Боровница из Српца иде на тржиште Европе

Четири произвођача боровнице са подручја србачке општине добила су зелено свјетло за увођење међународног стандарда за извоз боровнице на тржиште Европске уније.

Република Српска 13.07.2015 | 14:50
Боровница из Српца иде на тржиште Европе

Зоран Ивановић, Саво Томић, Миленко Адамовић и Стојан Шушчевић извозиће боровнице захваљујући споразуму који су недавно потписали Центар за пољопривреду и рурални развој из Бањалуке, Удружење "Био боровница" и Агенција за развој малих и средњих предузећа "Апис" Србац. На основу тог споразума Центар за пољопривреду и рурални развој је уплатио 4.000 КМ за сертификацију, а заједно са "Био боровницом" је анимирао и изабрао произвођаче са подручја општине Србац.

- Прије три године сам засадио 1.300 жбунова боровнице на површини од пола хектара. Лани сам имао принос од 350 килограма, ове године очекујем три пута више, а догодине се надам приносу од око 2,5 тона, што би исплатило трошкове производње и омогућило пристојну зараду - рекао је Ивановић.

Координатор пројекта Центра за пољопривреду и рурални развој Бојан Чикић каже да је у плану да пројект буде настављен подршком произвођачима.

- Постоје и друге културе које могу бити обухваћене истим стандардом, чиме се омогућава лакши пласман на европско тржиште и на томе ћемо радити у наредном периоду - истакао је Чикић.

Извор: Глас Српске

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

сиротиња

13.07.2015 14:30

Знамо и ми јести боровнице !

ОДГОВОРИТЕ