Otvaranje poglavlja samo ako bude dogovora o ZSO

Politički analitičar iz berlinskog Saveta za politiku demokratizacije Bodo Veber izjavio je da bi do otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja u ovoj godini moglo doći samo ako se u Briselu do letnje pauze postigne dogovor u vezi sa statutom Zajednice srpskih opština, za šta je ostalo malo vremena.

Srbija 12.07.2015 | 10:59
Otvaranje poglavlja samo ako bude dogovora o ZSO

"Za to je ostalo još sasvim malo vremena", rekao je juče Veber, koji je specijalizovan za područje Zapadnog Balkana.

Prema njegovim rečima, to što je Srbija od Rusije tražila da uloži veto na izglasavanje britanske rezolucije o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN sigurno će se odraziti na put Srbije u Evropsku uniju.

To će, dodao je on u intervjuu Kuriru, dovesti do toga da deo članica EU traži ranije otvaranje poglavlja 32 (finanijska kontrola) i insistirati na ranijoj harmonizaciji spoljne politike Srbije sa politikom Unije, uključujući i odnos EU prema Rusiji.

"Može se sigurno govoriti o autogolu", uveren je Veber.

Govoreći o nedavnoj poseti nemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu, Veber je rekao da ona podeli pohvale tamo gde su one zaslužene - na račun ekonomskih reformi, regionalne saradnje i odstupanja od ranijeg tvrdog stava o razgovoru sa Pristinom u Briselu.

"To će sve imati konkretnih efekata kada bided i rezultata u dijalogu Beograda i Prištine", poručio je Veber. 

Izvor: Tanjug

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

xyz

12.07.2015 09:22

To znaci nikad!

ODGOVORITE
Name

lolo

12.07.2015 10:34

I bolje nikad nego ikad.

ODGOVORITE
Name

Radovan

12.07.2015 11:28

Trla baba Lan da joj prođe dan. Kakva unija, šta će to nama, nama je i ovako dobro. A ta klika što kao vodi EU to su sve masoni.

ODGOVORITE
Name

Drina

12.07.2015 16:17

Njemci su fino rekli Srbija ako ostane uz Rusiju nece morati da se mjenja ali ako hoce u EU onda ce se morati promjeniti.Moze da bira ili jedno ili drugo.

ODGOVORITE
Name

Boki

12.07.2015 19:23

Ako bogda da nikad ne udje,vidi se kako ste pomogli ovima sto udjose u ove dve zadnje ture.Dugovi,posla nema a cene duple.

ODGOVORITE