Sezonskih radnika mnogo, a posla malo

Ponuda sezonskih poslova za omladinu je manja u odnosu na prošle godine, dok je potražnja znatno veća i ljeto je upravo period kad studenti i đaci traže radno mjesto kako bi zaradili nešto novca.

Republika Srpska 13.07.2015 | 10:31
Sezonskih radnika mnogo, a posla malo

Potvrdili su ovo iz omladinskih zadruga KAB i SOS, navodeći da trenutno nude fizičke poslove poput kopanja zemlje i kanala, preseljenja, utovara-istovara, rad u skladištu, rad u arhivama, dok za žene nude promoterske poslove i poslove anketiranja.

„Ponuda poslova je manja u odnosu na prošle godine, dok je potražnja znatno veća. Mi ugovaramo poslove i sklapamo ugovore sa firmama gdje angažujemo naše članove. Trenutno imamo određen broj članova koji rade na izvođenju radova na tvrđavi Kastel, a ovo je period kad imamo najviše prijavljenih đaka i studenata koji traže posao“, rekao je Mile Erceg, direktor Omladinske zadruge SOS.

Prema njegovim riječima, cijena satnice se kreće od 3,5 do pet KM.

Iz Omladinske organizacije KAB kažu da mnogi sezonski poslovi ne odgovaraju studentima jer počinju za vrijeme predavanja i ispitnih rokova.

„Poslovi za koje mi najviše angažujemo svoje članove su poslovi prerade voća i povrća. Cijena satnice je pet KM, a poslodavac je dužan da uplati 29 odsto poreza i doprinosa. Za članove sa Zavoda za zapošljavanje mi plaćamo sve doprinose, izuzev doprinosa za zdravstveno osiguranje„, rekao je Ivo Turkeš, direktor Omladinske zadruge KAB.

Prema Aktivu ove omladinske zadruge, minimalno angažovanje je četiri sata, dok je članstvo besplatno.
„Studenti donose indeks kao dokaz da su redovni studenti, otvaraju račun u banci i plaćaju 3,5 KM na račun osiguranja„, kažu iz Zadruge KAB.

Iz Unije studenata Republike Srpske smatraju da je cijena satnice katastrofalna.

„Unija studenata već godinu ulaže sve napore i intenzivirali smo rad u vezi sa Studentskom zadrugom u Studentskom centru „Nikola Tesla“ kako bi joj bio omogućen ravnopravan položaj s ostalim omladinskim organizacijama, odnosno kako bi se spustio procenat na porez i doprinose, te se studenti mogli lakše zapošljavati tokom studiranja i, samim tim, mogli finansirati školovanje i smještaj u Banjaluci. Bio bi to veliki korak naprijed, a samo u sklopu Studentskog centra direktor bi mogao zaposliti između 20 i 30 studenata, kada bi stopa poreza bila niža“, izjavio je Borivoje Obradović, predsjednik Unije studenata Republike Srpske.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar