Borovnica iz Srpca ide na tržište Evrope

Četiri proizvođača borovnice sa područja srbačke opštine dobila su zeleno svjetlo za uvođenje međunarodnog standarda za izvoz borovnice na tržište Evropske unije.

Republika Srpska 13.07.2015 | 14:50
Borovnica iz Srpca ide na tržište Evrope

Zoran Ivanović, Savo Tomić, Milenko Adamović i Stojan Šuščević izvoziće borovnice zahvaljujući sporazumu koji su nedavno potpisali Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj iz Banjaluke, Udruženje "Bio borovnica" i Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća "Apis" Srbac. Na osnovu tog sporazuma Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj je uplatio 4.000 KM za sertifikaciju, a zajedno sa "Bio borovnicom" je animirao i izabrao proizvođače sa područja opštine Srbac.

- Prije tri godine sam zasadio 1.300 žbunova borovnice na površini od pola hektara. Lani sam imao prinos od 350 kilograma, ove godine očekujem tri puta više, a dogodine se nadam prinosu od oko 2,5 tona, što bi isplatilo troškove proizvodnje i omogućilo pristojnu zaradu - rekao je Ivanović.

Koordinator projekta Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Bojan Čikić kaže da je u planu da projekt bude nastavljen podrškom proizvođačima.

- Postoje i druge kulture koje mogu biti obuhvaćene istim standardom, čime se omogućava lakši plasman na evropsko tržište i na tome ćemo raditi u narednom periodu - istakao je Čikić.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

sirotinja

13.07.2015 14:30

Znamo i mi jesti borovnice !

ODGOVORITE