Сунчајте се, али паметно

Док уживате на сунцу ових дана, сетите се да није довољно набавити средство за заштиту са што већим фактором. Важно је у ком сте поднебљу и који је тип ваше коже.

Здравље 13.07.2015 | 09:14
Сунчајте се, али паметно

Сунце емитује две врсте зрака који су штетни за кожу – УВА зраци који изазивају привремено старење коже, али и дугорочно малигно обољење коже, и УВБ зраци који могу да изазову опекотине, имуносупресију и малигна обољења нашег покривача.

Због тога је током летњих месеци изузетно важно заштитити се од њиховог опасног деловања. Сунце треба избегавати од 10 до 16 сати, када је УВ индекс највиши, користити средства за заштиту, као и одећу израђену од специјалних тканина која не пропушта УВ зраке.

Средства за заштиту од сунца треба бирати према броју заштитног фактора, СПФ (Сун Протецтиве Фацтор), који означава колико времена можемо провести на сунцу, а да се не појаве опекотине, у односу на време које бисмо могли да проведемо без заштите. Притом се не треба водити правилом „што већи фактор, то боља заштита“, јер избор адекватног заштитног фактора зависи и од типа коже, УВ индекса, годишњег доба и места где се излажемо сунцу. УВ индекс означава јачину УВ зрачења у одређено доба дана на одређеном месту.

Особама светлог тена, светлих очију и косе, чија кожа углавном изгори након излагања сунцу, саветује се употреба производа са фактором 50 и већим, док особе тамније коже, косе и очију могу изабрати и фактор заштите 30.

Не постоји идеално заштитно средство које ће штитити кожу у време када је УВ индекс највећи, што је око поднева. Чак и с највишим фактором, сунчање у то време треба избегавати.

На амбалажи заштитног средства, осим ознаке СПФ, мора бити и ознака УВА, која указује на заштитни фактор УВА зрачења, и она мора да износи бар трећину заштите од УВБ зрачења. Подлога у препарату за заштиту од сунца одређује и њену ефикасност.

Креме за сунчање деле се на оне с хемијском и оне с механичком заштитом. Креме са механичком заштитом садрже минерале (цинков оксид и титанијум диоксид), који рефлектују УВ зраке. То су креме које остављају бели траг на кожи и препоручују се деци или особама које су алергичне на сунце, као и онима с кожним болестима.

Малу децу обавезно заштитите и шеширићем, као и одећом која штити од УВ зрачења и чешће боравите с њима у хладу.

Средства с хемијским заштитним фактором пак не остављају бели траг и естетски су прихватљивија, па ће многи радије изабрати такву заштиту.

РТС

Коментари / 0

Оставите коментар