Сезонских радника много, а посла мало

Понуда сезонских послова за омладину је мања у односу на прошле године, док је потражња знатно већа и љето је управо период кад студенти и ђаци траже радно мјесто како би зарадили нешто новца.

Република Српска 13.07.2015 | 10:31
Сезонских радника много, а посла мало

Потврдили су ово из омладинских задруга КАБ и СОС, наводећи да тренутно нуде физичке послове попут копања земље и канала, пресељења, утовара-истовара, рад у складишту, рад у архивама, док за жене нуде промотерске послове и послове анкетирања.

„Понуда послова је мања у односу на прошле године, док је потражња знатно већа. Ми уговарамо послове и склапамо уговоре са фирмама гдје ангажујемо наше чланове. Тренутно имамо одређен број чланова који раде на извођењу радова на тврђави Кастел, а ово је период кад имамо највише пријављених ђака и студената који траже посао“, рекао је Миле Ерцег, директор Омладинске задруге СОС.

Према његовим ријечима, цијена сатнице се креће од 3,5 до пет КМ.

Из Омладинске организације КАБ кажу да многи сезонски послови не одговарају студентима јер почињу за вријеме предавања и испитних рокова.

„Послови за које ми највише ангажујемо своје чланове су послови прераде воћа и поврћа. Цијена сатнице је пет КМ, а послодавац је дужан да уплати 29 одсто пореза и доприноса. За чланове са Завода за запошљавање ми плаћамо све доприносе, изузев доприноса за здравствено осигурање„, рекао је Иво Туркеш, директор Омладинске задруге КАБ.

Према Активу ове омладинске задруге, минимално ангажовање је четири сата, док је чланство бесплатно.
„Студенти доносе индекс као доказ да су редовни студенти, отварају рачун у банци и плаћају 3,5 КМ на рачун осигурања„, кажу из Задруге КАБ.

Из Уније студената Републике Српске сматрају да је цијена сатнице катастрофална.

„Унија студената већ годину улаже све напоре и интензивирали смо рад у вези са Студентском задругом у Студентском центру „Никола Тесла“ како би јој био омогућен равноправан положај с осталим омладинским организацијама, односно како би се спустио проценат на порез и доприносе, те се студенти могли лакше запошљавати током студирања и, самим тим, могли финансирати школовање и смјештај у Бањалуци. Био би то велики корак напријед, а само у склопу Студентског центра директор би могао запослити између 20 и 30 студената, када би стопа пореза била нижа“, изјавио је Боривоје Обрадовић, предсједник Уније студената Републике Српске.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар