Vlada Srpske nastavlja strukturalni dijalog

Ministri pravde svih nivoa vlasti u BiH i predstavnici Evropske komisije dogovorili su se danas o novom modelu strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH.

Bosna i Hercegovina 13.07.2015 | 16:25
Vlada Srpske nastavlja strukturalni dijalog

Od sada u strukturalnom dijalogu učestvuju samo ministri pravde a ostali,dosadašnji učesnici imaće savjetodavnu ulogu.Cilj je pojačati dijalog i ubrzati reforme kako bi se što prije riješilo pitanje procesuiranja ratnih zločina i povela borba protiv kriminala i korupcije.

,,Otvorili smo novi pristup strukturalnom dijalogu o reformi pravosuđa u BiH'',kaže ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović i dodaje da je strukturalni dijalog do sada dao neke dobre rezultate,ali je proces zapao u teškoće zbog previše učesnika u dijalogu i peširokih tema.

,,Primarni interes,cilj i zahtjev Republike Srpske je nastavak strukturalnog dijaloga.Veoma sam zadovoljan.Pitanja jesu teška ali strpljivim,iskrenim i kvalitetnim radom,na temelju ustavnih nadležnosti BiH i entiteta,možemo napraviti odlučniji korak naprijed'',ističe Kasipović.

Ako je ministar pravde Republike Srpske zadovoljan nastavkom strukturalnog dijaloga postavlja se pitanje kako se u to zadovoljstvo uklapa najavljeni referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH.

,,Mi smo danas dogovorili način budućeg rada,a Narodna Skupština raspravljaće na posebnoj sjednici pitanje refrenduma.Što se mene tiće Ministarstvo pravde i Vlada Republike Srpske realizovaće pristup tom pitanju na način kako to utvrdi Narodna skupština.Ni manje ni vše od toga'',kaže ministar Kasipović.

Direktor za zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Žan Erik Pake ističe da je Evropska unija zabrinuta zbog referenduma i da ne postoji ustavni osnov za tako nešto.

Takođe poručuje da treba napraviti razliku između pravosuđa i politike.

,,Vjerujemo da je to pokušaj skretanja pažnje sa ključnih pitanja. Socijalnih i ekonomskih problema u Republici Srpskoj i BiH'',kaže Pake.

Sa ili bez referenduma Strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u BiH se nastavlja.

Iz dijaloga su isključeni predstavnici Suda i Tužilaštva BiH,što je njima izuzetno teško palo,ali ministri pravde poručuju da oni nose odgovornost za pravosuđe u BiH pa je normalno da oni donose i odluke koje se tiču reforme pravosuđa u BiH.

(BN TV)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Serafim

13.07.2015 14:28

...Sve u ime naroda koji ih bira pa im aplaudira URAAAAA dolaze Kinezi i Rusi.

ODGOVORITE
Name

belaj

13.07.2015 14:37

Ovi da povedu borbu protiv kriminala i korupcije, pa neće sami sebe hapsiti.

ODGOVORITE
Name

lolo

13.07.2015 16:46

Ova vlast provodi strukturni dijalog sama sa sobom.

ODGOVORITE
Name

Snouden

13.07.2015 17:29

Ocistite vi pravosudje od korumpiranih sudija i tuzilaca.Postavite kriterije pa nemoze svako bit sudija il tuzilac.Nemogu u oravosudju raditi ljudi sumnjivog morala i krivicno procesuirani smojesno to jedino u BiH moze.

ODGOVORITE
Name

zUDBAc

13.07.2015 17:30

Sve je to fino, nego šta ćemo sa organizovan kriminalom koji je povezan sa SNSDom? Smjeniti Gorana Zupca što prije!

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

13.07.2015 18:32

Očistite pravosudje od sebe. Pa će biti kako treba.

ODGOVORITE