Србачка боровница на европском тржишту

За четири пољопривредника из србачке општине биће омогућено уводјење комерцијалног ГЛОБАСЛ ГАП стандарда за извоз боровнице на тржиште Европске уније.

Република Српска 11.07.2015 | 16:10
Србачка боровница на европском тржишту

Услове за добијање овог значајног сертификата испунили су чланови Удружења „БИО БОРОВНИЦА“ Србац Зоран Ивановић, Саво Томић, Миленко Адамовић и Стојан Шушчевић, у оквиру споразума који су потписали Центар за пољопривреду и рурални развој (ЦАРД) Бања Лука, Удружење „Био боровница“ и Агенција за развој малих и средњих предузећа АПИС из Српца.

За сертификацију ГЛОБАЛ ГАП стандарда, ЦАРД је обезбједио 4.000 КМ, а сврха ове сарадње је промовисање производње и конкурентности производјача боровнице, јачање добре праксе и развоја аграрног сектора у руралним подручјима општине Србац.

Удружење „Био боровница“ из Српца је аплицирало пројекат за сертификацију како би изашло на западно тржиште. У овом процесу Центар за пољопривреду и рурални развој је извршио одабир производјача и пружио стручну и савјетодавну помоћ за уводјење овог стандарда квалитета, а обавезао се да ће путем свог „Маркетинг и Еxпорт Центра – МЕЦ“ сву производњу пласирати потенцијалним купцима у земљи и иностранству.

Овај пројекат је дио програма „Цивилно друштво и рурални развој БиХ (ЦрСаРД) који се финансира од стране Шведског задружног центра.

Пројект координатор ЦАРД-а Бојан Чикић је, боравећи у Српцу, најавио проширење програма подршке пољопривредницима у узгоју још неких пољопривредних култура.

-Постоје неке културе које могу бити обухваћене ГЛОБАЛ ГАП стандардом, чиме би се омогућио њихов лакши пласман на тржиште Европске уније и на томе ћемо радити у наредном периоду – рекао је Чикић.

У србачкој општини све више расте интерес за производњу боровнице, а један од пионира је Зоран Ивановић из Инадјола, који је, након што је био прекобројан у „Поштама Српске“, своју отпремнину уложио у плантажу боровнице на два дунума. И није се покајао.

-Цијена боровнице на домаћем тржишту креће се око 10 евра, а уз посједовање „сертификата стандарда квалитета“ и изласка на европско тржиште финансијски ефекат бављења овом производњом биће знатно повољнији – каже Зоран Ивановић. Овај производјач је своју плантажу, уз примјену свих агро-техничких итехнолошких мјера, прекрио заштитном мрежом, чиме је боровницу осигурао од невремена, односно града.

(Саво Кесер)

Коментари / 0

Оставите коментар