"Згражавање, револт, неправда, политичка одлука"!

Челни људи ФСС оштро су осудили ЦАС и поручили да су доделом три бода Албанцима угрожена правила фудбалске игре.

Фудбал 12.07.2015 | 17:20
"Згражавање, револт, неправда, политичка одлука"!

Неправда.

Ова реч доминира у изјавама челника Фудбалског савеза Србије после одлуке Суда за спортску арбитражу у Лозани да преиначи одлуку Дисциплинске комисије УЕФА и Албанцима додели три бода за прекинуту утакмицу у Београду прошле јесени.

У сличном тону, говори и потпредседник ФСС Саво Милошевић.

Некадашњи капитен фудбалске репрезентације рекао је да одлука ЦАС изазива згражавање и револт.

"Одлука Арбитражног суда у Лозани дефинитивно има политичку конотацију и самим тим у мени изазива згражавање и револт. Јасно ми је да тај бес појачава и све оно кроз шта сам прошао у играчкој каријери, када смо моји клупски и репрезентативни другови и ја били изложени политичким санкцијама и неправди оних којима је спорт био само механизам за притиске и уцене", изјавио је Милошевић за сајт ФСС.

Он је додао, да нажалост, и садасња генерација српских фудбалера доживљава сличну судбину - да се тим кажњава, а резултат креира изван терена.

"Овде не говорим о фудбалском квалитету, само желим да он буде изражен кроз вештину играња, а не лобирања. Лакше је поднети спортски пораз на терену, него политичку победу на суду. Ми смо такмичари и нека нам дозволе да то стварно и будемо", поручио је МИлошевић.

Генерални секерар Фудбалског савеза Србије Зоран Лаковић назвао је ову одлуку политичком и додао да она угрожава основна правила фудбала као игре.

"После детаљне анализе образложења пресуде Арбитражног суда, још чвршће стојим на становишту да је она политичка, неправедна, селективна и у крајњем случају поптуно нерезонска. Овде није у питању само неправда према ФСС, нашој репрезентацији, српском фудбалу у целини и сваком актеру игре понаособ, већ пресуда подрива и задире у читав систем историјских правила фудбала, који је установљен пре више од једног века", рекао је Лаковић за сајт ФСС.

Он је додао да су сада фудбал и УЕФА, као њена европска кућа, доведени у позицију да се сама игра основног и јасног установљеног правила - да је одлука судије на терену непроменљива - подводи под сумњу и ниподаштавајући положај.

"Тако се овим преседаном, оличеном у шокантној пресуди Суда из Лозане, широм отварају врата разним манипулацијама, где ће се судбине свих будуцих утакмица креирати у адвокатским канцеларијама и судницама, а не на фудбалским игралиштима међу самим актерима. То је тај нонсенс светске размере: да сваки офсајд, фаул или једанаестерац могу да буду предмет судског спора. У том случају, учинак тренера, играча и судија губи сваки смисао, што фудбал неумитно води у пропаст".

"Ту опасност препознала је и УЕФА и уверен сам да ће њихов правни тим потражити правду кроз жалбу Федералном суду у Швајцарској", закључио је Лаковић.

Коментари / 0

Оставите коментар