Danas 23 godine od zločina Orićevih vojnika u srebreničkim selima

U Srebrenici će danas biti obilježene 23 godine od stradanja 69 srpskih civila i vojnika, koje su ubile muslimanske snage pod komandom Nasera Orića na Petrovdan 1992. u srebreničkim selima Zalazje i Sase i bratunačikim Biljača i Zagoni.

Republika Srpska 12.07.2015 | 10:07
Danas 23 godine od zločina Orićevih vojnika u srebreničkim selima

Nakon liturgije u crkvi Pokrova presvete Bogorodice u Srebrenici, članovi porodica poginulih, rodbina, komšije, saborci i delegacije Boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, te srpskih članova opštinske vlasti posjetiće mjesta stradanja, položiti cvijeće kod spomen-obilježja i prislužiti svijeće za pokoj duša nastradalih.

Kod spomenika i kosturnice na Zalazju biće služen parastos za Srbe ubijene na Petrovdan 1992. godine, kao i za sve ostale srpske vojnike i civile iz ove opštine poginule u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Time će biti završen program tradicionalne memorijalne, humanitarne i kulturno-sportske manifestacije "Petrovdanski dani", koja se organizuje kao znak sjećanja na poginule Srbe.

Nastavljajući sistematsko plansko etničko čišćenje srpskih prostora započeto u aprilu 1992. godine, jake muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića upale su 12. jula u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini, ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle.
Tog dana u borbi "prsa u prsa" ubijeno je 69, a ranjeno mnogo više srpskih boraca i civila, a 22 su zarobljena.

Za ove, kao i za mnoge druge zločine počinjene nad Srbima iz Srebrenice i srednjeg Podrinja još niko nije odgovarao.

Posmrtni ostaci 10 nestalih Srba slučajno su ekshumirani 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka. Identifikovani su i sahranjeni godinu dana kasnije, na Petrovdan 2012. Posmrtni ostaci dva nestala Srbina pronađeni su i sahranjeni ranije.

Organizator današnjeg pomena je Odbor za obilježavanje srpskog stradanja Srebrenice.

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Sarajevo

12.07.2015 08:18

Saučešće porodicama nastradalih civila, nadam se da će se počinioci ovog nedjela što prije otkriti i da će im biti dokazana krivica. Bez kazne za krivce, svaki zločin je otvorena rana na dušama preživjelih članova porodice.

ODGOVORITE
Name

mir

12.07.2015 09:26

Da u miru pocivaju,a porodice u molitvi nadju spas.

ODGOVORITE
Name

Лија

12.07.2015 09:37

Мир и покој душама страдалих а породицама снагу и здравље да лакше преброде тугу и бол за најмилијим.Са неправдом и лажима ћемо се заједно борити, како другачије него истином и правдом.

ODGOVORITE
Name

Otac makarije

12.07.2015 09:39

Dok smo mi na vlasti ulagali u bankovne racune svoje i bliznjih, Bosnjaci i Hrvati su opravdano placali lobiste da srpske zlocine uvecaju koliko im pixeli dozvoljavaju. Cekajuci srpsku pravdu je kao cekajuci Godoa,ali nade ima,ne zbog nas,nego visih sila nebeskih.

ODGOVORITE
Name

Damir

12.07.2015 10:37

Zasto Bosnjaci nikada i nigdje ne govore o stradanju vojnika Armije BiH, od Bihaca do Gorazda!? Niti govore o stradanju Bosnjaka. Uvijek se govori o stradanju Bosnjaka civila, Bosnjaka pripadnika Armije BiH koji su zarobljeni i streljani, o stradanju djece i to sve imenom i prezimenom. Zasto Srbi uvijek i samo govore o stradanju Srba, uopste se ne govori i ne navode imena srpskih civila, srpskih vojnika koji su zarobljeni pobijeni? Zasto sudske presude za zlocine nad Srbiba padaju ili ih skoro pa i da nema? Upravo zato! Zato sto se civili i vojska i medjusobne borbe dvije vojske stavlja sve pod isto. Evo i u vasem tekstu je napisano da se borba vodila prsa u prsa i da je stradalo 69 vojnika i puno vise ih ranjeno. Pa to pise u tekstu. Zasto strani ambasadori ne dolaze danas u Bratunac. Upravo zato. Zasto se ne izjednacavaju zrtve, kako se od strane srpskih politicara i drugih zeli, pa zato sto se ne moze porediti zarobljeni, vezani i streljani vojnik i vojnik ubijen u medjusobnom sukobu. Rat je bio, borbe se i odile da se ubije protivnicki vojnik. Zlocin je samo teror i ubistvo civila, ubistvo zarobljenog vojnika, ubistvo i teror nad ranjenim vojnikom, teror nad vojnicima i civilima zatvorenim u zatvoru ili logoru, sve ostalo je legitimni vojni cilj.

ODGOVORITE
Name

re Damir

12.07.2015 18:07

Ti sigurno znaš da je u Potočarima ukopan veliki broj vojnika tzv arbih, koji su kao legitiman vojni cilj poginuli probijajući se prema Tuzli i vodeći borbe protiv Vojske Republike Srpske od 1992 do kraja rata.Svi su ukopani kao žrtve genocida. Niko ne poriče da je u Potočarima ukopan i jedan broj vojnika žrtava ratnog zločina počinjenog od strane neodgovornih grupa i pojedinaca.

Name

Budele

12.07.2015 10:59

Koje smo mi BUDALE juce jedne Majke placu danas druge,zar nam je ovo trebalo?Pamet u Glavu BIH.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

12.07.2015 11:14

Nek nas bog čuva baš smo budale i baš je tako juče plaču jedno danas drugi dokle ovo vako

Name

alternativa

12.07.2015 11:03

Umjesto silnih agencija za mlaćenje prazne slame, dajte napravite Agenciju za nacionalno pomirenje u BiH i neka se napravi inventura svih počinih zločina u BiH pa da svi sagledamo tuđa i ponajviše svoja zlodjela.

ODGOVORITE
Name

Zalutana duša

12.07.2015 11:21

Žao mi je svake prolivene kapi krvi i nedužni ljudi zbog ovih pojedinaca koji se sad bogate na nasim leđima moje saučešce svakoj familiji u Bosni i Hercekovini i RS koji su izgubili svoje najdraže mir, mir i samo mir i pamet uglavu narode moj da se vise nikad ne ponovi rat nigdje.

ODGOVORITE
Name

Komsija

12.07.2015 11:27

Trebamo svi znati jednu stvar. Pravda za vlastite zrtve se nece postici negiranjem tudjih zrtava. Na taj nacin samo produzavamo ovu agoniju bez kraja. Budimo primjer jedni drugima. Pozivam nadlezne institucije da utvrde stradanja Srba u Podrinju, pa da se konacno i oko toga ima neki zvanican stav.

ODGOVORITE
Name

Homo sapiens

12.07.2015 11:28

Da se ne ponovi nikada i nikom vise.

ODGOVORITE