достављено и да ли је тај неко то прослиједио свим надлежним институцијама како би се припремиле и превентивно дјеловале'',каже Звиздић и додаје да почиње сумњати да многима није у интересу да постоји таква врста координације те да је некоме у интересу да имамо стално догађеје који су се могли спријечити,од онога у Зворнику до овога у Поточарима.

Да кординација полицијских агенција у БиХ не постоји говори и податак да СИПА није на захтјев Дирекције за координацију полицијских тијела у Сребреницу упутила Јединицу за специјалну подршку.

,,СИПА је игнорисала овај захтјев.Није ни одговорила нити је упутила тражену помоћ'', тврди министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић и поставља питање:

,,Чему служи Специјална јединица СИПЕ за коју одвајамо десетиме милиона марака?Шта су мотиви људи који су одлучили да се СИПА не укључи у тај догађај? Да ли је то случајни или намјерно?Да ли је таква одлука донесена уз неке политичке консулатације?''

,,СИПА ће вјероватно рећи да није била надлежна за комеморацију у Сребреници'',каже Мектић и подсјећа да они нису били надлежни када је запаљена зграда Предсједништва,ни када је блокиран Парламент БиХ а надлежност им није била ни спашавање становника у прошлогодишњим полавама.

,,СИПА има споразум са Америчком амбасадом у Сарајеву да ће их у случају напада заштити Специјална јединица.То је у реду и треба да постоји споразум али зар нису дужни да штите још некога у овој земљи?''

Да неко не ради свој посао свједочи и чињеница да до данас нема ни једне приведене особе због напада на премијера Србије,нису идентификовани ни починиоци ни организатори напада.

Из Савјета министара упозоравају да нападачи морају бити оштро кажњени те да ни једна агенција или институција не може и не смије тражити изговоре због чега није утвђено ко је стајао из напада.

(БН ТВ)

Коментари / 41

Оставите коментар
Name

Томбацар

13.07.2015 17:42

Па зар се о томе није све рекло вец Зубац није дозволио а по наредби Баје уз Цовицеву заститу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми сами

13.07.2015 18:17

Не мозете Зупца смјенити а не да похапсите Додика и лопове око њега...Папак легализује земљу у БЛ...смију вам се у лице и настављају да краду и раде разне лоповлуке...какво сте разоцарење...

Name

са

13.07.2015 20:32

Ево објависе сада да се знало о и да је Србија тразила да муп РС-а буде у меморијалном центру.120 припадника мупа РС-а је било у цивилу са акредитацијама.и 120 припадника сецуритаса-приватне заститарске фирме.Јос само да нам објасне због цега је сипа одбила сепцијану јединицу.полако се сазнају информације.испаде да лукац није сам то организовао као сто је то представио,вец се од самог поцетка знало.главно питање остаје засто је заобисла сарадња са институцијама БиХ и засто је траљаво организовала агенција за Кординацију.

Name

Доњи обљај југ

13.07.2015 17:46

Кад нема Додика,нема ни Сипе,али нити су криви и први и други,лоса организација која се препустила сама себи и на свјести долазецих инсана,да долазе само због укопа,била је илузија,и сад се прст мозе усмјерити у било коју страну јер кривице има од федерације до републике српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

13.07.2015 17:50

Људи тамо НИКО није био. Ето ријесен проблем...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

13.07.2015 17:52

Па ко је онда обезбједјивао Потоцаре?

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико

13.07.2015 17:58

Како нема ухапшени оборили су они из дирекције неког са акредитацијом што је насрно на Вучића што га пустише?Можда је неки златни љиљан па је амнестиран!Сви треба да уче од МУП-а РС-а и од оних Вучићевих људи из обезбеђења.Само захваљујући њиховој професијоналности је главу спасијо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

13.07.2015 20:38

Смели су се једни на друге су ударали и гурали се и објективно створили огромну панику. Вецина људи поред којих су се гурали је стајала мирно. Необуценост и лоса кординација а објективно и лоса процјена организатора је утицала да се деси инцидент

Name

ЈА

13.07.2015 17:58

Добро Питање!!!Ста ви мислите???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

