Čelnici evrozone Grčkoj odobrili pomoć

Nakon 17 sati pregovora čelnici evrozone jednoglasno su postigli sporazum o trećoj pozajmici Grčkoj. Ova će prezadužena zemlja s juga dobiti 35 milijardi evra pomoći, iako se još do prije nekoliko sati govorilo kako joj zapravo prijeti propast.

Svijet 13.07.2015 | 15:27
Čelnici evrozone Grčkoj odobrili pomoć

Predsjedavajući Savjeta Evropske unije Donald Tusk na press konferenciji u Briselu je rekao:

„Lideri su saglasni da se počne pregovarati sa Evropskim mehanizmom stabilnosti, što ustvari znači nastavak pomoći za Grke.“
Ova odluka, kako je naveo, „daje Grčkoj šansu da se stabilizuje“.

Na zvaničnoj Atini je sada zadatak da do srijede, 15.jula izglasa reforme koje zahtijevaju lideri evrozone.

Grčki premijer, ne bez razloga, prepun sebe, izjavio je kako je on nakon teške bitke osigurao paket pomoći, te restrukturisanje duga.

​​Aleksis Cipras je dodao kako je država izbjegla bankrot i kolaps bankarskog sistema.

​​Šef Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da dogovor nije lako postignut, ali da je barem spriječen izlazak Grčke iz zone zajedničke valute.

„Bez obzira na sve, zadovoljni smo postignutim rezultatima“, konstatovao je Junker.

Žeron Dijselbloem, čelnik grupe ministara finansija evrozone, rekao je da se sporazum bazira na 50 milijardi vrijednom fondu, kojim će se privatizovati ili će se kroz njega upravljati grčkom imovinom.

Polovina tog novca pak služiće za dokapitalizaciju grčkih banaka.
Sporazum moraju prihvatiti parlamenti zemalja članica evrozone.

"Grčki parlament vrlo brzo mora donijeti zakone o brojnim pitanjima i na taj način ubrzati vraćanje povjerenja u svim procesa između država članica. Takođe, tu su i vrlo konkretni dogovori o tome gdje se grčke obaveze moraju pojačati – a to su proizvodnja, tržište rada i druge reforme", poručio je Dijselbloem.

"Put će biti dug, a sudeći prema pregovorima i težak", rekla je u ponedjeljak rano ujutro njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Dokument se bazira na obavezi Grčke da obnovi povjerenje, na svijesti da su oni odgovorni za provođenje svega što je u Briselu dogovoreno“, dodala je Merkel.

Kako je prošla opasnost od izlaska Grčke iz evrozone, tako se na berzama osjetio pozitivan rast, kako na evro, tako i na najvažnije dionice u Evropi.

Njemački DAX je, primjera radi, porastao za 1,2 odsto, a francuski CAC-40 za 1,6 procenata.

(RSE)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

13.07.2015 15:34

I ovo s grčkom je sapunica.

ODGOVORITE
Name

Lazar

13.07.2015 17:55

Grkoj je Vatikan smestio tako da ima da je nema! Grčka je stala pod krvave haljine pape iz Vatikana. Tu nema nazad, nema rikverca! Evropska unija je Kalergijev plan iz 1922 godine o Ujedinjenoj Evropi. Kalergijev paln predviđa da se odreknemo:1.Nacionalnog 2. Rasnog I 3.Kulturnog identiteta. Da se ukrštamo sa Azijatima I obojenima, stvarajući multinacionaln stado jednakih osobina, koje Vatikan lako može da kontoliše. Kalergijevim planom Ujedinjena Evropa treba da nestane. Evroska unija predstavlja genocid. Angela Merkel I Van Rompej su dobitnici Kalergijeve nagrade.

ODGOVORITE