Сребреница: Прислужене свијеће за убијене Србе

Чланови делегација Удружења грађана "Источна алтернатива" из Србије и Републике Српске данас су испред зграде Основног суда у Сребреници положили вијенац, прислужили свијеће за покој душа свих убијених и окадили зграду суда која је од 1992. до 1995. године била логор за Србе у Сребреници.

Република Српска 13.07.2015 | 13:16
Сребреница: Прислужене свијеће за убијене Србе

Предсједник "Источне алтернативе" Републике Српске Војин Павловић рекао је да је ово први пут да је дозвољено полагање цвијећа и одавање почасти Србима који су затварани, мучени и убијани у овом логору.

"Одавде су само ријетки размијењени живи, али су за кратко вријеме умирали од посљедица тортура у овој згради гдје им није суђено, него су припадници такозване Армије РБиХ обављали егзекуције над заробљенима свирепо их убијајући на разне начине", изјавио је Павловић.

Он је истакао да је вријеме да се, у складу са законом, обиљеже сва српска стратишта и логори, и да ће "Источна алтернатива" у наредном периоду то учинити.

"Обиљежићемо логоре који су били у Основном суду, бившој полицијској згради, `пилићарнику` у Горњим Поточарима и на још пет мјеста гдје су Срби затварани, мучени и убијани у току посљедњег рата у Сребреници", прецизирао је Павловић.

Према Павловићем ријечима, ово је дуг српског народа према настрадалим сународницима, али и начин да се објелодани истина да су у посљедњем рату на овим просторима и Срби страдали.

"Не желимо негирати туђе жртве, али желимо да се признају српске жртве и да /ратни командант муслиманских снага у Сребреници/ Насер Орић и његови саучесници одговарају за бројне злочине које су починили над припадницима српског народа у средњем Подрињу", закључио је Павловић.

Представник "Источне алтернативе" Србије Драган Тодоровић рекао је да ће ова организација учинити све да отргне од заборава Србе који су страдали у посљедњем рату.

"На вијенцима пише 13. 7. 1992 - 13. 7. 2015. што говори да је требало да прође 23 године да буде омогућено да се први пут овдје дође, положи вијенац и прислуже свијеће за покој душа настрадалих, окади мјесто њиховог страдања и каже истина о томе", изјавио је Тодоровић.

Он је подсјетио да су Србе тјерали да забораве своје жртве из ратова 1914, па од 1941. до 1945. године.

"И даље нас тјерају да заборавимо наше жртве из деведесетих година прошлог вијека. Они жртве желе да прогласе кривим доношењем резолуције у Савјету безбједности УН. Велика Британија то чини да би прикрила своју одговорност за освајања и уништавања народа широм свијета кроз историју, али та срамна иницијатива је, срећом, спријечена", рекао је Тодоровић.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

србин

13.07.2015 11:20

Вуцицу гдје си данас у Сребреници...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја!!!

13.07.2015 12:08

Несто не видим великога патриоту и србина гос.Додика или му се није слегло од јуце кад је био с Изворним сдс-ом?

Name

Уочено

13.07.2015 12:05

Окупљање је очито масовно.

ОДГОВОРИТЕ