13.07.2015 17:59

Подсећамо, "Блиц" је раније у току дана објавио да је главни организатор напада на премијера Александра Вучића Асим С. који је високи функционер владајуће бошњачке Странке демократске акције. Осим тога, "Блиц" је објавио и његову фотографију. Међутим, на основу те фотографије листу „Дневни Аваз“ јављали су се читаоци који тврде да познају особу са слике и тврде да то није Асим С., како „Блиц“ истиче, већ да је у питању Алмир М. из Јелаха код Тешња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

управо тај

13.07.2015 21:51

Лик нема везе бас ни са цим цак није политицки активиста никакав. Дрзо је у руци апарат фотографски и није ни знао ста се десава само га је махинално подигао да га руља не разбије

Name

вуле

13.07.2015 18:06

Посло је наш Предсједник Лукачеву специјалу да њих није било око Вучића неби се ни спасијо од оне багре!Живијо МУП РС и треба га чувати ко зјеницу ока!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хммммм

13.07.2015 18:13

Људи моји Горан Зубац је прије рата водио плесну сколу/ВИДИТЕ ДА ЗНА ДА ПЛЕСЕ/ а сад једну од највазнијих полицијских институција,који скок у зивоту....Ауууххх заборавио сам да је у медјувремену био ГЛАВНИ тј за све и сваста у Требињу,јос се његова пита од границе са Црном Гором ТРАСОМ до Херцеговацких границних градова....

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

13.07.2015 18:18

Срби. Будите јединствени бар сад. Нисмо ми кривци. Зна се ко је. СДА и њима блиски

ОДГОВОРИТЕ
Name

лоло

13.07.2015 18:29

Нико није обезбједјивао, надали су се таквој згоди која ће изазвати нови рат. Прометнуло им се. Или је ово било намјерно испланирано загријевање. Питање је гдје је и кад следећи сличан скуп? Неће ваљда чекати годину дана. Ко ухапшен ко не, за читаву годину...хух

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

13.07.2015 18:36

...Ради истине, меморијални центар је у надлежности Дирекције за координацију полицијских тијала БиХ, и руководство ове агенције је правило план обезбјеђења. Није тачно да се СИПА није укључила у одређене оперативне послове, према претходном договору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина

13.07.2015 18:39

Изгледа да нас поново очекује препуцавање СДС-а и СНСД-а. Уопште није битно што је тамо јако добро испланиран и организован од стране СДА, институција БиХ и међународне заједнице напад на Вучића. Реакција страних дипломата била је као да су се двојица пијаних људи потукли испод шатора због јагњетине. Ако је се СИПА оглушила о позив за помоћ зашто није ангажована полиција Федерације БиХ, јер је евидентно да нису дозволили да полиција РС обезбјеђује и мезарје. Да ли је уопште организациони одбор био упознат са ћутањем СИПЕ? Нема осуде јавности, прије свега представника цивилног друштва, интелектуалаца, невладиних организација који због других повода стоје као запете пушк ако не због Вучића, онда због жртава, ако им је уопште стало до њих. Питање безбједносних структура је примарно када се спонтано деси сукоб на одређеном скупу. Овдје је примарно питање ко је овај покушај убиства организовао и ко је у њему учествовао?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мака

13.07.2015 18:50

Па то питање је за Доду и Бакија.Они су неуморни у својим остварењима односно фикс идејама.

Name

МРГУД

13.07.2015 19:16

ОНАЈ КО ЈЕ ВЛАСНИК СИПЕ

Name

М Босну

13.07.2015 19:07

Колико су то спремни људи на помирење и бољи заједнички живот показује и наивни Вучић. Вучићу питајте их зашто Полиција Републике Српске не може да обезбјеђује догађаје у Републици Српској које смо им и онако ми дозволили јер би могли и да забранимо. Да ли знате одговор. У сваком Полицајцу Републике Српске виде Србина и виде заставу Републике Српске које тако силно мрзе зар то није довољан доказ колико нас воле? Сви су они Српски војници и треба им забранити да живи на подручју Републике Српске јер су бранили своју државу. Због ношења застава "армије бих" на територији Републике Српске већ су их требали похапсити на путу и одузети их. ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бугојанац

