Влада Српске наставља структурални дијалог

Министри правде свих нивоа власти у БиХ и представници Европске комисије договорили су се данас о новом моделу структуралног дијалога о реформи правосуђа у БиХ.

Босна и Херцеговина 13.07.2015 | 16:25
Влада Српске наставља структурални дијалог

Од сада у структуралном дијалогу учествују само министри правде а остали,досадашњи учесници имаће савјетодавну улогу.Циљ је појачати дијалог и убрзати реформе како би се што прије ријешило питање процесуирања ратних злочина и повела борба против криминала и корупције.

,,Отворили смо нови приступ структуралном дијалогу о реформи правосуђа у БиХ'',каже министар правде Републике Српске Антон Касиповић и додаје да је структурални дијалог до сада дао неке добре резултате,али је процес запао у тешкоће због превише учесника у дијалогу и пешироких тема.

,,Примарни интерес,циљ и захтјев Републике Српске је наставак структуралног дијалога.Веома сам задовољан.Питања јесу тешка али стрпљивим,искреним и квалитетним радом,на темељу уставних надлежности БиХ и ентитета,можемо направити одлучнији корак напријед'',истиче Касиповић.

Ако је министар правде Републике Српске задовољан наставком структуралног дијалога поставља се питање како се у то задовољство уклапа најављени референдум о Суду и Тужилаштву БиХ.

,,Ми смо данас договорили начин будућег рада,а Народна Скупштина расправљаће на посебној сједници питање рефрендума.Што се мене тиће Министарство правде и Влада Републике Српске реализоваће приступ том питању на начин како то утврди Народна скупштина.Ни мање ни вше од тога'',каже министар Касиповић.

Директор за западни Балкан у Европској комисији Жан Ерик Паке истиче да је Европска унија забринута због референдума и да не постоји уставни основ за тако нешто.

Такође поручује да треба направити разлику између правосуђа и политике.

,,Вјерујемо да је то покушај скретања пажње са кључних питања. Социјалних и економских проблема у Републици Српској и БиХ'',каже Паке.

Са или без референдума Структурални дијалог о реформи правосуђа у БиХ се наставља.

Из дијалога су искључени представници Суда и Тужилаштва БиХ,што је њима изузетно тешко пало,али министри правде поручују да они носе одговорност за правосуђе у БиХ па је нормално да они доносе и одлуке које се тичу реформе правосуђа у БиХ.

(БН ТВ)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Серафим

13.07.2015 14:28

...Све у име народа који их бира па им аплаудира УРААААА долазе Кинези и Руси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

белај

13.07.2015 14:37

Ови да поведу борбу против криминала и корупције, па неће сами себе хапсити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лоло

13.07.2015 16:46

Ова власт проводи структурни дијалог сама са собом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сноуден

13.07.2015 17:29

Оцистите ви правосудје од корумпираних судија и тузилаца.Поставите критерије па немозе свако бит судија ил тузилац.Немогу у оравосудју радити људи сумњивог морала и кривицно процесуирани смојесно то једино у БиХ мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зУДБАц

13.07.2015 17:30

Све је то фино, него шта ћемо са организован криминалом који је повезан са СНСДом? Смјенити Горана Зупца што прије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

13.07.2015 18:32

Очистите правосудје од себе. Па ће бити како треба.

ОДГОВОРИТЕ