Vimbldon - Heroj 11. dana: Švajcarkinja iz Košica!

Najprestižniji turnir na svetu ulazi u svoj foto-finiš, heroja dana je sve teže pronaći, ali se i u petak jedno ime izdvojilo od ostalih – Martina Hingis.

Tenis 11.07.2015 | 13:40
Vimbldon - Heroj 11. dana: Švajcarkinja iz Košica!

Neverovatna Švajcarkinja se po drugi put vratila u teniski svet 2013. godine, a dve sezone kasnije plasirala se u finale Vimbldona u konkurecniji dublova – ženskih i mešovitih.

Devojka rođena u slovačkim Košicama – osvajačica pet Gren slem titula u singlu i deset u dublu – igraće zajedno sa Indijkom Sanjom Mirzom u finalu ženskog dubla, a sa Mirzinim zemljakom Leanderom Paesom u mešovitom.

Tridesetčetvorogodišnja stanovnica 'Internacionalne teniske kuće slavnih' vratila se na mesto uspeha. U singlu je na travi Ol Ingland Klaba trijumfovala u tri navrata, dok je u konkurenciji parova to činila jedan put manje. Poslednji put je to učinila pre 17 godina sa Janom Novotnom.

Martina i Sanja, prve nositeljke, su u borbi za veliko finale savladale Amerikanke Rakel Kops-Džouns i Abigejl Spirs ubedljivo u dva seta – 6:1, 6:2, a za trofej će se boriti sa Ekatarinom Makarovom i Elenom Vesninom.

S druge strane, protivnici Leanderu i njoj, posle trijumfa nad Majkom Brajanom i Betani Matek-Sends, biće Austrijanac Aleksander Peja i Timea Baboš iz Mađarske.

Nekadašnja prva teniserka sveta se prvi put iz tenisa povukla 2002. godine, kada je na to bila primorana zbog povrede stopala i noge, da bi prvi povratak imala tri godine kasnije. Prva sezona bila je za zaborav, ali je već u drugoj, zajedno sa Mahešom Bupatijem, osvojila svoju prvu Gren slem titulu u mešovitom dublu – trijumfom na Australijan Openu.

Kasnije te godine savladala je Mariju Šarapovu, a onda na putu do titule na mastersu u Rimu i Venus Vilijams, Flaviju Penetu i Dinaru Safinu – zabeleživši svoju 500. pobedu na Turu. Do kraja sezone osvojila je još jednu titulu i završila godinu kao sedma teniserka sveta.

I narednu sezonu počela je veoma dobro, stigla je do četvrtine finala Ozi Opena, da bi zatim u Tokiju u borbi za trofej savladala našu Anu Ivanović. U nastavku, počeli su problemi sa povredama, a onda je usledila neočekivana konferencija za štampu.

Martina je saopštila da se nalazi pod istragom, jer su u njenim testovima urina posle Vimbldona pronađeni tragovi metabolika kokaina. Iako je njegova količina bila manja od potrebne za pozitivan test – ITF je suspendovao na dve godine.

Za vreme suspenzije aktivno je učestvovala u velikom broju tribina, teniskih turnira za veterane... Osvojivši nekoliko trofeja, da bi se 2013. godine ponovo vratila na WTA tur.

Najpre je bila trener Anastasije Pavljičenkove, ali ta epizoda nije previše dugo trajala, pošto su sarađivale samo od aprila i juna, pre nego što su se sporazumno razišle zbog različitih mišljenja kada je u pitanju priprema za turnire.

U međuvremenu je ponovo, treći put, trijumfovala sa Lindzi Devenport na 'Ladies Invitation Doubles' na Vimbldona, pobedivši Barbaru šet i Janu Novotnu u finalu. Do kraja te sezone dobijala je pozivnice za još Toronto, Sinsinati, Nju Hejven i US Open, ali nije imala previše uspeha.

Prošlu godinu započela je promocijom tenisa u Indiji, da bi zatim zaigrala zajedno sa Zabin Lisicki. Sa Nemicom je stigla do svoje prve titule od Katara 2007. godine, a prvu u dublu od 2001. iz Moskve, pošto su na mastersu u Majamiju porazile Ekatarinu Makarovu i Elenu Vesninu bez izgubljenog seta.

Na Gren slemovima i dalje nije imala uspeha, iako je do kraja sezone osvojila još Vuhan i Moskvu sa Flaviom Penetom, ali se onda sve promenilo na početku tekuće sezone. Imala je početak iz snova, sa Lisicki je u Bizbrejnu stigla do titule bez izgubljenog seta, a onda i do spomenute titule na Ozi Openu sa Paesom – prve u GS dublu upravo od Australije devet godina ranije.

Da su Mirza i ona 'kliknule' bilo je jasno posle tri vezane titule, a svoje mesto u istoriji tenisa moći će dodatno da učvrsti za vikend u Londonu – kada će igrati svoje 25. i 26. Gren slem finale. Za sada ima 16 pobeda i 12 poraza.

Komentari / 0

Ostavite komentar