13.07.2015 19:09

Иако га СИПА није бранила уздигнуте главе иако га каменују такав је поносан и постен народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

13.07.2015 19:12

Ко је овде нормалан ?! Па какво координационо тијело, па за шта ти служи Дирекција за "КООРДИНАЦИЈУ" ?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никад извини

13.07.2015 19:20

Човјек изађе и каже није добро што су Вучића напали у Поточарима. А добро би било да су га на неком другом мјесту напали? ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

13.07.2015 19:36

Нисам Бакиров симпатизер, али мислим да о глави Вуцицу пуно висе раде Миле и Тома.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИСУ, ЈЕСМО!

13.07.2015 19:40

Мектић каже нису одговорили, СИПА каже да су 01.07. одговорили и рекли који је њихов задатак као учесника у Штабу акције "Сребреница 2015". Ако је већ било познато да СИПА неће обезбјеђивати мезарје, за шта они кажу да то није њихов задатак, чиме је онда Бакир Изетбеговић планирао да гарантује безбједност Вучићу, а да га притом у мезарју није ни поздравио, како је вечерас Вучић рекао. Зашто Вилић није рекао да СИПА није одговорила на њихов позив, него је оплео по приватном обезбјеђењу Вучића, и да су они урадили све што је у њиховој моћи и да је било довољно полицајаца распоређених маршутом пролаза. ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина је

13.07.2015 19:44

Само неколико дана прије одласка с дужности, високи представник међународне заједнице у БиХ Цхристиан Сцхwарз-Сцхиллинг донио је најважнију, но по многима, и најспорнију одлуку у своме кратком мандату. Њемачки дипломат наметнуо је Закон о Меморијалном центру Сребреница-Поточари, којим је овласти за управљање тим комплексом с ентитета Република Српска пренио на државу Босну и Херцеговину. Јасно је да су овом наметнутом одлуком, одузете надлежности МУП-у Републике Српске, када је у питању провођење мјера безбједности у комплексу Поточари. Не стоје коментари појединаца у којима се одговорност за догађаје у Поточарима пребацује на МУП Републике Српске и њене припаднике који су свој дио обавеза реализовали на високо професионалном нивоу. Правог кривца за овај безбједносни дебакл треба тражити на правој адреси,а то је Дирекција за координацију полицијских тијале БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДРАГАН

13.07.2015 19:47

НАРОДЕ ОПАМЕТИТЕ СЕ ЈЕЛ ДОДИК БИО СА ДУРАКОВИЦЕМ НА ИСТОМ МЈЕСТУ ПРИЈЕ ДЕСЕТ ДАНА НА ИСТОМ МЈЕСТУ ГДЈЕ ЈЕ БИО ВУЦИЦ АЈДЕ СЈЕТИТЕ СЕ ДА МУ ЈЕ ДУРАКОВИЦ РЕКО ДА НЕ ДОЛАЗИ ВИСЕ ПОДРСКА ВУЦИЦУ И СВЕ НАЈ БОЉЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

музиканти

13.07.2015 20:05

Све ово што се ових дана догадјало су посљедњи трзаји овдашњих политичара да заведу масу. Медјутим пала је киша и народ ће сад мало да охлади па ће да почне да конта како да плати струју, како да купи брашна, хоће ли бити плате, хоће ли се икад запослити, хоће ли бити пензија, итд. Медјутим, нигдје кинте на хоризонту. Добри наши политичари, најбољи синови свих наших народа,...најебали сте, најебали сте како год окренете! Знате шта, заслужили сте, неће ми вас бити жао. Ни најмање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сива Еминенција

13.07.2015 20:10

СИПА није била тамо зато што је то све шупља прича. Вучић данима већ данима прави од овог инцидента свој "Косовски бој" и покушава да убере политичке поене. Глумити фрајера и бити фрајер су два појма. Надам се да ћемо ми Срби ускоро имати неког да нас води како треба. И овај и овај наш су исти пар фантома. Све то треба отјерати говњивом мотком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

