Отварање поглавља само ако буде договора о ЗСО

Политички аналитичар из берлинског Савета за политику демократизације Бодо Вебер изјавио је да би до отварања првих преговарачких поглавља у овој години могло доћи само ако се у Бриселу до летње паузе постигне договор у вези са статутом Заједнице српских општина, за шта је остало мало времена.

Србија 12.07.2015 | 10:59
Отварање поглавља само ако буде договора о ЗСО

"За то је остало још сасвим мало времена", рекао је јуче Вебер, који је специјализован за подручје Западног Балкана.

Према његовим речима, то што је Србија од Русије тражила да уложи вето на изгласавање британске резолуције о Сребреници у Савету безбедности УН сигурно ће се одразити на пут Србије у Европску унију.

То ће, додао је он у интервјуу Куриру, довести до тога да део чланица ЕУ тражи раније отварање поглавља 32 (финанијска контрола) и инсистирати на ранијој хармонизацији спољне политике Србије са политиком Уније, укључујући и однос ЕУ према Русији.

"Може се сигурно говорити о аутоголу", уверен је Вебер.

Говорећи о недавној посети немачке канцеларке Ангеле Меркел Београду, Вебер је рекао да она подели похвале тамо где су оне заслужене - на рачун економских реформи, регионалне сарадње и одступања од ранијег тврдог става о разговору са Пристином у Бриселу.

"То ће све имати конкретних ефеката када бидед и резултата у дијалогу Београда и Приштине", поручио је Вебер. 

Извор: Тањуг

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

xyз

12.07.2015 09:22

То знаци никад!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лоло

12.07.2015 10:34

И боље никад него икад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

12.07.2015 11:28

Трла баба Лан да јој прође дан. Каква унија, шта ће то нама, нама је и овако добро. А та клика што као води ЕУ то су све масони.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрина

12.07.2015 16:17

Њемци су фино рекли Србија ако остане уз Русију неце морати да се мјења али ако хоце у ЕУ онда це се морати промјенити.Мозе да бира или једно или друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

12.07.2015 19:23

Ако богда да никад не удје,види се како сте помогли овима сто удјосе у ове две задње туре.Дугови,посла нема а цене дупле.

ОДГОВОРИТЕ