Srbačka borovnica na evropskom tržištu

Za četiri poljoprivrednika iz srbačke opštine biće omogućeno uvodjenje komercijalnog GLOBASL GAP standarda za izvoz borovnice na tržište Evropske unije.

Republika Srpska 11.07.2015 | 16:10
Srbačka borovnica na evropskom tržištu

Uslove za dobijanje ovog značajnog sertifikata ispunili su članovi Udruženja „BIO BOROVNICA“ Srbac Zoran Ivanović, Savo Tomić, Milenko Adamović i Stojan Šuščević, u okviru sporazuma koji su potpisali Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj (CARD) Banja Luka, Udruženje „Bio borovnica“ i Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća APIS iz Srpca.

Za sertifikaciju GLOBAL GAP standarda, CARD je obezbjedio 4.000 KM, a svrha ove saradnje je promovisanje proizvodnje i konkurentnosti proizvodjača borovnice, jačanje dobre prakse i razvoja agrarnog sektora u ruralnim područjima opštine Srbac.

Udruženje „Bio borovnica“ iz Srpca je apliciralo projekat za sertifikaciju kako bi izašlo na zapadno tržište. U ovom procesu Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj je izvršio odabir proizvodjača i pružio stručnu i savjetodavnu pomoć za uvodjenje ovog standarda kvaliteta, a obavezao se da će putem svog „Marketing i Export Centra – MEC“ svu proizvodnju plasirati potencijalnim kupcima u zemlji i inostranstvu.

Ovaj projekat je dio programa „Civilno društvo i ruralni razvoj BiH (CrSaRD) koji se finansira od strane Švedskog zadružnog centra.

Projekt koordinator CARD-a Bojan Čikić je, boraveći u Srpcu, najavio proširenje programa podrške poljoprivrednicima u uzgoju još nekih poljoprivrednih kultura.

-Postoje neke kulture koje mogu biti obuhvaćene GLOBAL GAP standardom, čime bi se omogućio njihov lakši plasman na tržište Evropske unije i na tome ćemo raditi u narednom periodu – rekao je Čikić.

U srbačkoj opštini sve više raste interes za proizvodnju borovnice, a jedan od pionira je Zoran Ivanović iz Inadjola, koji je, nakon što je bio prekobrojan u „Poštama Srpske“, svoju otpremninu uložio u plantažu borovnice na dva dunuma. I nije se pokajao.

-Cijena borovnice na domaćem tržištu kreće se oko 10 evra, a uz posjedovanje „sertifikata standarda kvaliteta“ i izlaska na evropsko tržište finansijski efekat bavljenja ovom proizvodnjom biće znatno povoljniji – kaže Zoran Ivanović. Ovaj proizvodjač je svoju plantažu, uz primjenu svih agro-tehničkih itehnoloških mjera, prekrio zaštitnom mrežom, čime je borovnicu osigurao od nevremena, odnosno grada.

(Savo Keser)

Komentari / 0

Ostavite komentar