Данас 23 године од злочина Орићевих војника у сребреничким селима

У Сребреници ће данас бити обиљежене 23 године од страдања 69 српских цивила и војника, које су убиле муслиманске снаге под командом Насера Орића на Петровдан 1992. у сребреничким селима Залазје и Сасе и братуначиким Биљача и Загони.

Република Српска 12.07.2015 | 10:07
Данас 23 године од злочина Орићевих војника у сребреничким селима

Након литургије у цркви Покрова пресвете Богородице у Сребреници, чланови породица погинулих, родбина, комшије, саборци и делегације Борачке и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, те српских чланова општинске власти посјетиће мјеста страдања, положити цвијеће код спомен-обиљежја и прислужити свијеће за покој душа настрадалих.

Код споменика и костурнице на Залазју биће служен парастос за Србе убијене на Петровдан 1992. године, као и за све остале српске војнике и цивиле из ове општине погинуле у одбрамбено-отаџбинском рату.

Тиме ће бити завршен програм традиционалне меморијалне, хуманитарне и културно-спортске манифестације "Петровдански дани", која се организује као знак сјећања на погинуле Србе.

Настављајући систематско планско етничко чишћење српских простора започето у априлу 1992. године, јаке муслиманске снаге из Сребренице под командом Насера Орића упале су 12. јула у више српских села у сребреничкој и братуначкој општини, убијајући, пљачкајући и палећи све што су стигле.
Тог дана у борби "прса у прса" убијено је 69, а рањено много више српских бораца и цивила, а 22 су заробљена.

За ове, као и за многе друге злочине почињене над Србима из Сребренице и средњег Подриња још нико није одговарао.

Посмртни остаци 10 несталих Срба случајно су ексхумирани 10. јуна 2011. године из масовне гробнице на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака. Идентификовани су и сахрањени годину дана касније, на Петровдан 2012. Посмртни остаци два нестала Србина пронађени су и сахрањени раније.

Организатор данашњег помена је Одбор за обиљежавање српског страдања Сребренице.

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Сарајево

12.07.2015 08:18

Саучешће породицама настрадалих цивила, надам се да ће се починиоци овог недјела што прије открити и да ће им бити доказана кривица. Без казне за кривце, сваки злочин је отворена рана на душама преживјелих чланова породице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мир

12.07.2015 09:26

Да у миру поцивају,а породице у молитви надју спас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

12.07.2015 09:37

Мир и покој душама страдалих а породицама снагу и здравље да лакше преброде тугу и бол за најмилијим.Са неправдом и лажима ћемо се заједно борити, како другачије него истином и правдом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отац макарије

12.07.2015 09:39

Док смо ми на власти улагали у банковне рацуне своје и близњих, Босњаци и Хрвати су оправдано плацали лобисте да српске злоцине увецају колико им пиxели дозвољавају. Цекајуци српску правду је као цекајуци Годоа,али наде има,не због нас,него висих сила небеских.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир

12.07.2015 10:37

Засто Босњаци никада и нигдје не говоре о страдању војника Армије БиХ, од Бихаца до Горазда!? Нити говоре о страдању Босњака. Увијек се говори о страдању Босњака цивила, Босњака припадника Армије БиХ који су заробљени и стрељани, о страдању дјеце и то све именом и презименом. Засто Срби увијек и само говоре о страдању Срба, уопсте се не говори и не наводе имена српских цивила, српских војника који су заробљени побијени? Засто судске пресуде за злоцине над Србиба падају или их скоро па и да нема? Управо зато! Зато сто се цивили и војска и медјусобне борбе двије војске ставља све под исто. Ево и у васем тексту је написано да се борба водила прса у прса и да је страдало 69 војника и пуно висе их рањено. Па то писе у тексту. Засто страни амбасадори не долазе данас у Братунац. Управо зато. Засто се не изједнацавају зртве, како се од стране српских политицара и других зели, па зато сто се не мозе поредити заробљени, везани и стрељани војник и војник убијен у медјусобном сукобу. Рат је био, борбе се и одиле да се убије противницки војник. Злоцин је само терор и убиство цивила, убиство заробљеног војника, убиство и терор над рањеним војником, терор над војницима и цивилима затвореним у затвору или логору, све остало је легитимни војни циљ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Дамир

12.07.2015 18:07

Ти сигурно знаш да је у Поточарима укопан велики број војника тзв арбих, који су као легитиман војни циљ погинули пробијајући се према Тузли и водећи борбе против Војске Републике Српске од 1992 до краја рата.Сви су укопани као жртве геноцида. Нико не пориче да је у Поточарима укопан и један број војника жртава ратног злочина почињеног од стране неодговорних група и појединаца.

Name

Буделе

12.07.2015 10:59

Које смо ми БУДАЛЕ јуце једне Мајке плацу данас друге,зар нам је ово требало?Памет у Главу БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

12.07.2015 11:14

Нек нас бог чува баш смо будале и баш је тако јуче плачу једно данас други докле ово вако

Name

алтернатива

12.07.2015 11:03

Умјесто силних агенција за млаћење празне сламе, дајте направите Агенцију за национално помирење у БиХ и нека се направи инвентура свих починих злочина у БиХ па да сви сагледамо туђа и понајвише своја злодјела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Залутана душа

12.07.2015 11:21

Жао ми је сваке проливене капи крви и недужни људи због ових појединаца који се сад богате на насим леђима моје саучешце свакој фамилији у Босни и Херцековини и РС који су изгубили своје најдраже мир, мир и само мир и памет углаву народе мој да се висе никад не понови рат нигдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комсија

12.07.2015 11:27

Требамо сви знати једну ствар. Правда за властите зртве се неце постици негирањем тудјих зртава. На тај нацин само продузавамо ову агонију без краја. Будимо примјер једни другима. Позивам надлезне институције да утврде страдања Срба у Подрињу, па да се конацно и око тога има неки званицан став.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хомо сапиенс

12.07.2015 11:28

Да се не понови никада и ником висе.

ОДГОВОРИТЕ