краљ

13.07.2015 20:30

Свакој будали јасно. Коме је ово највисе одговарало И ко је коловодза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

13.07.2015 20:41

Више је него јасно, и прије овог циркуса у суботу, да БиХ нема службе безбједности, све је промијешано што се тиче надлежности и онда се не зна ни ко пије ни ко плаћа.Све је ово одлично завршило обзиром на лоше намјере многих да се направи општи хаос.За организацију једне овакве манифестације ми немамо људе а ни институције.Ово како то господин Мектић ради ми је исто као и што неубједљиво прича на званичним мјестима а посебно данас.Ово је недопустиво.Или буди јасан и гласан или поднеси први оставку а онда требају и многи други......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па Бакире твој болесни поглед

13.07.2015 21:25

Бакире твој болесни погкед све говори, срами се, нека ти слузи на цаст сви злоцини које си на руцио у тијеку рата и послије рата, нека ти буде на цаст она вреца дуката сто ти је мајка скупљала и у просила по турској, ругло једно од цовијека.

Name

таци

13.07.2015 21:32

Па народе којем политцару у данасње вријеме одговара мир.

Name

лопови

13.07.2015 21:24

Сиса огромна средства са народних ледја,као и разне друге измисљене јединице,за подрску,оса,специјала...Све то треба укинути,ниста и не раде. Цијело вријема тркељају како је Муп одрадио посао...,ма Вуцица је извукло његово обезбедјење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мир

13.07.2015 22:09

Мисе извињавамо вуцицу за напад на премјра србије то треба зубца испитати јер он је реко дајесва сигурност републике српске била спремна да застити сва права на потоцарима а ниста није предузео јер су то они хтјели да се направи ицдент треба зупца питати стоје убациво полицију у цивилном одјелу и коисто људи били у цивилној униформи а тосе незна јос које вуцица тацно напао јер сигурност републике српске ниста није осигурала пролаз вуцица мисе као зртве извињавамо јос једном премјеру вуцицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ко зна

13.07.2015 22:24

Како су нападачи знали да ту нема полицајаца у цивилу , полиције РС ,да је обезбјеђење слабо и да их ови други неће ни заустављати , ни хапсити . Погледајте снимак , сви униформисани стоје и блеје к'о да су хипнотисани . А надлежни , за обезбјеђење скупа , да су се прпремали , имали би након напада бар један спреман извјештај . То значи , очекивали су нешто горе , па су мислили да им неће требати да се правдају !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бивси Срајлија

14.07.2015 01:06

Опет це да опале по надлезностима Српске, треба сада неко ново кординационо тјело, одузети опет сто висе ингеренција од полиције РС....итд. Вуциц није ни требао да долази, јер су и птице на грани знале да це доци до инцидента. Требамо бити реални да је било организовано да га убију нико их није могао спријецити, ова сва ујдурма је била направљена да се казе како институције БиХ-а не функционису и да их треба мјењати. Срби памет у главу!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поп

14.07.2015 04:02

Ето само ви укидајте регрес полицајцима ко це да вас брани а нека Мајкицка један дан ради а један дан буде пензионер а мој отац цека са пуним стазом три године на пензију и ниста је.ес такву земљу боље да је нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

14.07.2015 05:18

Коме је оно требало, тај стоји иза тога. Погорсање односа измедју Срба и Босњака одговара политикама сто горе то боље. Толико снимака има да се мора знати име сваког од уцесника напада на Вуцица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗОНЕ

14.07.2015 06:00

ШТА ЈОШ ТРЕБА ДА СЕ ДЕСИ. МИЛЕ БЕКРИЈО. КО СЕ ПОСЛЕДЊИ СМИЈЕ НАЈ СЛАЂЕ СЕ СМИЈЕ. ТУЊИЦЕ САДА ИМАЈУ КАПАЦИТЕТ ЗА ЈЕДНУ ВЛАДУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

15.07.2015 06:10

Народе ко год ти куци додје постар електрицар да искљуци струју каменице па озези у овој босанској касаби се за то не одговара, мозес рокнут у главу кога год позелис само немој доду, наебацес.

ОДГОВОРИТЕ