Какве креме за сунчање треба бирати за дјецу?

Најновија истраживања показала су да 80 посто УВ зрачења примамо до 18 године, а из тога је јасно да децу од сунца итекако треба заштитити.

Здравље 11.07.2015 | 08:40
Какве креме за сунчање треба бирати за дјецу?

Разлог зашто деца примају највише УВ зрака јесте што је њихова кожа тања него код одраслих и нема у потпуности развијен пигментни систем. Управо зато, врло је важно да своје малишане заштитите од сунца, чак и ако боравите у хладу током најопаснијег дневног периода од 10 до 17 сати.

Ултраљубичасти зраци сунца не могу се видети голим оком, али могу прилично да нашкоде нашем здрављу. Три основна типа ултраљубичастих зрака су УВА, УВБ и УВЦ, од којих су прва два опасна за кожу. Многи заборављају да штетни сунчеви зраци лако пролазе кроз крошње дрвећа - па чак и облаке, па увек треба бити на опрезу.

Крема за сунчање увек треба да има виши заштитни фактор (од 30 па надаље), а наноси се бар пола сата пре него што дете изађе на сунце. На декларацији пре куповине обавезно проверите да ли штити и од УВА и од УВБ зрака.

Опште је правило да крему треба наносити свака два сата, а ако се купате, поновите то након брчкања у мору јер се заштитни слој испрао – нажалост, водоотпорна крема за сунчање не постоји.

Данашње креме за сунчање много су квалитетније, поготово оне за децу. При наношењу креме обратите пажњу на рамена, нос, усне и уши који обично први поцрвене, а најизложеније делове тела попут лица, које је директно изложено сунцу чак и док пливамо, треба посебно добро намазати, нешто дебљим слојем.

Разлика између минералних и механичких филтера у кремама

Осим што не садрже штетне састојке попут парабена, постоје и оне с минералним филтерима, па су доста погодније за осетљиву дечију кожи од оних с механичким филтерима.

Минерални филтери делују као огледала јер због састојака попут титан диоксида и цинк оксида остају на површини коже и рефлектују штетно УВ зрачење. Креме за сунчање с хемијским филтерима немају ефекат огледала већ се директно упијају у кожу, а код осетљиве коже као што је дечија могу да изазову нежељене појаве попут осипа, црвенила и алергија.

Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

абц

11.07.2015 07:15

Мајке вам, писите и о градјевинарима и свима који раде на отвореном, апелујте на људе да се застите. Бар дуге рукаве и кацкет да носе, ако ниста. После 15 година вецина заврси са меланомом. И апелујте на људе да остављају воду псима и мацкама луталицама. То је за врх странице.

ОДГОВОРИТЕ