0,3 БДП довољно да нестане глад у свијету

Издвајање 0,3 одсто свјетског бруто домаћег производа (БДП) годишње било би довољно за превазилажење глади у свијету, наводи се у јучерашњем извјештају Уједињених нација (УН).

Свијет 11.07.2015 | 09:30
0,3 БДП довољно да нестане глад у свијету

Сума од 140 долара, односно око 140 евра, на годишњем нивоу по особи која живи у крајњем сиромаству била би довољна за превазилажење глади у свијету до 2030, што је додатно годишње издвајање од 267 милијарди долара односно 0,3 одсто укупног глобалног БДП, додаје се у анализи УН.

„Уколико се садашња ситуација не промијени, до 2030. имаћемо још 650 милиона гладних људи”, оцијенио је Хозе Грацијано де Селвиа, генерални директор УН за пољопривреду и храну (ФАО).

Како је оцјењено у извјештају, тих 267 милијарди долара треба да буду прикупљени у форми деблокираних фондова и дугорочних инвестицаја како би глад по хитном постпуку била елиминисана, преноси АФП.

УН се овим поводом огласио уочи одржавања велике међународне конференције посвећене развоју, која ће се наредне седмице одржати у пријестоници Етиопије Адис Абеби.

Извор: Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

абц

11.07.2015 07:40

Која глупост. Немају да једу, али зато са сексом не оскудевају. Зао ми је гладних, али није у реду да они станцају децу ко на покретној траци, седе једни другима на глави и кукају гладни, а други да их храни. Треба њима капитализам, а не тудје паре. Отворити сколе да се науце да праве деце колико могу да издрзавају, дати им посла и кондома и проблем ресен.

ОДГОВОРИТЕ