Вимблдон - Херој 11. дана: Швајцаркиња из Кошица!

Најпрестижнији турнир на свету улази у свој фото-финиш, хероја дана је све теже пронаћи, али се и у петак једно име издвојило од осталих – Мартина Хингис.

Тенис 11.07.2015 | 13:40
Вимблдон - Херој 11. дана: Швајцаркиња из Кошица!

Невероватна Швајцаркиња се по други пут вратила у тениски свет 2013. године, а две сезоне касније пласирала се у финале Вимблдона у конкурецнији дублова – женских и мешовитих.

Девојка рођена у словачким Кошицама – освајачица пет Грен слем титула у синглу и десет у дублу – играће заједно са Индијком Сањом Мирзом у финалу женског дубла, а са Мирзиним земљаком Леандером Паесом у мешовитом.

Тридесетчетворогодишња становница 'Интернационалне тениске куће славних' вратила се на место успеха. У синглу је на трави Ол Ингланд Клаба тријумфовала у три наврата, док је у конкуренцији парова то чинила један пут мање. Последњи пут је то учинила пре 17 година са Јаном Новотном.

Мартина и Сања, прве носитељке, су у борби за велико финале савладале Американке Ракел Копс-Џоунс и Абигејл Спирс убедљиво у два сета – 6:1, 6:2, а за трофеј ће се борити са Екатарином Макаровом и Еленом Веснином.

С друге стране, противници Леандеру и њој, после тријумфа над Мајком Брајаном и Бетани Матек-Сендс, биће Аустријанац Александер Пеја и Тимеа Бабош из Мађарске.

Некадашња прва тенисерка света се први пут из тениса повукла 2002. године, када је на то била приморана због повреде стопала и ноге, да би први повратак имала три године касније. Прва сезона била је за заборав, али је већ у другој, заједно са Махешом Бупатијем, освојила своју прву Грен слем титулу у мешовитом дублу – тријумфом на Аустралијан Опену.

Касније те године савладала је Марију Шарапову, а онда на путу до титуле на мастерсу у Риму и Венус Вилијамс, Флавију Пенету и Динару Сафину – забележивши своју 500. победу на Туру. До краја сезоне освојила је још једну титулу и завршила годину као седма тенисерка света.

И наредну сезону почела је веома добро, стигла је до четвртине финала Ози Опена, да би затим у Токију у борби за трофеј савладала нашу Ану Ивановић. У наставку, почели су проблеми са повредама, а онда је уследила неочекивана конференција за штампу.

Мартина је саопштила да се налази под истрагом, јер су у њеним тестовима урина после Вимблдона пронађени трагови метаболика кокаина. Иако је његова количина била мања од потребне за позитиван тест – ИТФ је суспендовао на две године.

За време суспензије активно је учествовала у великом броју трибина, тениских турнира за ветеране... Освојивши неколико трофеја, да би се 2013. године поново вратила на WТА тур.

Најпре је била тренер Анастасије Пављиченкове, али та епизода није превише дуго трајала, пошто су сарађивале само од априла и јуна, пре него што су се споразумно разишле због различитих мишљења када је у питању припрема за турнире.

У међувремену је поново, трећи пут, тријумфовала са Линдзи Девенпорт на 'Ладиес Инвитатион Доублес' на Вимблдона, победивши Барбару шет и Јану Новотну у финалу. До краја те сезоне добијала је позивнице за још Торонто, Синсинати, Њу Хејвен и УС Опен, али није имала превише успеха.

Прошлу годину започела је промоцијом тениса у Индији, да би затим заиграла заједно са Забин Лисицки. Са Немицом је стигла до своје прве титуле од Катара 2007. године, а прву у дублу од 2001. из Москве, пошто су на мастерсу у Мајамију поразиле Екатарину Макарову и Елену Веснину без изгубљеног сета.

На Грен слемовима и даље није имала успеха, иако је до краја сезоне освојила још Вухан и Москву са Флавиом Пенетом, али се онда све променило на почетку текуће сезоне. Имала је почетак из снова, са Лисицки је у Бизбрејну стигла до титуле без изгубљеног сета, а онда и до споменуте титуле на Ози Опену са Паесом – прве у ГС дублу управо од Аустралије девет година раније.

Да су Мирза и она 'кликнуле' било је јасно после три везане титуле, а своје место у историји тениса моћи ће додатно да учврсти за викенд у Лондону – када ће играти своје 25. и 26. Грен слем финале. За сада има 16 победа и 12 пораза.

Коментари / 0

Оставите коментар