Челници еврозоне Грчкој одобрили помоћ

Након 17 сати преговора челници еврозоне једногласно су постигли споразум о трећој позајмици Грчкој. Ова ће презадужена земља с југа добити 35 милијарди евра помоћи, иако се још до прије неколико сати говорило како јој заправо пријети пропаст.

Свијет 13.07.2015 | 15:27
Челници еврозоне Грчкој одобрили помоћ

Предсједавајући Савјета Европске уније Доналд Туск на пресс конференцији у Бриселу је рекао:

„Лидери су сагласни да се почне преговарати са Европским механизмом стабилности, што уствари значи наставак помоћи за Грке.“
Ова одлука, како је навео, „даје Грчкој шансу да се стабилизује“.

На званичној Атини је сада задатак да до сриједе, 15.јула изгласа реформе које захтијевају лидери еврозоне.

Грчки премијер, не без разлога, препун себе, изјавио је како је он након тешке битке осигурао пакет помоћи, те реструктурисање дуга.

​​Алексис Ципрас је додао како је држава избјегла банкрот и колапс банкарског система.

​​Шеф Европске комисије Жан-Клод Јункер изјавио је да договор није лако постигнут, али да је барем спријечен излазак Грчке из зоне заједничке валуте.

„Без обзира на све, задовољни смо постигнутим резултатима“, констатовао је Јункер.

Жерон Дијселблоем, челник групе министара финансија еврозоне, рекао је да се споразум базира на 50 милијарди вриједном фонду, којим ће се приватизовати или ће се кроз њега управљати грчком имовином.

Половина тог новца пак служиће за докапитализацију грчких банака.
Споразум морају прихватити парламенти земаља чланица еврозоне.

"Грчки парламент врло брзо мора донијети законе о бројним питањима и на тај начин убрзати враћање повјерења у свим процеса између држава чланица. Такође, ту су и врло конкретни договори о томе гдје се грчке обавезе морају појачати – а то су производња, тржиште рада и друге реформе", поручио је Дијселблоем.

"Пут ће бити дуг, а судећи према преговорима и тежак", рекла је у понедјељак рано ујутро њемачка канцеларка Ангела Меркел.

"Документ се базира на обавези Грчке да обнови повјерење, на свијести да су они одговорни за провођење свега што је у Бриселу договорено“, додала је Меркел.

Како је прошла опасност од изласка Грчке из еврозоне, тако се на берзама осјетио позитиван раст, како на евро, тако и на најважније дионице у Европи.

Њемачки ДАX је, примјера ради, порастао за 1,2 одсто, а француски ЦАЦ-40 за 1,6 процената.

(РСЕ)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

дивља јабука

13.07.2015 15:34

И ово с грчком је сапуница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазар

13.07.2015 17:55

Гркој је Ватикан сместио тако да има да је нема! Грчка је стала под крваве хаљине папе из Ватикана. Ту нема назад, нема рикверца! Европска унија је Калергијев план из 1922 године о Уједињеној Европи. Калергијев палн предвиђа да се одрекнемо:1.Националног 2. Расног И 3.Културног идентитета. Да се укрштамо са Азијатима И обојенима, стварајући мултинационалн стадо једнаких особина, које Ватикан лако може да контолише. Калергијевим планом Уједињена Европа треба да нестане. Евроска унија представља геноцид. Ангела Меркел И Ван Ромпеј су добитници Калергијеве награде.

ОДГОВОРИТЕ