0,3 BDP dovoljno da nestane glad u svijetu

Izdvajanje 0,3 odsto svjetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) godišnje bilo bi dovoljno za prevazilaženje gladi u svijetu, navodi se u jučerašnjem izvještaju Ujedinjenih nacija (UN).

Svijet 11.07.2015 | 09:30
0,3 BDP dovoljno da nestane glad u svijetu

Suma od 140 dolara, odnosno oko 140 evra, na godišnjem nivou po osobi koja živi u krajnjem siromastvu bila bi dovoljna za prevazilaženje gladi u svijetu do 2030, što je dodatno godišnje izdvajanje od 267 milijardi dolara odnosno 0,3 odsto ukupnog globalnog BDP, dodaje se u analizi UN.

„Ukoliko se sadašnja situacija ne promijeni, do 2030. imaćemo još 650 miliona gladnih ljudi”, ocijenio je Hoze Gracijano de Selvia, generalni direktor UN za poljoprivredu i hranu (FAO).

Kako je ocjenjeno u izvještaju, tih 267 milijardi dolara treba da budu prikupljeni u formi deblokiranih fondova i dugoročnih investicaja kako bi glad po hitnom postpuku bila eliminisana, prenosi AFP.

UN se ovim povodom oglasio uoči održavanja velike međunarodne konferencije posvećene razvoju, koja će se naredne sedmice održati u prijestonici Etiopije Adis Abebi.

Izvor: Tanjug

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

abc

11.07.2015 07:40

Koja glupost. Nemaju da jedu, ali zato sa seksom ne oskudevaju. Zao mi je gladnih, ali nije u redu da oni stancaju decu ko na pokretnoj traci, sede jedni drugima na glavi i kukaju gladni, a drugi da ih hrani. Treba njima kapitalizam, a ne tudje pare. Otvoriti skole da se nauce da prave dece koliko mogu da izdrzavaju, dati im posla i kondoma i problem resen.

ODGOVORITE