Srebrenica: Prislužene svijeće za ubijene Srbe

Članovi delegacija Udruženja građana "Istočna alternativa" iz Srbije i Republike Srpske danas su ispred zgrade Osnovnog suda u Srebrenici položili vijenac, prislužili svijeće za pokoj duša svih ubijenih i okadili zgradu suda koja je od 1992. do 1995. godine bila logor za Srbe u Srebrenici.

Republika Srpska 13.07.2015 | 13:16
Srebrenica: Prislužene svijeće za ubijene Srbe

Predsjednik "Istočne alternative" Republike Srpske Vojin Pavlović rekao je da je ovo prvi put da je dozvoljeno polaganje cvijeća i odavanje počasti Srbima koji su zatvarani, mučeni i ubijani u ovom logoru.

"Odavde su samo rijetki razmijenjeni živi, ali su za kratko vrijeme umirali od posljedica tortura u ovoj zgradi gdje im nije suđeno, nego su pripadnici takozvane Armije RBiH obavljali egzekucije nad zarobljenima svirepo ih ubijajući na razne načine", izjavio je Pavlović.

On je istakao da je vrijeme da se, u skladu sa zakonom, obilježe sva srpska stratišta i logori, i da će "Istočna alternativa" u narednom periodu to učiniti.

"Obilježićemo logore koji su bili u Osnovnom sudu, bivšoj policijskoj zgradi, `pilićarniku` u Gornjim Potočarima i na još pet mjesta gdje su Srbi zatvarani, mučeni i ubijani u toku posljednjeg rata u Srebrenici", precizirao je Pavlović.

Prema Pavlovićem riječima, ovo je dug srpskog naroda prema nastradalim sunarodnicima, ali i način da se objelodani istina da su u posljednjem ratu na ovim prostorima i Srbi stradali.

"Ne želimo negirati tuđe žrtve, ali želimo da se priznaju srpske žrtve i da /ratni komandant muslimanskih snaga u Srebrenici/ Naser Orić i njegovi saučesnici odgovaraju za brojne zločine koje su počinili nad pripadnicima srpskog naroda u srednjem Podrinju", zaključio je Pavlović.

Predstavnik "Istočne alternative" Srbije Dragan Todorović rekao je da će ova organizacija učiniti sve da otrgne od zaborava Srbe koji su stradali u posljednjem ratu.

"Na vijencima piše 13. 7. 1992 - 13. 7. 2015. što govori da je trebalo da prođe 23 godine da bude omogućeno da se prvi put ovdje dođe, položi vijenac i prisluže svijeće za pokoj duša nastradalih, okadi mjesto njihovog stradanja i kaže istina o tome", izjavio je Todorović.

On je podsjetio da su Srbe tjerali da zaborave svoje žrtve iz ratova 1914, pa od 1941. do 1945. godine.

"I dalje nas tjeraju da zaboravimo naše žrtve iz devedesetih godina prošlog vijeka. Oni žrtve žele da proglase krivim donošenjem rezolucije u Savjetu bezbjednosti UN. Velika Britanija to čini da bi prikrila svoju odgovornost za osvajanja i uništavanja naroda širom svijeta kroz istoriju, ali ta sramna inicijativa je, srećom, spriječena", rekao je Todorović.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

srbin

13.07.2015 11:20

Vucicu gdje si danas u Srebrenici...

ODGOVORITE
Name

Ja!!!

13.07.2015 12:08

Nesto ne vidim velikoga patriotu i srbina gos.Dodika ili mu se nije sleglo od juce kad je bio s Izvornim sds-om?

Name

Uočeno

13.07.2015 12:05

Okupljanje je očito masovno.

ODGOVORITE